Huisvestingsmaatschappij demo digitale inkomenstoets – Aedes.nl

Burgers meer controle geven over hun gegevens, en dat is wat er gebeurt Brief aan de Tweede Kamer betreffende richtsnoeren voor gegevensZegt Louis Tinselboer van de divisie Digitale Overheid. Met het proces Digitale inkomenstoets voor woningbouwbedrijven We proberen het voor het eerst. We testen een digitale oplossing waarbij woningzoekenden via MyGovernment hun inkomensgegevens delen met woningcorporaties.

Winst voor wie op zoek is naar een woning

“Snel, eenvoudig en veilig: dit is het voordeel voor de woningzoekende”, aldus de deelnemende regio’s Haglanden, Rotterdam en Utrecht. Met het direct digitaal delen van de juiste data zijn de stappen niet meer: ​​inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst, downloaden, printen en opsturen naar een woningcorporatie of woningmakelaar. Wacht ook om te zien of de e-mail correct is aangekomen.

In de proefversie werkt het als volgt: Tijdens het aanmeldingsproces wordt er een “trip” gemaakt naar MyGovernment. De thuisstudent logt in met zijn DigiD en na het geven van toestemming worden de gegevens gedeeld met de huisvestingsmaatschappij. Het eenvoudigst voor de woningzoekende en kostenbesparend voor de corporatiesector. Doordat er minder mogelijkheden voor fraude zijn, is de verdeling van woningen rechtvaardiger.

Innovatieve oplossingen

Een pilot is een complex project met een prima voorbereidingstijd. De eerste verkenningen begonnen meer dan twee jaar geleden. Het is voor het eerst dat burgers overheidsgegevens over hen digitaal kunnen delen met een externe partij. Dit vraagt ​​om innovatieve oplossingen met veel aandacht voor veiligheid en betrouwbaarheid, duidelijke wettelijke kaders en goede informatie voor woningzoekenden.

Samenwerkingspiloot

In deze ervaring werken woningcorporatiesector, Logius en de rijksoverheid (BZK en Belastingdienst) nauw samen. Naast de drie deelnemende regio’s (Haaglanden, Utrecht en Rotterdam) is ook Aedes betrokken. De pilot duurt 6 tot 9 maanden. Als de resultaten positief zijn, kan er een landelijke digitale inkomenstoets worden afgelegd.

READ  Nu uitgebracht: een nieuw Advocatie-magazine, met de status voor het beroep van advocaat en notaris 2022!

een Filmregio Haaglanden Het laat zien hoe het werkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *