De Xbox Game Bar van Microsoft verhoogt de spelprestaties van Windows 11 en 10 op AMD Ryzen 7950X3D

Eerder vandaag bracht AMD een NDA-beoordeling uit van zijn Ryzen 7000X3D-processors, die 3D V-cache-geheugen toevoegen aan de desktop-CPU’s van de Zen 4. De prestaties van het vlaggenschip 7950X3D zijn vrijwel identiek aan wat we vonden in de gelekte reviewer’s guide benchmark in zijn vergelijking naar de Intel Core i9 -13900K. Prestaties zijn echter niet altijd alles en qua prestaties per watt maakt de Ryzen-chip korte metten met de Core i9 die bijna de helft van de kracht van Intel CPU’s verbruikt.

In tegenstelling tot de laatste generatie Ryzen 7 5800X3D, zijn de nieuwe 12-core en 16-core 7000X3D-onderdelen heel anders ontworpen als een enkele CCD (Core Compute Die) of CCX (CPU Complex) met een 3D V-cache. Ondertussen betekent andere CCX/CCD niet dat het een asymmetrisch ontwerp is dat ook speciale optimalisaties met betrekking tot het besturingssysteem vereist. AMD heeft eerder de voordelen van deze aanpak beschreven en heeft onlangs chipsetstuurprogramma’s uitgebracht, versie 5.01.29.2026, voor hetzelfde met verbeterde optimalisatie.

Volgens Tom’s Hardware verandert de nieuwe V-Cache 3D Performance Optimizer-driver die wordt meegeleverd met de nieuwe chipsetdriver de manier waarop Collaborative Processor Performance Control (CPPC) werkt. In feite stelt de CPPC de snelste kernprioriteiten vast. Vanwege de manier waarop de nieuwe 7000X3D V-cache 3D-onderdelen zijn ontworpen, zal CPPC nu prioriteit geven aan gaming-workloads, zodat deze worden verzonden naar de CCX/CCD die de ingebouwde V-cache verpakt.

Interessant is dat de gamemodus binnen Windows 10 en Windows 11 al goed lijkt te werken met de nieuwe AMD-chipsetdriver. Hier is een voorbeeld van het PCWorld YouTube-kanaal dat laat zien hoe de volledige Shadow of the Tomb Raider-benchmark is ingesteld voor threads 1-16 op 7950X3D, zodat er minimaal gebruik is voor de rest van de threads:

Gebruikers kunnen de Spelmodus op Windows 10 of Windows 11 inschakelen via Instellingen (deze is meestal standaard ingeschakeld). Als dat echter niet goed werkt, kan de Xbox Game Bar ook worden gebruikt om een ​​specifieke titel of game in te stellen door “Vergeet niet dat dit een speloptie isin de instellingen van de Xbox Game Bar.De optie is echter nog steeds kieskeurig, zelfs in de nieuwste versie van de Game Bar en verschijnt mogelijk niet elke keer dat je een game start of voor elke game.

Niet-gamende gebruikers kunnen deze optie ook gebruiken voor andere soorten werklasten. Bijvoorbeeld als ze om de een of andere reden denken meer gebruik te kunnen maken van het extra cachegeheugen op de nieuwe 7000X3D-chips.

bron: tom-apparaten via PC Wereld (YouTube)

READ  Far Cry en Marvel zijn de nieuwste Xbox Free Play-functies
Written By
More from Vanessa Hale
GTA 5: Opgeslagen verhaalmodus overzetten naar PS5 en Xbox Series X/S.
Er is veel grond om te bedekken Grand Theft Auto 5. Het...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *