Shaktikanta Das-Led RBI houdt de rente ongewijzigd bij stijgende inflatie COVID-19

NDTV News

De Reserve Bank of India heeft donderdag de repo-rente en andere belangrijke beleidsrentetarieven ongewijzigd gelaten op de bestaande niveaus te midden van een recente stijging van de consumenteninflatie, en zei dat het ervoor zou zorgen dat de retailprijzen binnen haar middellangetermijndoelstelling zouden blijven. Gouverneur Shaktikanta Das zei dat het Monetary Policy Committee van de RBI unaniem heeft besloten om de basisrentetarieven ongewijzigd te houden en een “accommoderende” houding aan te houden zolang dat nodig is om de groei nieuw leven in te blazen en de impact van COVID-19 te verzachten, terwijl ervoor wordt gezorgd dat de inflatie binnen het doel blijft. vooruit gaan”.

Hier zijn 10 dingen die u moet weten:

  1. Met de status quo op de belangrijkste rentetarieven, bedraagt ​​de reporente – of de snelheid waarmee de RBI kortetermijnfondsen aan commerciële banken leent – 4,0 procent en de reverse repo-rente – of de rente waarmee de RBI leent – is op 3,35 procent.

  2. De gouverneur van de RBI zei dat de “oorlog tegen COVID-19 het meest intens is op dit moment”, en stelde dat de regelgevende reactie “dynamisch, proactief en evenwichtig” moet zijn.

  3. Het besluit over de beleidsrentes mist de verwachtingen van tweederde van de analisten in een peiling van persbureau Reuters, die een verlaging van het reporente met 25 basispunten had voorspeld.

  4. In een virtuele toespraak tot de media zei de RBI-gouverneur dat het reële bruto binnenlands product (BBP) van het land naar verwachting in de eerste helft en het hele boekjaar 2020-21, dat eindigt op 31 maart 2021, in een contrastrale modus blijft.

  5. De economische activiteit in het land begon zich te herstellen van de dieptepunten van april-mei, maar de toename van Covid-19-infecties heeft ertoe geleid dat de lockdowns in verschillende steden en staten moeten worden hersteld, terwijl de wereldwijde economische activiteit kwetsbaar is gebleven, zei de RBI-chef.

  6. Productiebedrijven verwachten dat de vraag in het land zich vanaf het kwartaal van september geleidelijk zal herstellen en gedurende het eerste kwartaal van het volgende boekjaar zal aanhouden, zei hij. Maar de externe vraag zal naar verwachting “bloedarm blijven onder het gewicht van de wereldwijde recessie en krimp in de wereldhandel”, voegde hij eraan toe.

  7. De RBI-gouverneur kondigde een extra speciale faciliteit aan ter waarde van Rs 10.000 crore, inclusief Rs 5.000 crore aan de National Housing Bank (NHB), om de huisvesting en schaduwbankieren te ondersteunen tegen liquiditeitsverstoringen.

  8. Hij herhaalde dat het herstructureringskader voor onrustige maar gezonde kleine bedrijven al aanwezig is, wat een groot aantal organisaties verlichting heeft gebracht. De heer Das zei dat de RBI nu beklemtoonde MSME’s zal brengen die in aanmerking komen voor herstructurering van hun schulden in het kader van de bestaande regeling, op voorwaarde dat hun rekeningen tegen 1 maart 2020 als “standaard” zijn geclassificeerd. Deze herstructurering zal tegen 31 maart 2021 worden geïmplementeerd, zei hij.

  9. De heer Das zei dat het Comité voor monetair beleid verwacht dat de inflatie in de periode juli-september op een hoog niveau zal blijven en in de tweede helft van het lopende boekjaar zal afnemen, geholpen door een “gunstig basiseffect”. Het Monetary Policy Committee heeft beoordeeld dat aan Covid-19 gerelateerde verstoringen van de toeleveringsketen aanhouden als gevolg van Covid-19, met gevolgen voor zowel de voedsel- als de niet-voedselprijzen.

  10. De centrale bank heeft de reporente sinds februari al met in totaal 115 basispunten verlaagd, bovenop de 135 basispunten in een versoepelingscyclus vorig jaar, van 6,50 procent.

READ  Godzilla bevestigd als gastpersonage in de vechtgame

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *