Franse buschauffeur Philippe Monguillot sterft na aanval op maskerregels

Veronique Monguillot, second left, mourns the death of her late husband Philippe on July 8 in Bayonne.

De 59-jarige Philippe Monguillot is hersendood achtergelaten na de aanval in de zuidwestelijke stad Bayonne op 5 juli. Zijn familie besloot vrijdag zijn levensonderhoud uit te schakelen, meldt persbureau Agence France-Presse.

‘We hebben besloten hem te laten gaan. De doktoren waren voor en wij ook’, vertelde de 18-jarige dochter van het slachtoffer, Marie Monguillot, aan AFP.

Vier mannen werden na de aanval aangehouden en beschuldigd.

De aanval vond plaats op zondag rond 19:15 uur. op bus 810 die naar Biarritz reed nadat de buschauffeur het kaartje van een van de mannen had gecontroleerd en alle vier had gevraagd om gezichtsmaskers te dragen, die volgens het openbaar ministerie verplicht zijn in het Franse openbaar vervoer.

Woensdag organiseerde de familie van Monguillot een mars ter ere van hen, met alle aanwezigen in het wit.

Premier Castex bevestigde de dood van Monguillot op Twitter laat op vrijdag schreef hij dat de zaak ‘ons hart had geraakt’.

‘De Republiek erkent hem als een voorbeeldige burger en zal hem niet vergeten. De wet zal de daders van deze verachtelijke misdaad straffen’, schreef hij en beschreef de aanval als ‘laf’.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, betuigde ook zijn medeleven met de vrienden, familie en collega’s van Monguillot.

“Deze gruwelijke en laffe daad mag niet ongestraft blijven. Ik reis morgen naar Bayonne om met staatsambtenaren een punt van veiligheid te maken in de stad en om bestuurders van het openbaar vervoer en vakbonden te ontmoeten”, schreef hij op Twitter.

Het bedrijf waar Monguillot voor werkte, Keoilis, heeft de beveiliging van zijn werknemers verhoogd en bewakers ingezet voor een aantal van zijn busdiensten in het gebied.

Het bedrijf hield een minuut stilte in haar kantoren en op haar transportnetwerken woensdag in rouw om Monguillot.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *