GC Murmu, die stopte als J&K Lt Governor, is controleur en auditeur-generaal

NDTV News

GC Murmu werkte samen met premier Modi toen hij de eerste minister van Gujarat was. (Het dossier)

New Delhi:

GC Murmu, die een dag geleden aftrad als luitenant-gouverneur van Jammu en Kasjmir, is aangesteld als de nieuwe auditor-generaal van het land. De heer Murmu had woensdag ontslag genomen en Manoj Sinha werd aangesteld als zijn opvolger.

De post van de Comptroller and Auditor General (CAG) zou naar verwachting deze week vacant worden, aangezien de zittende Rajiv Mehrishi 65 wordt. De Comptroller and Auditor General is een constitutionele post en kan niet vacant blijven.

“Rajiv Mehrishi wordt op 8 augustus 65 jaar. Daarom heeft de regering haast met het zoeken naar vervanging”, vertelde een hoge ambtenaar van het kabinetsecretariaat donderdag aan NDTV.

Een zeer invloedrijke post, voormalig Comptroller en Auditor-generaal Vinod Rai, had een rapport geschreven dat het 2G-spectrumspectrum voor telecommunicatie veroorzaakte, dat algemeen wordt beschouwd als een van de grootste bijdragen aan de nederlaag van het congres in 2014. In de jaren daarna heeft het rapport geen stand gehouden in de rechtszaal.

Het ontslag van de heer Murmu kwam dagen na een controverse over berichten in de media waarin hij werd geciteerd dat verkiezingen in het vakbondsgebied kunnen worden gehouden na de lopende afbakening. Er zijn geen verkiezingen gehouden in Jammu en Kasjmir in de twee jaar sinds de verkiezing van de gekozen regering, waarbij de opiniepeiling de veiligheidsproblemen aanhaalde.

In een reactie op de rapporten had de Verkiezingscommissie in een krachtig geformuleerde verklaring gezegd dat beslissingen over de timing van verkiezingen alleen door haar konden worden genomen.

READ  NCAA zegt dat het toernooi van 2021 zal plaatsvinden

De door GC Murmu geleide J & K-regering heeft ook te maken gehad met controverse over haar verzet om 4G-internetdiensten in het vakbondsgebied te herstellen. Het heeft de toegenomen terreuractiviteit genoemd als de reden achter zijn verhuizing bij het Hooggerechtshof als reactie op verzoekschriften die erop gericht zijn het snelle internet te herstellen.

De heer Murmu, een Gujarat-kaderofficier uit 1985, werkte samen met premier Narendra Modi toen hij de Gujarat-premier was, zei de functionaris. Nadat de heer Modi premier was geworden, trad de ambtenaar toe tot het ministerie van Financiën van de Unie. Hij werd onderdeel van de uitgavenafdeling als gezamenlijk secretaris.

De senior bureaucraat ging naar verwachting op 30 november vorig jaar met pensioen. Maar daarvoor werd hij benoemd tot de eerste luitenant-gouverneur van Jammu en Kasjmir nadat de opdeling van de staat in twee vakbondsgebieden in oktober van kracht werd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *