Hoe Nieuw-Zeeland 100 dagen verliep zonder overdracht van het coronavirus door de gemeenschap

New Zealand  eases coronavirus restrictions

Maandag had het land 1.219 bevestigde gevallen gemeld, waaronder slechts 21 actieve infecties, allemaal in beheerde isolatiefaciliteiten. Er waren in 100 dagen geen gevallen via overdracht vanuit de gemeenschap naar voren gekomen, kondigden de autoriteiten zondag aan, met alle nieuwe infecties die uit het buitenland kwamen.

In totaal heeft het eiland van 5 miljoen mensen 22 doden door het coronavirus gemeld.

Terwijl andere landen – waaronder de buurlanden in de Stille Oceaan, Australië en de Verenigde Staten – uitbraken blijven bestrijden, wordt Nieuw-Zeeland aangehaald als een voorbeeld van hoe Covid-19 te bestrijden. Een belangrijke reden is dat hoewel het land het coronavirus onder controle lijkt te hebben, de autoriteiten nog steeds duizenden mensen per dag testen.
“We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was”, zegt Dr. Ashley Bloomfield, directeur-generaal Gezondheid. zei Zondag.

“We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien. Stel het team niet teleur – niemand van ons kan het zich veroorloven om dat te doen.”

Hoe Nieuw-Zeeland het deed

De strategie van Nieuw-Zeeland was simpel: in de woorden van premier Jacinda Ardern, het land moest “ga hard en ga vroeg. “

Toen Ardern op 19 maart de grens sloot voor buitenlanders, had het land slechts 28 bevestigde gevallen. En toen ze op 23 maart een landelijke lockdown aankondigde, waren er slechts 102 bevestigde gevallen – en geen doden.

De lockdown van Nieuw-Zeeland was relatief streng – geen afhaalrestaurants, geen stranden en niet rijden buiten uw buurt. De strengste regels waren ongeveer vijf weken van kracht, maar het land bleef nog twee weken effectief afgesloten.

Dat maakte allemaal deel uit van de bredere strategie van het land: eliminatie.

“Eliminatie betekent niet dat het virus permanent uit Nieuw-Zeeland moet worden uitgeroeid; het is er eerder op vertrouwen dat we transmissieketens in onze gemeenschap gedurende ten minste 28 dagen hebben geëlimineerd en dat we toekomstige geïmporteerde gevallen uit het buitenland effectief kunnen tegenhouden”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. website.
Nieuw-Zeeland wachtte tot het zijn curve helemaal naar beneden had gebracht voordat het de beperkingen ophief. Toen Ardern op 8 juni aankondigde dat alle beperkingen zouden worden opgeheven, hadden bijna 40.000 tests in de voorgaande 17 dagen geen enkel positief resultaat opgeleverd.

Sinds juni is het land bijna weer normaal – en het was niet nodig om terug te keren naar lockdown.

Nieuw-Zeeland koppelde de lockdown ook aan strikte grensbeperkingen. Alleen burgers mogen het land binnenkomen, en ze moeten twee weken in een door de overheid goedgekeurde faciliteit doorbrengen. Nieuw-Zeelanders die naar huis terugkeren, worden nu in rekening gebracht 3.100 Nieuw-Zeelandse dollars ($ 2.040) voor de faciliteiten als ze tijdelijk terugkeren.
In totaal, 95 bevestigde gevallen zijn geïdentificeerd aan de grens, en volgens de statistieken van het ministerie van Volksgezondheid was 70% van de Nieuw-Zeelandse gevallen geïmporteerd of geïmporteerde gevallen.

Wat Nieuw-Zeeland niet heeft gedaan

Over de hele wereld wordt veel nadruk gelegd op het dragen van gezichtsmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

READ  China bespreekt een vierpuntenplan met Pakistan, Nepal en Afghanistan tijdens een pandemie

Maar in Nieuw-Zeeland waren maskers geen belangrijk hulpmiddel tegen de uitbraak.

Bewegwijzering op sociale afstand blijft op een voetpad in het CBD tijdens de eerste dag onder Covid-19 Alert Level 1 op 9 juni 2020 in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Daar zijn een paar redenen voor. Het land heeft geen cultuur van het dragen van maskers, en in maart – toen Nieuw-Zeeland zich voorbereidde om op slot te gaan – was het moeilijk om maskers te kopen in lokale winkels. Tegen de tijd dat mensen weer in het openbaar konden uitgaan en weer door het land konden reizen, waren er in Nieuw-Zeeland maar heel weinig gevallen van coronavirus.

Naast de volksgezondheidsstrategieën van Nieuw-Zeeland had het land een aantal natuurlijke voordelen.

Het heeft geen landgrenzen, waardoor het meer controle heeft over wie het land binnenkomt. En Nieuw-Zeeland is dat niet dichtbevolkt – volgens gegevens van de Wereldbank heeft het slechts 18 mensen per vierkante kilometer, vergeleken met 36 in de VS en 275 in het Verenigd Koninkrijk. India – dat het op twee na hoogste aantal gevallen ter wereld heeft – heeft 455 mensen per vierkante kilometer.
Maar alleen omdat gezichtsmaskers in het verleden geen deel uitmaakten van de strategie van Nieuw-Zeeland, wil dat nog niet zeggen dat dit in de toekomst het geval zal zijn. Het ministerie van Volksgezondheid is aanbevelen dat alle huishoudens zich voorbereiden op een nieuwe mogelijke uitbraak door maskers in te slaan.
‘Het is een kwestie van wanneer, niet of’, Bloomfield vertelde de nationale omroep Radio Nieuw-Zeeland vorige week, toen hem werd gevraagd of een ander geval van overdracht door de gemeenschap in Nieuw-Zeeland onvermijdelijk was. “We werken er vanuit dat het op elk moment kan zijn.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *