Feitcontrole: het account van Dr. Aisha op Twitter is nep; COVID slachtofferverhaal gaat viraal

Feitcontrole: het account van Dr. Aisha op Twitter is nep; COVID slachtofferverhaal gaat viraal

Dr. Aisha bestaat nietIBT

Catfishing op internet en misleidende accounts zijn op geen enkele manier nieuw. Door het controversiële verhaal staat nu een nieuw account centraal. Je hebt misschien gehoord van Dr. Aisha de ‘COVID-krijger’ die haar strijd tegen het virus verloor.

Er zijn nu berichten op sociale media dat haar account mogelijk nep is, waarna haar account kort daarna werd verwijderd. Het internet weet nu nog steeds niet zeker waarom het account nep is en waarom iemand een account moest maken om sympathie te krijgen.

De claim

Elke keer dat we een nepaccount zien, wordt het moeilijker om het volgende virale verhaal te vertrouwen. Dr. Aisha verplaatste netizens toen ze op 31 juli tweette over hoe ze niet in staat was om met COVID-19 om te gaan, zou verslaafd zijn aan de beademing, “Haya-vrienden die COVID-19 niet aankunnen. Gaat vandaag ergens op de beademing worden aangesloten. Bedankt U 4 Ur vriendschap. Zal Ull missen. Wees veilig, neem dit dodelijke virus serieus. Luv u guys. Tot ziens. ”

Dr Aisha tweet

Twitter

De jonge dokter die op 17 juli haar verjaardag vierde, was pas onlangs arts geworden, zo werd gemeld. Uit haar Twitter-profiel bleek dat ze uit Zuid-Afrika kwam. Haar post ging viraal omdat mensen werden bewogen door haar positiviteit en als bewijs van hoe riskant het zou kunnen zijn om COVID-19 te hebben, zelfs als ze niet ouder zijn dan 65 jaar.

Eminente persoonlijkheden, waaronder journalisten zoals Nidhi Razdan, werden geraakt door de post van het meisje.

Nidhi Razdan

Twitter

Tweet op Dr. Aisha

Twitter

Tweet op Dr. Aisha

Twitter

Haar post bereikte veel mensen en verdere afbeeldingen werden op haar Twitter-feed geplaatst waaruit bleek dat ze op de ventilator was aangesloten.

Dr Aisha tweets

Twitter

Toen kwam het nieuws dat dr. Aisha was overleden en het verhaal sneeuwde. Al snel waren er echter scheuren die velen in haar berichten begonnen op te merken en haar afbeeldingen gepost. Er begonnen vragen te rijzen over de waarachtigheid van haar verhaal.

READ  Gerucht: er wordt gewerkt aan een spin-offfilm van Shadow the Hedgehog

Verificatie van de claims rond Dr. Aisha

Hoewel iedereen het voordeel van de twijfel verdient, is het gevaarlijker om nepnieuws te verspreiden. Wat betreft COVID-19-sterfgevallen en de strijd voor velen, is het nauwelijks ok om licht te werpen op de ernstige situatie. Interessant is dat toen er vermoedens ontstonden over het account van Dr. Aisha – (@) Aisha_must_sayz, het account werd verwijderd.

Dr Aisha tweet

Twitter

Tegen die tijd waren er al berichten dat het account eigenlijk nep is. Twitter-gebruiker (@) MonoChronica heeft ook hetzelfde gemarkeerd. Het account in kwestie is sinds oktober 2019 op Twitter. Dr. Aisha zei ook dat ze uit Zuid-Afrika komt, maar haar schrijfstijl in haar tweets lijkt erg op de Indiase stijl van berichten en chatten op sociale media.

Na het uitvoeren van een reverse image search (factcheck) op haar foto van zogenaamd aan een beademingstoestel vast te zitten, ontdekten we dat de foto al sinds 2016 bestaat, als foto voor ‘anesthesiescreening’.

Hoewel de accounteigenaren geen verificatie voor het account hadden verstrekt, was er eerder op zondag nog een tweet gepost door de zus van dr. Aisha op haar handvat.

Dr Aisha tweet

Twitter

De foto werd echter dichtgeslagen met de familie in het ziekenhuis zonder maskers op. Bovendien wezen netizens erop dat veel van de tweets van Dr. Aisha virale tweets waren, kopieën van andere virale tweets.

Dr. Aisha Tweets

Twitter

De inconsistenties in haar profiel en haar geleende tweets, samen met nepbeelden die zijn doorgegeven als die op een beademingsapparaat, maken duidelijk dat het account van Dr. Aisha nep is, en dat geldt ook voor het verhaal waar mensen voor zijn gevallen. Nidhi Razdan en degenen die haar post hebben gedeeld, hebben nu verduidelijkingen uitgebracht waarin ze de ongevoeligheid oproepen om nepverhalen op Twitter te plaatsen.

READ  ISL: Jeje Lalpekhlua is openhartig over iets terugdoen voor de samenleving

Claim beoordeeld:

Dr. Aisha stierf door COVID-19.

Opgeëist door:

Sociale media.

Feiten controleren:

Niet waar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *