Factcheck: Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah negatief test op coronavirus is onjuist

Amit Shah

De centrale regering staat klaar om alle hulp te verlenen die de staat nodig heeft, zei Amit Shah.Twitter

Bijna elk nieuwskanaal op zondag 9 augustus flitste als Breaking News dat minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah negatief heeft getest op COVID-19. Manoj Tiwari, leider van de Bharatiya Janata-partij (BJP), werd genoemd als de bron van de ogenschijnlijk grote ontwikkeling, aangezien hij een tweet had uitgebracht waarin stond dat Amit Shah is hersteld van de dodelijke ziekte.

“Het COVID-19-rapport van minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah is negatief,” schreef Tiwari in een inmiddels verwijderde tweet. Omdat de update afkomstig was van een vooraanstaand lid van de BJP, geloofde iedereen het en werden sociale media overspoeld met felicitaties voor de 55-jarige politicus.

De tweet van Manoj Tiwari

Zelfs minister van Unie Jitendra Singh viel voor de informatie toen hij naar Twitter ging om te zeggen dat hij opgelucht is over het herstel van Amit Shah en erop gebrand is dat hij zijn vorm terugkrijgt.

“Opgelucht om te horen dat minister van Binnenlandse Zaken Shri Amit Shah negatief heeft getest op COVID-19. Ik kijk ernaar uit om hem weer in vorm te zien, de natie te dienen met zijn onoverkomelijke energie en toewijding, en zijn junioren te begeleiden met zijn inzichtelijke wijsheid en vooruitziendheid”, schreef Singh. maar verwijderde de tweet minuten later.

Feitelijk controleren van de claim

Terwijl de vermeende claim van Amit Shah’s COVID-19-herstel zich als een lopend vuurtje verspreidde, bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA) dat er nog geen nieuwe coronavirus-test is uitgevoerd op de minister van Binnenlandse Zaken. Een MHA-functionaris beweerde dat alleen een officiële verklaring over de gezondheidsupdates van Amit Shah mag worden vertrouwd.

READ  Xbox biedt Black Friday-uitverkoop voor honderden games

“Niets anders dan het officiële gezondheidsbulletin dat door het behandelende ziekenhuis, MHA of zijn eigen Twitter-feed is vrijgegeven, moet worden verwezen”, aldus de ambtenaar.

Daarom weerlegt de verduidelijking door de MHA de aankondiging van Tiwari, die hij uiteindelijk van Twitter heeft verwijderd.

Het was op 2 augustus dat Amit Shah tweette om te informeren dat hij de gevreesde infectie had opgelopen en vervolgens werd opgenomen in het Medanta-ziekenhuis in Gurugram. “Nadat ik de eerste symptomen had laten zien, onderging ik een test op coronavirus en het rapport kwam positief uit. Mijn gezondheid is in orde, maar ik word op advies van doktoren in het ziekenhuis opgenomen”, had hij gepost.

Tot dusver hebben verschillende politici, waaronder Karnataka CM BS Yediyurappa, Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan, voormalig Karnataka CM Siddaramaiah, minister van de Unie Arjun Ram Meghwal en congreslid Karti Chidambaram positief getest op COVID-19.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *