Huis onderzoekt DHS over de uitsluiting van NY van Trusted Travellers-programma’s

Huis onderzoekt DHS over de uitsluiting van NY van Trusted Travellers-programma’s

Huiswetgevers zijn een onderzoek gestart naar het besluit van het Department of Homeland Security om New York te blokkeren voor programma’s van Trusted Travellers, The Hill meldde Zaterdag.

De DHS kondigde donderdag aan dat het New York zou herstellen in de populaire programma’s, die reizigers door veiligheidscontroleposten op luchthavens zouden bespoedigen.

Maar de wetgevers zeiden dat de dienst de staat oneerlijk had getarget en misleid toen New York eerder dit jaar werd uitgesloten van deelname – als vergelding voor de ‘Green Light’-wet van de staat, die immigranten zonder papieren in staat stelt rijbewijzen te verkrijgen.

Rep. Bennie Thompson (D-Mo.), Voorzitter van de Homeland Security Committee, en Rep. Kathleen Rice (D-NY) zeiden in de aankondiging van de sonde dat het erop lijkt dat DHS-functionarissen “valse verklaringen aflegden” in een poging de eerdere beslissing te rechtvaardigen om de status van het programma te blokkeren.

“De beslissing om New York uit te sluiten van Trusted Traveler-programma’s leek altijd een politieke vergelding en nu weten we dat dit zo was”, aldus Thompson en Rice in een verklaring van The Hill.

DHS heeft New York in februari uit het programma verwijderd, daarbij verwijzend naar de taal van de Green Light-wet die DHS de toegang tot informatie van de DMV verhinderde, tenzij het de goedkeuring van een rechter ontving.

De afdeling voerde voor de rechtbank en voor het Congres aan dat geen enkele andere staat dergelijke documentbeperkingen had en heeft de vertrouwde reizigersrechten van New York pas hersteld nadat het de wet had gewijzigd om de toegang tot de administratie van het ministerie van motorvoertuigen gemakkelijker te maken.

READ  Immigratie: de administratie van Trump schrapt het plan om studentenvisa af te wijzen als lessen alleen online zijn

Maar de DHS gaf deze week in gerechtelijke documenten toe dat het onjuist was toen het beweerde dat geen andere staten dergelijke DMV-recordbeperkingen hadden, aldus The Hill.

“Het lijkt erop dat DHS-functionarissen valse verklaringen aflegden aan het Congres – een onduldbare gang van zaken voor een afdeling die belast is met de handhaving van de federale wet”, vervolgden de wetgevers in hun verklaring.

“Door middel van ons onderzoek zullen we proberen te begrijpen waarom dit is gebeurd en bepalen wie verantwoordelijk is.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *