Het toppunt van gaming op lcd-tv? Hands-on met Samsung QN90A Neo QLED

De strijd tussen OLED en QLED woedt nog steeds, maar met de lijn van Neo QLED’s van dit jaar heeft Samsung serieuze stappen gezet op het gebied van beeldkwaliteit.

4K UHD QN90A, met zijn Quantum Matrix en Mini LED-technologie (“kleine ultra-gefocuste fotocellen”, zoals Samsung enthousiast verkondigt) en full-array local dimming, is een overtuigend argument voor het voortdurende nut van de bescheiden en betrouwbare. LCD-scherm.

Het is een spel waar het argument sterker is, denk ik. Ik heb de 65-inch QN90A de afgelopen dagen getest, en hoewel OLED misschien nog steeds de beste is als het gaat om diepzwarte contrastniveaus, is de Neo QLED een heldere, snelle en mooie mededinger. Als u de portemonnee van $ 2.600 schendt, betaalt u zeker voor de upgrade.

Accommodatie

Het opzetten van de Q90A is een fluitje van een cent, minus de rugpijn van het verplaatsen, omdat het zwaar en onhandig is. Het bevestigen van de bijzonder dikke standaard is vrij eenvoudig; Een gebogen stuk plastic moet met twee schroeven in het achterpaneel van de tv worden gestoken en vervolgens wordt de zeer stijve metalen basis met vier extra schroeven aan het plastic bevestigd. De standaard is belangrijk – deze tv gaat nergens heen als hij eenmaal is vastgeschroefd. Je kunt hem echter ook aan de muur bevestigen.

Dan is het bord klaar voor gebruik, en het lijkt alsof het als een soort ruimtetechnologie boven het platform zweeft. De algehele visuele impact van hoe de standaard het display moeiteloos ondersteunt, heeft veel aantrekkingskracht in de woonkamer en laat voldoende ruimte onder het paneel voor een bloeiende soundbar.

Als je de Smart Things-app op je Samsung-telefoon hebt zoals ik, is de eerste installatie van de software bijna heel Gepast. Misschien door duistere magie die alleen Samsung heeft, vindt de QN90A de bijbehorende app en legt via uw mobiele apparaat alle relevante informatie vast voor verzending. Ik hoefde niet eens het wifi-wachtwoord van de router in te voeren, wat handig en angstaanjagend tegelijk is.

Kanttekening: de nieuwe SolarCell-afstandsbediening, met zijn oplaadbare batterij via het achterste zonnepaneel, is een stijlvolle noviteit. Deze afstandsbediening lijkt echter niet zo responsief als eerdere iteraties. Ik ontdekte dat ik hem rechtstreeks op de tv moest richten om direct een reactie te krijgen, terwijl eerdere afstandsbedieningen konden worden gebruikt zonder beweging in het gezichtsveld.

Iets soortgelijks kan worden gezegd over het Tizen OS van de tv. Het is niet zo snel als ik zou willen en kan traag aanvoelen als ik snel door de opties probeer te gaan.

Ten slotte is het installeren van de controllers heel eenvoudig. Op het moment dat ik mijn Xbox Series X op de enige HDMI 2.1-poort aansloot, herkende de QN90A het apparaat, genereerde een groen Xbox-menupictogram voor toekomstige brontoegang en bracht me onmiddellijk naar het Xbox-startscherm. In de optie 4K TV-instellingen in het Xbox Dashboard had alles een groen vinkje, behalve Dolby Vision, dat de QN90A niet ondersteunt.

invoer

Laten we het hebben over connectiviteit in de vorm van een olifant in de kamer: er is alleen een speciale high-band HDMI 2.1-poort op deze tv. Is dit erg? Ik zal in 2021 volmondig antwoorden Ja.

Natuurlijk, als je maar één van de heavy-hitter-consoles van de huidige generatie bezit, is een enkele HDMI 2.1-poort voldoende. Maar als je zowel een Xbox Series X als PS5 bezit, en misschien ook een gaming-pc met een RTX 3090 waarmee je verbonden wilt blijven voor Steam-, Epic- of GOG-games, zul je veel kabels verwisselen . Dat, of koop een aparte (en potentieel dure) HDMI 2.1 splitter of externe receiver.

Het is een vreemde ontwerpbeslissing van Samsung, aangezien de concurrentie (LG, over het algemeen) onlangs verschillende HDMI 2.1-poorten in zijn assortiment heeft gekozen. Soms, zoals in het geval van de LG C1, wel vier. Het was misschien een kostenbesparende maatregel, maar uiteindelijk laat het serieuze game-enthousiastelingen achter met een relatief verlies in wat de meest gewilde weergave-ingang van de console is geworden.

Bovendien merkte ik dat ik medelijden had met het verlies van Samsung’s uitstekende One Connect-box, die alleen is gewijd aan de nieuwe high-end QLED’s van dit jaar. Het rommelen aan de achterkant van een gigantische tv om kabels te verwisselen is een echte pijn. Items worden ten minste naar de rechterkant van het scherm verschoven voor eenvoudigere toegang.

de spellen

Als je niet verder hebt gelezen, weet het dan: games spelen in 4K op 120Hz op de Neo QLED is geweldig. Alles is helder, schoon en vloeiend, met vrijwel geen nevenbeelden, vervaging of vervorming, wat grotendeels te danken is aan de uitstekende responstijd. De kleuren zijn ongelooflijk levendig en deze set lijkt speciaal ontworpen te zijn met de nieuwe consoles van Microsoft en Sony in gedachten. Echt top spul.

Ik heb nog geen PS5 gevonden, maar ik heb mijn Xbox Series X aangesloten en een paar titels gedownload waarvan ik weet dat ze 4K 120Hz-gameplay ondersteunen. Dit omvatte games zoals Ori en de wil van sliertenEn tweede uitsterven en de goochelaar Psychologie Pioniers 2. Hier is iets om op te merken: niet elke Xbox Series X-game kan in 4K worden uitgevoerd met 120 frames per seconde. De lijst groeit gestaag – komt eraan oneindige uitstraling Je zult zo’n doelnauwkeurigheid en frameprestaties hebben, maar weet dat veel games lager zullen scoren.

Net als eerdere Samsung-tv’s die ik heb getest, schakelt de QN90A automatisch over naar de ingebouwde gamemodus wanneer je een game speelt, aangegeven door een melding op het scherm bovenaan het scherm. De spelmodus past aangepaste instellingen toe die de invoervertraging aanzienlijk helpen verminderen (ten koste van wat visuele kwaliteit), maar toen deze was ingeschakeld, kon ik helemaal geen merkbare vertraging detecteren.

Samsung beweert dat de spelmodus de invoervertraging vermindert tot 5,8 ms bij 120 Hz, en hoewel ik geen reden heb om die bewering niet te geloven, heb ik het niet specifiek kunnen testen met gespecialiseerde hardware. Ik veronderstel dat we de marketingcijfers voor dat nummer moeten vertrouwen.

Een van de meest opwindende Neo QLED-gamingfuncties is de Game Bar, een opwindende game-pop-up die je kunt oproepen door op de afspeel-/pauzeknop op de afstandsbediening te drukken. Het is als een zeer kale en gespecialiseerde versie van MSI Afterburner op pc, waar je FPS, HDR-status, invoervertraging, VRR (variabele verversingssnelheid, zoals FreeSync Premium Pro) en audio-uitvoer kunt controleren.

Je kunt ook de beeldverhouding en schermpositie voor pc-games aanpassen in de gamebalk. Dit is vooral handig voor titels die ultrawide ondersteunen, een indrukwekkende en uitgestrekte weergave-opstelling die nog niet zijn weg naar consoles heeft gevonden.

Over het onderwerp Samsung OTS (Object Tracking Audio): het is levendiger en gerichter dan traditionele ingebouwde luidsprekers, wat het geweldig maakt als je het nodig hebt of in het algemeen een goede pasvorm als je niet het geld wilt uitgeven om meer toe te voegen geluidsvermogen dat het prijskaartje van een exorbitante tv overtreft. Maar eerlijk gezegd is er niets te vergelijken met het installeren van een mooie speaker of een hoogwaardige receiver met een 7.1 surround sound systeem.

fotokwaliteit

Of je nu op een console of pc zit, gamen komt echt tot zijn recht op de QN90A. VRR via FreeSync Premium zorgt voor weinig of geen tearing en HDR, met titels die het ondersteunt, waardoor gamemomenten tot leven komen met indrukwekkend OLED-contrast.

Ik heb eerder games op OLED’s gespeeld en eerlijk gezegd is het moeilijk (zo niet onmogelijk) voor een LED-tv om de diepe zwarttinten te verslaan. De Neo QLED, met zijn mini-LED-koplamp en volledig lokaal dimsysteem, levert echter een indrukwekkend gevecht.

Het paneel produceert zeer donkere scènes met verbluffende highlights en inktzwarte tinten, die, hoewel misschien niet superieur, echt wedijveren met alles wat LG heeft geproduceerd. Maar extreme helderheid (volgens sommige rapporten een piek van 1.900 nits in verschillende modi), als we eerlijk zijn, blazen we de meeste OLED’s uit het water. Dit maakt spelen in een lichte kamer een lust voor het oog.

Bloei en aura worden tot een minimum beperkt met brede lokale dimming, hoewel kleine heldere objecten zoals tekst in een karakterdialoog en sommige HUD-specifieke elementen tegen donkere achtergronden een merkbare bloei kunnen produceren.

DSE, of het vuile schermeffect, is echter zeker een probleem. Uniformiteit is een gebied waar OLED de neiging heeft om beter te presteren dan LED. Dit probleem verschilt van bord tot bord, dus je kunt een show opnemen met meer of minder DSE.

Mijn recensie-eenheid heeft een vrij sterke DSE, wat duidelijk is bij het bekijken van bewegende objecten op een enkele of uniform gekleurde achtergrond. Met name in games heb ik de neiging om het meer te zien wanneer ik de camera over ononderbroken monochrome gebieden, zoals de lucht of de oceanen, beweeg. Heldere, monochrome omgevingen kunnen ook boosdoeners zijn.

Voor het grootste deel blijft het echter relatief verborgen bij het spelen van games of het bekijken van typische inhoud. Drukke scènes hebben de neiging om het beter te verbergen en je moet echt oppassen voor ergernis.

Regel

Als je vasthoudt aan zwartniveaus, bezit je een LG OLED of ben je op zoek om er een te kopen. U vindt de brandrisico’s die met deze specifieke technologie gepaard gaan waarschijnlijk ook niet erg.

Aan de andere kant, als je gek bent op OLED-zwartniveaus, maar bereid bent om in iets opvallend gelijkaardigs te springen, is de QN90A een prijzenswaardige keuze. Bovendien zal er geen burn-out zijn met het VA-paneel, wat een echte aanwinst is voor pc-gamers die mogelijk voor langere tijd statische beelden op dit scherm houden.

Ondanks het teleurstellende gebrek aan extra HDMI 2.1-ingangen, is het scherm een ​​absolute krachtpatser voor gaming en verbetert het de console-ervaring op een manier die ik nog niet ben tegengekomen.

Als Samsung nu maar de glorieuze One Connect-doos kon terugbrengen …

openbaring: Samsung heeft het testproduct geleverd voor dekkingsdoeleinden.

READ  Deltarune komt naar Steam en kraakt 100.000 gelijktijdige spelers
Written By
More from Max Mcgee
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *