dit is de nieuwe streaminggadget

De nieuwe Chromecast draait op Google TV, heeft een afstandsbediening, ondersteunt 4K en heeft nog veel meer te bieden. We hebben de HDMI-dongle getest en in deze review vertellen we je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de Chromecast met Google TV-recensie

Tijdens Google’s ‘Launch Night In’-evenement eind september gaf het bedrijf uitgebreid aandacht aan de nieuwe Pixel-telefoons, maar stiekem vonden we een andere aankondiging het meest interessant: de Chromecast met Google TV. Niet alleen omdat we fan zijn van de Chromecast en alle gemakken die het toestel met zich meebrengt, maar ook omdat de nieuwste versie allerlei mooie verbeteringen introduceert.

Zo draait de nieuwe Chromecast op Google TV, een complete interface die van elke televisie een smart tv maakt (inclusief handige apps). Maar de afstandsbediening is ook een leuke innovatie, want nu heb je niet meer per se je smartphone nodig om de Chromecast te gebruiken.

De Chromecast met Google TV is (nog) niet officieel uitgebracht in Nederland en België, maar Android Planet toch een exemplaar verkregen en uitvoerig getest. In deze review lees je wat we kunnen doen aan de nieuwe HDMI dongle, hoe de innovaties uitpakken en wat Google nog kan verbeteren. Lees je?

Ontwerp en opzet: ongeveer hetzelfde, maar niet helemaal

Laten we beginnen met het uiterlijk van de nieuwe Chromecast. Het toestel ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Chromecast (2018), maar is groter en meer ovaal. Hij heeft ook een USB-C-aansluiting in plaats van een micro-USB en wordt geleverd met een 7,5 Watt-adapter.

Het is belangrijk om te weten dat u die adapter noodzakelijkerwijs moet gebruiken om de nieuwe Chromecast van stroom te voorzien. Eerdere versies van de HDMI-dongle konden ook op een USB-poort van je televisie worden aangesloten, maar dit is niet meer mogelijk omdat deze niet genoeg stroom levert. Houd hier dus rekening mee als u besluit om de Chromecast met Google TV te krijgen.

De basis van de nieuwe Chromecast is hetzelfde gebleven: je sluit het apparaat via de HDMI kabel aan op je televisie, steekt de adapter in het stopcontact en je kunt aan de slag.

chromecast met google tv-recensie

Met de instructies op het scherm doorloop je vervolgens het instelproces, ook gedeeltelijk in de Google Home-app op uw smartphone. Zo verbind je de Chromecast met je wifi netwerk en zorg je ervoor dat de Google Assistent naar behoren werkt. Je kunt ook de meegeleverde afstandsbediening aansluiten.

Afstandsbediening voor volledig nieuwe bediening

De afstandsbediening is ook een van de belangrijkste verbeteringen van de Chromecast en een nieuwe manier om de HDMI-dongle te bedienen. Omdat het apparaat op Google TV draait, gebruik je de afgelegen om door de interface te bladeren. Je hebt navigatieknoppen, volumeknoppen, een knop om terug te keren naar het homescherm en een aparte YouTube, Netflix en Google Assistent knop om deze diensten direct te openen.

READ  Download escape room over duurzame energie voor basisschoolkinderen | Nieuwsbericht
chromecast met google tv-recensie

De afstandsbediening is compact, ligt prettig in de hand en heeft tevens een infrarood sensor. Met dit laatste kan hij ook bepaalde onderdelen van uw televisie-afstandsbediening vervangen. Dit is erg handig en je kunt het direct instellen als je de nieuwe Chromecast voor het eerst aansluit. Ten slotte heeft de remote een microfoon om de Google Assistent met je stem te bedienen, daarover later meer.

Ga aan de slag met Google TV

De grote nieuwe feature van de nieuwe Chromecast is – zoals de naam al aangeeft – dat deze nu op Google TV draait. Hierdoor heb je een volledige smart tv-interface. Google TV is in feite een aangepaste versie van Android TV en daarom kun je elke Android TV-app op het toestel zetten. Je hebt direct een ruim aanbod aan apps en dat is een pluspunt. Alle bekende streamingdiensten zijn aanwezig en ook Nederlandse apps werken goed.

chromecast met google tv-recensie

Zoals gezegd navigeer je door de interface met de afstandsbediening en bedien je apps van de meest populaire streamingdiensten. In tegenstelling tot eerdere Chromecasts is het niet meer nodig om beelden van je smartphone naar je televisie te casten, al kan dit nog wel.

Google TV is in de praktijk erg fijn om te gebruiken. Alles werkt snel, het ziet er mooi en overzichtelijk uit en apps werken goed. Alle populaire streamingdiensten werken snel en nu ook in 4K. Die hoge resolutie werd al ondersteund door de Chromecast Ultra, maar de normale Chromecast ging omhoog naar full HD. HDR-ondersteuning is ook aanwezig op de nieuwste versie, waardoor afbeeldingen er iets beter uitzien.

Al snel vond ik het veel leuker om op te starten en films en series te kijken via de Google TV interface, omdat je niet meer continu naar je smartphone hoeft te reiken. Wat dat betreft is de Chromecast een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van zijn voorgangers.

Google TV heeft vier tabbladen: Zoeken, Startpagina, Apps en Bibliotheek. Home toont een handig overzicht met je geïnstalleerde apps, via Apps kun je allerlei applicaties downloaden op de Chromecast en bij Bibliotheek zie je andere dingen, bijvoorbeeld je watchlist. Die watchlist is prettig, want de Chromecast houdt op een overzichtelijke manier bij wat je wilt zien. Bij het zoeken naar films voor series kun je deze met een simpele knop aan de lijst toevoegen; eenvoudig en handig.

READ  Is PlayStation Plus nog steeds relevant voor de volgende generatie?
chromecast met google tv-recensie

Helaas is Google TV op dit moment in Nederland minder uitgebreid dan in andere landen, omdat het toestel hier niet wordt verkocht. De software kan ook slimme content-suggesties per streamingdienst laten zien en zelfs kijktips per genre geven, maar helaas werkt dit hier (nog) niet.

Bij ‘Home’ zie je films en series waar je aan bent begonnen maar nog niet klaar bent, maar dit lijkt alleen te werken met Netflix – en niet met bijvoorbeeld Prime Video. De echt slimme functies van Google TV ontbreken nog, waardoor de software soms beperkt aanvoelt.

Google Assistant helpt je bij het zoeken

Een ander belangrijk onderdeel van Google TV (en Chromecast in het algemeen) is de slimme zoekfunctie. Je kunt op verschillende manieren naar nieuwe content zoeken, bijvoorbeeld door met de afstandsbediening de naam van een film of serie in te typen. Handiger (en vooral sneller) is om de Google Assistent met je stem te vragen.

De zoekfunctie is vooral handig als je op zoek bent naar een specifieke film of serie, maar je weet niet vanaf welke streamingdienst je deze kunt bekijken. Na het zoeken krijg je een handig overzicht van de film of serie en de mogelijkheden die je hebt om deze te bekijken. Als je een Netflix- of Amazon Prime Video-abonnement hebt, wordt netjes aangegeven dat je hier kunt kijken. De Chromecast biedt ook de mogelijkheid om inhoud te huren (of kopen) van Google Play Films. Dit is een slimme en overzichtelijke functie die meestal prima werkt.

chromecast met google tv-recensie

Als je weinig inspiratie hebt, kun je ook om kijksuggesties vragen. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘horrorfilms’ of ‘actiefilms’, dan zie je een aantal titels die je wellicht interessant vindt. Het is ook mogelijk om films te zoeken met een specifieke acteur of actrice. Ook heb je de mogelijkheid om via de Assistent een YouTube-filmpje aan te zetten en meer algemene informatie op te vragen, zoals je gewend bent van de slimme assistent.

Helaas is de Google Assistent op Google TV niet zo slim als op je Android-smartphone, waarschijnlijk omdat de nieuwe Chromecast hier nog niet beschikbaar is. Als je bijvoorbeeld ‘Speel The Chainsmokers op Spotify’ zegt, zie je YouTube-zoekresultaten en wordt de Spotify-app niet geopend. Dit is ook het geval als je vraagt ​​om een ​​specifieke serie op Netflix te starten; dit werkt gewoon niet en dat is jammer. Hopelijk verandert dit in de toekomst.

READ  voor- en nadelen en de beste 3 apps op een rij

Kleine minpunten

Tot nu toe zijn we best positief over de Chromecast met Google TV, al zijn er een aantal kleinere gebreken. Zo voelt de nieuwe Chromecast soms wat traag aan, zeker als je een app een tijdje gebruikt en teruggaat naar het homescherm. De HDMI-dongle heeft dan ongeveer drie seconden nodig om alle inhoud opnieuw te laden.

De prestaties zijn ook uitstekend: apps openen snel, de interface is lekker vlot en multitasken gaat prima. Ten slotte crashte de Netflix-app af en toe waardoor we de Chromecast opnieuw moesten opstarten, maar dit lijkt een kleine fout te zijn geweest.

Conclusie Chromecast met Google TV review

Al met al zijn we positief over de Chromecast met Google TV. Het kan alles doen wat de vorige Chromecasts konden en hoewel het iets duurder is, krijg je veel meer functies. Voor de prijs van een Chromecast Ultra heb je nu een afstandsbediening, volledige interface met apps en de voordelen van Google TV. Ook is het fijn dat het toestel 4K aankan.

Met de vorige Chromecast heb je je ‘domme’ televisie al slim gemaakt, en de nieuwe voegt nog meer toe. Het is jammer dat de echte smarts van Google TV nog niet werken en de Google Assistent het soms niet lukt. Daarom hopen we dat de Chromecast met Google TV binnenkort ook in Nederland verschijnt.

Koop Chromecast met Google TV in Nederland

De Chromecast met Google TV wordt officieel niet verkocht in Nederland, maar dat kan in de toekomst veranderen. Google belooft het toestel ‘later dit jaar’ in meer landen uit te brengen, maar het is onduidelijk of de Benelux hier onder valt.

Toch zijn er andere manieren om de nieuwe Chromecast te kopen. Je kunt het toestel in Duitsland kopen bij bijvoorbeeld Saturnus of MediaMarkt (voor 68 euro). Sommige Nederlandse webwinkels verkopen het ook via grijze import. Lees meer in ons verklarende artikel over het kopen van de Chromecast met Google TV in Nederland. En ben je op zoek naar nieuwe dingen om op je Chromecast te bekijken? Bekijk hieronder onze wekelijkse streamingtips.

More from Madison Garrett

Welke functies mis je nog in iOS 14?

Nu de grote iOS 14-update nadert, is het tijd om verder vooruit...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *