De waakhond van het ministerie van Buitenlandse Zaken treedt af na het vertrek van zijn voorganger

De waakhond van het ministerie van Buitenlandse Zaken treedt af na het vertrek van zijn voorganger

De waarnemend inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken nam woensdag de daaropvolgende abrupt ontslag het afvuren van zijn voorganger in omstandigheden die nu door het Congres worden onderzocht.

Stephen Akard kondigde zijn ontslag aan, slechts twee dagen na de Democraten uitgegeven dagvaardingen voor een aantal van de topmedewerkers van staatssecretaris Mike Pompeo om vragen te beantwoorden over de opschudding in het kantoor van de waakhond. De afdeling zei dat Akard zou terugkeren naar de particuliere sector, maar bood geen andere reden voor zijn vertrek.

We waarderen zijn toewijding aan de afdeling en aan ons land ”, aldus de afdeling in een verklaring. Akard’s plaatsvervanger, Diana Shaw, zal optreden als de nieuwe waarnemend inspecteur-generaal zodra Akard vrijdag vertrekt.

Hoewel van Akard, een naaste bondgenoot van vice-president Mike Pence, niet werd verwacht dat hij de permanente inspecteur-generaal zou worden, onderstreept zijn vertrek het tumult en de onzekerheid in het kantoor, dat is geteisterd door Republikeinse beschuldigingen van lekken en politiek bevooroordeelde onderzoeken.

Democraten hebben beweerd dat Pompeo de verdrijving van de voorganger van Akard, Stephen Linick, zocht omdat Linick beschuldigingen van ongepastheid door Pompeo onderzocht.

Pompeo heeft de aantijgingen ontkend, maar erkende dat hij president Donald Trump had gevraagd Linick te ontslaan wegens slechte prestaties. Akard, die ook had gediend als de directeur van het Office of Foreign Missions bij het State Department, had zich teruggetrokken uit die onderzoeken nadat de Democraten hadden geklaagd dat zijn functie als een aanzienlijk belangenconflict was.

Gevraagd naar het ontslag van Akard had Pompeo tijdens een persconferentie weinig te zeggen tegen verslaggevers. ‘Hij is vertrokken om naar huis te gaan’, zei Pompeo. “Dit gebeurt. Ik heb niets meer toe te voegen. ‘

READ  Fortnite voegt mogelijk binnenkort een controversiële gameplay-monteur toe

De inspecteurs-generaal zijn onafhankelijke waakhonden die door het Congres zijn gemachtigd om de prestaties van uitvoerende bijkantoren te evalueren en beschuldigingen van wangedrag door overheidsfunctionarissen te onderzoeken. President Donald Trump heeft bezwaar gemaakt tegen het werk van verschillende inspecteurs-generaal en deze ondanks bezwaren van het congres verwijderd.

Maandag dagvaardden congres-democraten vier senior Pompeo-assistenten voor interviews, waarbij ze zeiden dat de Trump-regering hun onderzoek naar het ontslag van Linick in mei blokkeerde. Akard behoorde niet tot degenen die werden gedagvaard.

Linick was in juni voor onderzoekers verschenen en zei topfunctionarissen van de afdeling probeerden hem te pesten en ontmoedigde zijn kantoor om een ​​evaluatie uit te voeren van een wapenverkoop van miljarden dollars aan Saoedi-Arabië voordat hij werd ontslagen. Hij zei ook dat zijn kantoor beschuldigingen onderzoekt dat Pompeo en zijn vrouw mogelijk het regeringspersoneel hebben misbruikt om persoonlijke boodschappen te doen en verschillende andere zaken.

De topdemocraat van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, senator Bob Menendez uit New Jersey, zei dat het onderzoek niet zal eindigen en sprak zijn bezorgdheid uit over het vertrek van Akard.

“Ik geloof niet dat hij de juiste keuze was om het kantoor te leiden, maar ik ben bezorgd dat zijn plotselinge aftreden de Trump-regering opnieuw een kans geeft om te proberen het toezicht en de aansprakelijkheid te verzwakken”, zei Menendez. “Het lopende tweekameronderzoek naar het abrupte en onverklaarbare ontslag van IG Linick zal op volle toeren doorgaan.”

De voorzitters van de commissie Buitenlandse Zaken en House Oversight, Democratische vertegenwoordigers. Eliot Engel en Carolyn Maloney, beiden uit New York, zeiden dat het aftreden van Akard “de belangrijke onderzoeken van het Bureau van de inspecteur-generaal niet verder mag verstoren” en waarschuwde tegen het aanstellen van een politieke loyalist om hem op te volgen .

READ  Ambulance in brand gestoken, stenen bekogeld in ziekenhuis na de dood van Covid-19 patiënt in Karnataka's Belagavi

“Elke poging van de regering-Trump om een ​​andere politieke loyalist te installeren, zou het vermogen van het bureau om zijn kritieke missie naar behoren uit te voeren verder ondermijnen”, zeiden ze.

De dagvaardingen voor deposito’s met gesloten deuren zijn voor staatssecretaris van Beheer Brian Bulatao, waarnemend juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken Marik String, adjunct-staatssecretaris voor politiek-militaire zaken Michael Miller en senior adviseur Toni A. Porter.

De afdeling verwierp de aantijgingen van de Democraten botweg als “buitengewoon onnauwkeurig”, maar zei niet of de functionarissen zouden voldoen aan de dagvaardingen. Pompeo heeft beschuldigingen afgewezen dat Linick is ontslagen wegens het onderzoeken van vermeende ongepastheid en Pompeo heeft ontkend dat hij op de hoogte was van een dergelijk onderzoek naar de zaken van zijn of zijn vrouw. Hij heeft gezegd dat Linick is verwijderd omdat hij zijn werk niet deed.

Linick, die sinds 2013 inspecteur-generaal was, zei dat hij in een ‘shocktoestand’ verkeerde toen hij werd ontslagen. Hij vertelde congresonderzoekers dat hij een herziening had geopend van de wapenverkoop van $ 8 miljard aan Saoedi-Arabië vorig jaar op verzoek van wetgevers die beweerden dat Pompeo het Congres ten onrechte had omzeild om de deal goed te keuren. Hij zei Bulatao en String probeerden hem toen tegen te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *