Duitsland Amerikaanse troepen trekken zich terug: het laatste geschenk van Trump aan Poetin vóór de verkiezingen?

Duitsland Amerikaanse troepen trekken zich terug: het laatste geschenk van Trump aan Poetin vóór de verkiezingen?
Deze week scheurde hij in een schijnbaar moedwillige ruk een van die koorden door een plan aan te kondigen om bijna 12.000 troepen uit Duitsland terug te trekken. Deze dunne groene draad van krachten, geweven door de historische steden van Duitsland, glooiende velden en dichte bossen, heeft al drie generaties lang bijgedragen tot het waarborgen van vrede in Europa en belichaamde een onbreekbare verbintenis tussen de voormalige vijanden.

De relatie is nu echter, vooral als Trump later dit jaar wordt herkozen, in vrije val, bestemming onbekend.

Zijn beslissing, als zijn tweets correct zijn geïnterpreteerd, lijkt Duitsland te straffen.

‘Duitsland betaalt Rusland miljarden dollars per jaar voor energie, en we moeten Duitsland beschermen tegen Rusland. Waar gaat dat allemaal over?’ Trump schreef in één post.

“Duitsland is ook zeer achterstallig wat betreft hun bijdrage van 2% aan de NAVO. We verplaatsen daarom enkele troepen uit Duitsland!”

Zijn ondiplomatische gegevensgranaten werden midden in de nacht binnen enkele ogenblikken gegooid, maar het kan jaren duren maak de schade ongedaan die de Duitse ambtenaar vreest te zullen veroorzaken over de militaire alliantie.

Het hoofd van de commissie buitenlandse betrekkingen van het Duitse parlement, Norbert Roettgen, antwoordde woensdag op Twitter: “In plaats van #NATO te versterken, zal het de alliantie verzwakken. De militaire invloed van de VS zal niet toenemen, maar afnemen ten opzichte van Rusland en de Nabije en Midden-Oosten. “

De gouverneur van Beieren, Markus Soeder, wiens regio verschillende Amerikaanse bases herbergt, bekritiseerde ook Trump: “Helaas schaadt dit de Duits-Amerikaanse betrekkingen ernstig. Een militair voordeel is niet te zien. Het verzwakt de NAVO en de Verenigde Staten zelf.”

Het verbaast dan ook niet dat het Kremlin de consternatie van Europa vrolijk uitbuit, terwijl woordvoerder Dmitry Peskov CNN vertelt: “We hebben dat nooit verborgen [we think] hoe minder Amerikaanse soldaten er op het Europese continent zijn, hoe rustiger het is in Europa. “

Trump is het geschenk dat blijft geven voor het Kremlin: zijn onvoorspelbaarheid, hoewel vaak lastig, is voor hen een voortdurend korenveld voor hun propagandamolen.

Het heeft de 45e president van Amerika bijna vier jaren van zelfbediening en vernietiging gekost om dit punt te bereiken, maar door de trekker over te halen om troepen uit Duitsland terug te trekken, een derde van het totaal gestationeerde in het land, heeft hij betekende het einde van wat Franklin D. Roosevelt, de 32e president van Amerika, opgevat had als een bevel na de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op gemeenschappelijk belang en collectieve ambities.

Roosevelt en andere leiders van zijn generatie waren getuige van de ergste tijden toen de grote mogendheden in botsing kwamen, voortgedreven door een paar kwaadaardige, zichzelf bezittende mannen; in de veronderstelling dat Trump niet volledig onwetend is, heeft hij ervoor gekozen dit voor de hand liggende feit te negeren.

Angela Merkel, Duitse kanselier en de Amerikaanse president Donald Trump in 2018.

Het probleem voor de NAVO en de andere bondgenoten van Amerika is dat er weinig lijkt dat Trump kan weerhouden van zijn impulsen. Minister van Defensie Mark Esper herhaalde de woorden van de president en zei: “Duitsland is het rijkste land van Europa. Duitsland kan en moet meer betalen voor zijn verdediging.”

Dit argument zal hol klinken in de spelonkachtige hallen bij NAVO Hoofdkwartier in de lommerrijke buitenwijken van Brussel, waar de inzet voor 2% van het BBP lang voordat Trump zijn presidentschap begon, kwam, net als de bewering van generaal John Hyten, vice-voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, die zei dat de terugtrekking de Amerikaanse steun aan zijn bondgenoten omdat het “de krachten beter over Europa zou verdelen en het gebruik van rotatiekrachten zou vergroten”.

Esper had het over een “strategische lay-out”, aangezien sommige troepen naar Polen zouden kunnen verhuizen en anderen in de kleine Baltische staten terecht zouden kunnen komen. En Jens Stoltenberg, de eeuwig optimistische secretaris-generaal van de NAVO, zei “de VS hadden voorafgaand aan de aankondiging van vandaag nauw overleg gepleegd met alle NAVO-bondgenoten”, hoewel Duitse functionarissen hun verbazing uitten toen ze een maand geleden voor het eerst hoorden over de mogelijke terugtrekking.

READ  Xbox werkt naar verluidt aan een Monster Hunter-achtige exclusieve met Halo Infinite Co-Developer

Stoltenberg heeft een aanhoudende achterhoedegevecht gevoerd tegen de impulsen van Trump om zich los te maken van de NAVO sinds de aantreden van de Amerikaanse president in januari 2017. Onlangs, als laatste NAVO-bijeenkomst van leiders in Luton, Engeland, liet Stoltenberg in december 2019 Trump zijn eigen trompet blazen door aan te kondigen het verhogen van de BBP-verplichtingen voor defensie-uitgaven die hij uit de leden van de alliantie had geperst.

Hij probeert nu nog steeds de dag te redden en beweert nogal hopelijk dat het besluit van Trump “de voortdurende inzet van de Verenigde Staten voor de NAVO en de Europese veiligheid onderstreept”.

Trump benoemt de gepensioneerde legerkolonel en Fox News regelmatig als genomineerde voor de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland

De realiteit is dat Trump de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanaf het begin heeft gepest, en niet alleen voor de Duitse defensie-uitgavenverplichting van 1,38% van het BBP, maar over de export van BMW-auto’s en de handel in het algemeen. Tijdens hun eerste ontmoeting in het Witte Huis in het voorjaar van 2017 keek de president Merkel nauwelijks in de ogen en weigerde haar de hand te schudden; op een NAVO-top in 2018 hekelde hij haar tijdens het ontbijt. En nu dit.

Ironisch genoeg verplaatsen de generaals van Trump het EU-commando van het Amerikaanse leger, EUCOM, van Duitsland naar Brussel, de thuisbasis van de NAVO, om “de operationele flexibiliteit van EUCOM te verbeteren”, aldus EUCOM-commandant Tom Wolters – ondanks het flagrante NAVO-premietekort in België; met 0,93% is het zelfs lager dan in Duitsland.

Wat het motief van Trump ook is, of het nu petulance is of zelfs een strategische spil naar Azië, zoals Esper de afgelopen weken heeft uitgelegd, de realiteit laat bondgenoten rammelen en druist in tegen het langetermijnvoordeel van de VS; nu moeten die Europese landen naar zichzelf kijken voor defensie – niet voor een snelle oplossing, maar als een grote strategische verschuiving.

READ  Turn-based FPS Lemnis Gate begint met bètatesten op 22 juli

De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, zei dat het “jammer” was dat Trump troepen uit Duitsland trok, en voegde eraan toe: “Ik wil dat we eindelijk sneller vooruitgang boeken in de richting van een gemeenschappelijk Europees veiligheids- en defensiebeleid.”

Hoewel dat niet het kopje thee of de iced latte van elke Europese leider is, is het enige dat de EU de afgelopen weken heeft kunnen doen, aantonen dat het grote interne meningsverschillen kan compromitteren en overwinnen, zoals gedurende vier dagen en nachten het geval was. het volgende zevenjarige budget en een nog neteliger Covid-19 reddingsplan.
Toeristen maken foto's van acteurs verkleed als soldaten bij voormalig Checkpoint Charlie in Berlijn, waar Amerikaanse en Sovjet-tanks elkaar in de eerste jaren van de Koude Oorlog confronteerden.

Trump heeft er niet voor gezorgd dat er van de ene op de andere dag een gemeenschappelijke Europese defensieovereenkomst tot stand komt, maar hij heeft het wachten tot er een is korter gemaakt, en niets van dit alles is nu goed voor Amerika.

Terwijl Trump op zoek is naar vrienden om zijn sancties tegen China en Iran te versterken, zal een minder vastgebonden en wispelturiger Europa op zoek gaan naar relaties die passen bij zijn nationale veiligheids- en handelsbelangen. En die komen misschien niet altijd overeen met die van Amerika.

Hij maakt tegelijkertijd de Russische president Vladimir Poetin, een strategische vijand die al in de aanval is, mogelijk, terwijl hij bondgenoten die essentieel zijn in diezelfde strijd, uitschakelt. Het is een dubbel eigen doel, typerend voor een Amerikaanse president die erop staat om volgens zijn eigen regels te spelen.

Als de Covid-19-pandemie, die de klok lijkt te draaien op zijn presidentschap, hem niet kan leren dat de conventie soms de antwoorden heeft, is de kans klein dat hij de koers van de 12.000 troepen zal omkeren.

READ  Deze pc-games zullen binnenkort ray tracing ontvangen van NVIDIA

Misschien wordt in november een nieuwe Amerikaanse president gekozen met voldoende tijd en overtuigingskracht om de breuk te herstellen die Trump heeft veroorzaakt met de bondgenoten van zijn land. Het zal niet gemakkelijk zijn, aangezien het vertrouwenstekort van Trump wordt verergerd door al diegenen die aan zijn zijde stonden.

Vanaf deze kant van de Atlantische Oceaan lijkt Trump op weg te gaan voor een reis naar onbekende wateren en negeert het veel gepubliceerde stormweerwaarschuwingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *