Hoe Justin Trudeau’s laatste ethische schandaal het einde van zijn carrière zou kunnen betekenen (mening)

Trudeau skips summit with Trump as Canada's case numbers fall
Ongeveer drie jaar later bleek de regering-Trudeau de toenmalige procureur-generaal Jody Wilson-Raybould onder druk te hebben gezet om SNC Lavalin, een van de grootste ingenieursbureaus van Canada, te vrijwaren van vervolging wegens het omkopen van Libische functionarissen in ruil voor winstgevend overheidscontracten tussen 2001 en 2011.
Nadat de Canadese commissaris voor ethiek zei dat Trudeau de federale regels inzake belangenconflicten had geschonden, hij zei, “Ik neem de verantwoordelijkheid voor alles wat er in mijn kantoor is gebeurd.” Hij voegde eraan toe: ‘We erkennen dat dit niet had mogen gebeuren’, maar zei dat zijn regering handelde in het belang van de nationale economie.
Nu heeft de charismatische G7-leider een ander probleem in handen. Het dreigt niet alleen een dodelijke slag toe te brengen aan het eens zo ondoordringbare merk Trudeau, het werpt ook een onwelkome controle op zijn naaste familie en op een internationale liefdadigheidsjuggernaut met links naar Bill Clinton, Oprah Winfrey en verschillende andere bekende beroemdheden en leiders.
De nieuwste imbroglio is gerelateerd aan de overheidscontract overgedragen aan WE Charity om een Programma van $ 660 miljoen voor studenten die dankzij Covid-19 geen zomerwerk kunnen vinden.
Ondanks het feit dat de liefdadigheidsinstelling de familieleden van Trudeau betaalde voor spreekbeurten, had Trudeau er nooit aan gedacht om zich terug te trekken uit het kabinetsbesluit over het contract. De federale commissaris voor ethiek zal ook de minister van Financiën onderzoeken Bill Morneau’s Betrokkenheid bij de beslissing, aangezien zijn dochter momenteel voor het goede doel werkt. Sinds de onthullingen hebben Trudeau en zijn minister van Financiën dat gedaan beiden verontschuldigden zich publiekelijk voor het niet verwijderen van zichzelf uit kabinetsgesprekken over WE. Op donderdag heeft Bardish Chagger, de minister van diversiteit en inclusie en jeugd, onthuld dat WE maximaal ongeveer 32 miljoen dollar hadden kunnen ontvangen voor zijn rol bij het beheer van het programma
Deze controverse komt net zoals Trudeau, dankzij een slimme reactie op de Covid-19-epidemie die wetenschap voorrang gaf boven politiek, het politieke kapitaal begon te herstellen dat herwinnen zijn meerderheid als er een verkiezing werd gehouden.
Pollster Shachi Kurl vertelde me dat Trudeau’s behandeling van de pandemie ongeveer 20 punten hoger is in zijn goedkeuringsclassificaties, maar “hem niet in zijn oorspronkelijke glorie heeft hersteld”.

‘Er was alleen de ergste pandemie ooit nodig om Canada te raken om zijn merk te helpen herstellen’, zei ze.

Zijn laatste schijnbare beoordelingsfout betekent dat Trudeau nog een ethische schending kan toevoegen aan de twee die hij al heeft verdiend met de Reis naar de Bahama’s en SNC Lavalin-schandaal.

Ik ben het niet, maar wij

Trudeau heeft beweerd dat het de openbare dienst is die WE aanbeveelt als het enige goede doel in Canada kunnen beheren het miljoenencontract dat bedoeld is om studenten betaalde vrijwilligersstages in de zomer te geven.
Naarmate de controverse toeneemt, komt het federale contract met WE werd geannuleerd in een “wederzijds overeengekomen” bij besluit en het is onduidelijk wanneer de federale bureaucraten die nu de leiding hebben over het programma in staat zullen zijn om het beurzen aan studenten uit te keren.
Bernie Sanders en Andy Slavitt: Amerika's kosteneffectieve Covid-19-oplossing? Maskers voor iedereen
Maar het lelijke feit blijft dat een liefdadigheidsinstelling die meer dan $ 200.000 heeft betaald aan directe leden van de Trudeau-familie lijkt te hebben geprofiteerd van de intieme contacten met de premier. (Prominente figuren in Trudeau’s binnenste cirkel hebben honderdduizenden dollars opgehaald voor het goede doel.) In eerste instantie zeiden WE dat Margaret Trudeau dat was “nooit een honorarium betaald” om op hun evenementen te verschijnen.
Op woensdag in Canada Nationale post meldde dat de regering WE $ 869.000 gaf toen Trudeau de liefdadigheidsinstelling vroeg om een ​​Canada Day-weekendevenement in 2017 te organiseren met zijn moeder, Margaret Trudeau. De krant meldde dat WE haar gemiddeld $ 8000 per optreden betaalde (WE bevestigde of ontkende niet dat ze voor dit specifieke evenement was betaald).

Deze week kondigde de liefdadigheidsinstelling aan dat het een herstructurering en organisatorische evaluatie zou lanceren nadat ze ‘belangrijke beslissingen had genomen om onze missie opnieuw te richten’.

De sondes van de parlementaire commissie zijn donderdag begonnen en gaan door tot de volgende week. Donderdag werd onthuld dat WE meer te winnen had dan verdubbel het bedrag de federale regering zei aanvankelijk dat ze het zou ontvangen voor het beheer van het programma, en de getuigenis deed vragen rijzen over de omvang van de interacties van het goede doel met de regering rond de tijd dat het programma werd aangekondigd.
WE is opgericht door broers Marc en Craig Kielburger, twee ‘sociale ondernemers’ die de liefdadigheidsinstelling hebben opgericht om de armoede internationaal te verlichten en leerprogramma’s voor kinderen in de VS, het VK en Canada te creëren. De twee worden vermeld als best verkochte auteurs met 20 boeken tussen hen, waarvan er veel gericht zijn op zelfhulp en hun goede doelen.

Déjà vu

Deze laatste controverse rond Trudeau, de zoon van voormalig premier Pierre Trudeau, herinnert aan andere misstappen en overtredingen, waaronder het dragen van bruine gezichten op een feestje in zijn jonge jaren en het land in verlegenheid brengen tijdens een staatsbezoek aan India in februari 2018, toen de hele familie het overdreef met traditionele kleding. Om de zaken nog erger te maken, werd een man die was veroordeeld voor poging tot moord uitgenodigd voor de Canadese Hoge Commissie, waar hij werd gefotografeerd met Sophie Trudeau. (EEN liberale parlementslid nam later de verantwoordelijkheid voor het uitnodigen van de man en verontschuldigde zich).
Het verlaten van de WHO staat gelijk aan het neerschieten van je bondgenoten tijdens de strijd
En het versterkt verder de perceptie dat de liberalen, en in het bijzonder Trudeau, politici zijn zoals alle andere – zonder contact met gewone Canadezen, vooral als miljoenen worstelen om te herstellen van de economische klap van Covid-19. Het dreigt de goodwill die Trudeau heeft ontvangen van solide maatregelen die tijdens de crisis zijn genomen, zoals vroegtijdige afsluitingen, het sluiten van de grens tussen Canada en de VS en effectieve communicatie over volksgezondheid – een groot deel daarvan werd door Trudeau zelf verzorgd vanaf een podium voor een pension van de regering. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat Canada de schrikbarend grote Covid-19-zaaknummers ten zuiden van de grens heeft gespaard.

‘Zonnige’ dagen voorbij?

Trudeau trad in 2015 aan met een verbluffende meerderheid en verklaarde dat hij onberispelijk zou zijn over ethiek. In een veel geciteerd overwinningsrede, beloofde hij Canadezen een “zonnige manier” -beeld van “echte verandering”. En toch werd hij al snel de eerste premier ooit die het ethisch statuut heeft overtreden.
De vraag is, na deze derde en volledig vermijdbare ethiek, of zijn reputatie van “zonnige wegen” voorgoed is aangetast. Zei de voormalige commissaris voor ethiek Mary Dawson, die oordeelde dat Trudeau zich schuldig had gemaakt aan het schenden van de ethische statuten voor de Aga Khan-vakantie: ‘Men blijft niet twee keer hetzelfde doen. Er lijkt een kleine blinde vlek of zoiets te zijn.’

De in Ottawa gevestigde politieke adviseur Yaroslav Baran vertelde me: “Voor iemand die zich zo bewust is van uiterlijkheden, lijkt meneer Trudeau zeker vrij onbewust van uiterlijkheden.”

Er zijn ook tekenen dat het verval van Trudeau – die aantrad – aantrad belooft een meer betrokken Canada op het wereldtoneel heeft een domino-effect op de internationale status van Canada. Ik schrijf de nederlaag van Canada in de race om een ​​zetel van de VN-Veiligheidsraad toe aan andere wereldleiders, omdat ze erachter komen dat er een verontrustende kloof bestaat tussen wat Trudeau belooft in zaken als klimaatverandering en vredeshandhavingsverplichtingen en wat hij eigenlijk bereid is te leveren.

Hoewel het misschien te vroeg is om Trudeau’s politieke overlijdensbericht te schrijven – de Conservatieve Partij van de oppositie zit midden in een leiderschapsrace en geen van de kandidaten ademt stermacht uit – een vermoeide Liberale caucus, die voelt dat hun leider een aansprakelijkheid is geworden en vreest het vooruitzicht van nederlaag bij toekomstige verkiezingen, zou hun leider onder druk kunnen zetten om opzij te gaan, althans tijdelijk.

READ  BYU Football bevat geen andere "cupcake"-spellen dan Dixie State

Hopelijk zal Trudeau in de vrije tijd die hem voor innerlijke reflectie geeft, gaan beseffen dat wanneer je te vaak gedwongen wordt ‘sorry’ te zeggen, mensen het moeilijk zullen hebben om je te vertrouwen bij een volgend bezoek aan de stembus.

Een eerdere versie van dit artikel beschreef de locatie van Trudeau’s reis in 2016 en de relatie tussen de mede-oprichters van WE Charity onjuist.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *