Het einde van de 3DS markeert een keerpunt voor draagbare gaming

Nintendo lijkt de productie van alle varianten van de Nintendo 3DS te hebben stopgezet, wat de eerste keer is sinds 2004 dat Nintendo geen draagbare systemen met twee schermen produceert.

Nintendo’s Japanse website nu lijsten alle recente hardwarevariaties in de Nintendo 3DS-lijn (de Nintendo 2DS, New Nintendo 2DS LL en New Nintendo 3DS LL) als “Out of Production”. De Amerikaanse site van Nintendo lijkt ondertussen te zijn geschrobd van alle vermeldingen van de 3DS: de officiële bestemmingspagina van het systeem verwijst nu gewoon door naar de algemene homepage van Nintendo, terwijl Google’s cache en Het internetarchief liet een paar dagen geleden een actieve promotiepagina zien.

In 2017 zei Nintendo expliciet dat de nieuw gelanceerde Nintendo Switch zou de 3DS niet vervangen. Sindsdien heeft het bedrijf herhaaldelijk opnieuw bevestigd die voortdurende steun, zeggend zo recent als afgelopen november dat de 3DS zou worden ondersteund in 2020.

Desondanks een korte verkooppiek in 2018, begin 2019 Nintendo erkende dat de 3DS-verkopen “sneller dan verwacht” daalden. Met nieuwe 3DS-software die tot een stroompje vertraagde toen ontwikkelaars vorig jaar naar de Switch verhuisden lancering van de $ 200 Switch Lite waarschijnlijk de laatste spijker in de 3DS-kist (en hielp om de eerdere draagbare 800×240 resolutie ronduit verouderd te laten lijken).

Een bescheiden succes

De 3DS werd begin 2011 gelanceerd en rekende op een nieuw (en ietwat gimmickachtig) brilvrij stereoscopisch 3D-scherm om nieuwe klanten aan te trekken. Maar het systeem liep vrijwel onmiddellijk tegen lagere verkopen dan verwacht, grotendeels dankzij de prijs van $ 250 ($ 290 in dollars van 2020). De originele Nintendo DS daarentegen gelanceerd voor $ 150 in 2004 ($ 208 in dollars van 2020).

Nintendo reageerde op de matte lancering met een aanzienlijke prijsdaling tot $ 170 en een selectie van 20 gratis downloadbare klassiekers voor early adopters. Die snelle beweging hielp de 3DS te overleven als een bescheiden marktsucces, mede dankzij zelfs goedkopere hardware-opties die de stereoscopische 3D-schermen hebben gedumpt.

De 3DS-lijn verscheepte meer dan 75 miljoen eenheden in een tijdsbestek van bijna 10 jaar. De originele DS daarentegen heeft tussen 2004 en 2013 meer dan 154 miljoen exemplaren verzonden, terwijl de Switch dat al heeft bereikt 61 miljoen zendingen in slechts 3,5 jaar.

Een onzekere toekomst voor draagbare games

Voorlopig houdt de Switch Lite Nintendo betrokken bij de productie van speciale draagbare spelhardware, een ruimte die het sindsdien in een ononderbroken lijn heeft gedomineerd de lancering in 1989 van de originele Game Boy. Buiten Nintendo blijft draagbare gaming echter bestaan gedomineerd door de kleine computers die praktisch iedereen in zijn zak draagt.

Sony gaf officieel de PlayStation Vita op in 2019 en lijkt gericht op cloudstreaming op basis van smartphones voor zijn draagbare afspeelopties in de toekomst. Microsoft is op dezelfde manier gericht op xCloud-streaming op smartphones in plaats van enige speciale draagbare versie van de Xbox (ondanks vele jaren van geruchten Integendeel).

Afgezien van de grote consolemakers, is toegewijde draagbare gaming nu vooral gericht op nostalgie: handheld-apparaten zoals de Evercade en aanstaande Analoge zak die respectievelijk de lage en hoge uiteinden van op cartridges gebaseerde retro-spelers vertegenwoordigen. Dan zijn er apparaten zoals de GPD XD Plus, die fysieke knoppen en kleine analoge sticks toevoegen aan een Android-tablet die je naar hartenlust kunt laden met emulators en (legaal verkregen) ROM’s.

Daarnaast, eigenzinnige inspanningen zoals de monochrome, door een slinger bestuurde Playdate geven enigszins de geest weer van draagbare game-experimenten die in de eerste plaats hebben geleid tot systemen als de Nintendo DS en Nintendo 3DS. Nu Nintendo het einde markeert van het dual-screen gaming-tijdperk, hopen we dat meer experimentele hardwarefabrikanten die mantel zullen overnemen en zullen spelen met unieke draagbare vormfactoren die handheld-gaming uitbreiden tot buiten het touchscreen op je smartphone.

READ  T-Mobile's ondersteuning voor sommige telefoons - hoe u een vervanging kunt krijgen
Written By
More from Lesley Curry

Xbox-technicus repareert gebruikersprofielfoto, maakt de wereld een betere plek

Soms kan Twitter een slechte plek zijn en enkele van de slechtste...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *