Download alleen de officiële apps voor het volgen van pakketten

Degenen die pakketten online bestellen, kunnen het vaak volgen, zodat het duidelijk is wanneer het wordt afgeleverd. Het lijkt erop dat criminelen iets nieuws hebben uitgevonden om hiervan te profiteren: nep-sms, die ervoor zorgt dat belangrijke informatie van je (Android) mobiele telefoon kan worden gestolen. In Nederland zijn tot nu toe tienduizenden mensen getroffen.

SMS om pakketten van koeriersdiensten te volgen

De fraudeurs hebben mogelijk sms-berichten gestuurd namens verschillende koeriersdiensten om de status van de zending te volgen. Volgens het sms-bericht is er een pakket onderweg naar jou en kun je het pakket volgen via een app van bijvoorbeeld UPS of DHL. Nadat u op de link heeft geklikt, wordt u gevraagd om een ​​app te downloaden. Je komt niet in de officiële app store terecht, maar moet deze handmatig downloaden. Dan wordt je telefoon geïnfecteerd met malware (malware).

Android-telefoons

Op dit moment lijkt het erop dat de malware alleen gebruikers treft die een Android-telefoon gebruiken. Op iPhones verschijnt meestal direct een waarschuwing en kunnen malafide apps sowieso niet worden geïnstalleerd. Tot nu toe zijn er twee verschillende soorten malwaretoepassingen bekend: FluBot en Anatsa. Eenmaal geïnstalleerd, kan de phisher namens uw nummer nep-sms-berichten sturen naar grote aantallen willekeurige mensen met een kwaadaardige link. Dit is nieuw. In het verleden bleef fraude meestal beperkt tot de slachtoffers zelf, nu worden slachtoffers ook als ongebreideld misbruik beschouwd. Zo kan de app voor je toestel (telefoon) kosten maken die je op je telefoonrekening ziet staan, zo meldt Fraudehelpdesk.nl. Er zijn ook berichten uit Groot-Brittannië en Spanje van mensen wier geld zelf van hun rekeningen is verdwenen. Banken in Nederland hebben deze rapporten nog niet ontvangen van klanten.

Lees ook: Digitip: veilige omgang met apps

Banken in Nederland zijn goed verzekerd

Criminelen, vooral in het buitenland, verkregen bankgegevens via malware, met behulp van valse inlogschermen voor bank-apps. tegenover de wij Yoanne Spoormans, specialist in elektronische politiezorg, legt uit dat banken in Nederland zeer goed beschermd zijn tegen dergelijke pogingen. Spoormans: “In Nederland wordt veel internetbankieren gedaan. Banken zijn hier beter in het opsporen van fraude. In de meeste gevallen is het aangewezen. Maar voorkomen is niet in alle gevallen de beste.”

Hoe voorkom je dat deze nieuwe sms-truc wordt misbruikt?

Als je iets bestelt, ontvang je meestal een bevestigingsmail met daarin een link om je bestelling te volgen. Het zogenaamde tracking- en tracingsysteem. Als u het plotseling in de vorm van een sms-bericht ontvangt en het niet vertrouwt, klik dan nooit op een link. Op de link klikken doet geen pijn, maar het downloaden van de app wel. Download daarom nooit een app buiten de officiële app-stores van Google of Apple. U kunt contact opnemen met de fraudehelpdesk Opstellen van een rapport Als u een nep-sms ontvangt. U zult er ook een vinden Een waarschuwingspagina voor huidige fraudemethoden.

Wat moet ik doen als er al malware op uw telefoon staat?

Als u al malware op uw telefoon heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Als je het niet zeker weet, dan RTL Nieuws Volgende tip: u kunt dit bekijken via de instellingen van uw telefoon. Het voorkomt dat malware toegang krijgt tot uw apps-menu, dat u meestal vindt in Instellingen. Als de toegang tot dit menu is geblokkeerd, is uw telefoon waarschijnlijk geïnfecteerd met malware. Het advies is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Opmerking: als u geen back-up heeft, raakt u onmiddellijk alles op uw telefoon kwijt. Vind je foto’s en WhatsApp-berichten leuk.

Ga echter niet naar uw bank-app om uw bankgegevens te verifiëren, omdat u het risico loopt criminelen te zien. Neem ook contact op met uw netwerkoperator en telefoonprovider om verdere schade en het doorsturen van berichten te voorkomen. In een vorig artikel geven we meer advies over nepberichten.

MAX DJ Bert Haandrikman zal spreken op zijn show op 27 mei 2021 Goedendag Haandrikman! Met techjournalist Ghost Shelves over de nep-sms-berichten die momenteel circuleren. Je kunt de clip hier beluisteren.

(Bron: ANP, NOS, Fraudehelpdesk, RTL Nieuws)

READ  Weirdtraders bieden gratis beleggingsfondsen aan. Maar gratis geld bestaat niet, toch? - Bedrogen?!
More from Madison Garrett

14x de meest fantasierijke iOS 14-startschermen (en zo doe je dat)

Met de widgets in iOS 14 hebben iPhone-gebruikers nieuwe manieren gevonden om...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *