Drenthe met Assen’s Sake Elzinga-lens: 4.600 foto’s uit de jaren 80 zijn gratis te bekijken en te downloaden in het Drents Archief

Fotograaf Saki Elzinga uit Assen heeft samen met vrijwilligers van het Drents Archief meer dan 4.600 digitaal toegankelijke Drentse foto’s uit de jaren tachtig geproduceerd. Het is gratis in te zien en te downloaden bij de fotobank op drentsarchief.nl.

In 2019 bracht Asser-fotograaf Sake Elzinga een deel van zijn Drentse fotocollectie vrij van copyright over naar Drents Archief en inmiddels zijn ruim 4.600 van zijn Drentse foto’s digitaal beschikbaar.

Een ‘brute klus’, aldus het Drents Archief. Hierdoor is de serie nu gratis te bekijken en te downloaden via de beeldbank op drentsarchief.nl. Gebruik de zoekterm DA78004 * in het zoekveld van de beeldbank. Daarnaast is in een speciale webgalerie een selectie zwart-witfoto’s met filmpjes van de fotograaf te zien. Deze is ook te vinden op drentsarchief.nl.

40 jaar bedrijvig

Elzinga werd in 2019 60 jaar en zit al 40 jaar in het vak. Zijn collectie bestaat uit enkele duizenden negatieven, afbeeldingen en dia’s van 1978 tot 2018. “Samen geven ze een goed beeld van de ontwikkeling van Drenthe in die periode.”

Het Drents Archief heeft vorig jaar al een serie van zo’n 800 foto’s uit de jaren tachtig en negentig op de fotobank gezet: foto’s van jaarlijkse evenementen als buitenspelen, Drentse Fiets4Daagse en Sinterklaas-inzendingen. “Gevangen op de kenmerkende manier van Sake Elzinga, vaak komisch of verrassend.”

Zilvermijnen in Drenthe

De nieuwe serie bestaat uit zwart-witbeelden van het dagelijks leven, wonen, werken en bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 80, eerder uitgegeven door uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Zilvermijnen in Drenthe. Jaren tachtig in Sake Elzinga Pictures . Deze beelden zijn nu ook terug te vinden in de fotobank van het Drents archief.

bezig met laden

Volgende serie

De volgende serie, met ruim 3.300 analoge beelden van 1991 tot 2000, staat nu in het Drents Archief. Vrijwilligers controleren beschrijvingen van foto’s een voor een en vullen ze indien nodig aan. Op deze manier kan binnenkort iedereen die afbeeldingen gemakkelijk vinden en gebruiken. Het project, mogelijk gemaakt met financiële steun van Provincie Drenthe, gemeente Asen, Prins Bernard Cultuurfonds en Claas van Gorcumfonds, wordt afgesloten met Elzinga werkzaam in Drenthe tot 2018.

U kunt deze onderwerpen volgen

READ  De beste berichten van luisteraars: de lagen in Bart's Classic Track en Eddie van Halen - Nieuwsbericht
More from Madison Garrett

Warmteprotocol voor Koeriers – FNV

Richlinde Walkers, directeur FNV Transport & Logistiek: “In deze hitte moeten vervoerders...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *