Eerste Kamer der Staten-Generaal – Eerste debatten over CoronaMelder

5 oktober 2020

De Eerste Kamer debatteert maandag 5 en dinsdag 6 oktober met minister Hugo de Jonge (VWS) over de Tijdelijke Wet meldingsapplicatie covid-19, ook wel bekend als de corona delder. Het eerste deel van het debat was maandag. Het tweede deel van het debat en de stemming over het wetsvoorstel, hoofdelijke oproep, vindt dinsdag plaats.

Tijdens het debat van maandag hebben veel fracties kritiek op (delen van) de wet. Enkele breuken (FVD, PVV, PvdD) kondigden vooraf aan tegen de wet te stemmen omdat ze het nut en de noodzaak van de wet niet onderschrijven. Andere groepen (GroenLinks, D66, Arbeidspartij, SP, ChristenUnie, 50PLUS, SGP, Fractie-Otten, OSF) vroegen om garanties en garanties van de minister alvorens te overwegen het wetsvoorstel goed te keuren. Een enkele breuk (VVD, CDA) zeiden dat ze het wetsvoorstel steunen, onder het motto ‘elk klein beetje helpt’, om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De meeste fracties spraken hun waardering uit tegenover de regering voor de appwil reguleren bij wet. Om zoiets appeen wet is niet nodig om te lanceren.

De meeste groepen waren bezorgd over het vrijwillige karakter van de app: in hoeverre zal er geen sprake zijn van dwang of dwang, vroegen ze de minister. Ook wilden ze van de minister weten in hoeverre de privacyvan de gebruikers wordt daadwerkelijk beschermd en er kan geen misbruik worden gemaakt van iemands gegevens. De betrokkenheid van grote Amerikaanse bedrijven als Google en Apple baarde de Kamer bijvoorbeeld zorgen. Ze vraagt ​​zich af of de gegevens van de gebruikers bij deze bedrijven in veilige handen zijn. De meeste fracties spraken ook hun waardering uit voor de open sourcemethode waarmee de appontstond.

READ  Uw bericht op tv tijdens de top van 2000? Download de NPO Radio 2 app

De rechtbank had ook enkele vragen over de haalbaarheid van het ggd‘s: mensen kunnen zich direct laten testen als ze zich melden met een melding van het appals ze zich gedurende langere tijd binnen een straal van anderhalve meter van een besmette persoon bevinden? De testcapaciteit van de ggd’s is momenteel niet genoeg en alleen voor mensen met coronaklachten. Tot slot hadden de fracties veel vragen aan de minister over de onlangs aangekondigde foutenmarge tijdens de testfase van de app: In zes van de tien gevallen bleek dat er een onjuiste melding was verzonden.

Minister De Jonge garandeerde in zijn antwoord dat het downloaden van het appvolledig vrijwillig. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld niet van hun werknemers eisen dat ze de app
downloaden. Hij benadrukte verder dat de appis geen middel om de verspreiding van het virus te stoppen. Volgens de minister is ons gedrag het enige dat we kunnen gebruiken om het virus onder controle te krijgen. Qua testcapaciteit geeft hij aan dat ze momenteel onder meer meerdere sneltests aan het uitproberen zijn om in november te kunnen beslissen over grootschalige inzet ‘op de drempel’. De Jonge zei verder dat een aantal weken geleden bleek dat het testen van mensen zonder klachten weinig zin bleek te hebben en dat het de testcapaciteit zwaar belast.

Over de rekening

Het wetsvoorstel bevat de wettelijke basis voor het vrijwillig gebruik van de CoronaMelderapp. De CoronaMelder is een applicatie voor de smartphone die een bericht verstuurt als de gebruiker van de telefoon in de buurt is geweest van iemand die al enige tijd besmet is met het coronavirus. Ook de appadvies over wat iemand het beste kan doen. Dit verlaagt het risico dat iemand onbewust andere mensen in zijn of haar omgeving besmet. De appis een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de gemeentelijke gezondheidsdiensten (ggd) en helpt de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan.

READ  Juventus vs Barcelona live stream: bekijk de Champions League-topwedstrijd over de hele wereld

More from Madison Garrett
De eerste trailer van Invincible ontketent een analoog avontuur in een vreemde, buitenaardse wereld
Het was een van de interessantste game-aankondigingen die ik vorig jaar liet...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *