India, China houden vandaag de vijfde ronde van gesprekken op commandantniveau

India, China houden vandaag de vijfde ronde van gesprekken op commandantniveau

Er zijn de afgelopen weken verschillende gespreksrondes geweest om de spanning langs de LAC te verminderen

New Delhi:

India zal zich in een nieuwe ronde van diplomatieke gesprekken richten op “volledige uittreding” door China in het gebied van Ladakh’s Finger om de spanningen langs de de facto grens te verminderen, bevestigden legerbronnen vandaag.

De Indiase en Chinese legers zullen vandaag om 11.00 uur gesprekken voeren op commandantniveau in Moldo – de Chinese kant van de Line of Actual Control, aldus bronnen.

Dit zal de vijfde gespreksronde tussen de landen zijn in een poging de spanningen te verminderen na botsingen tussen de naties in juni in de Galwan-vallei die het land verbijsterde. Twintig Indiase soldaten kwamen op 15 juni om het leven en veroorzaakten woede tegen China, wat leidde tot wekenlange besprekingen tussen hoge functionarissen over het verminderen van spanningen.

Het belangrijkste aandachtspunt van de vijfde ronde van gesprekken tussen commandanten op korpsniveau is naar verwachting de voltooiing van een kader voor totale terugtrekking van troepen uit wrijvingspunten, naast tijdige terugtrekking van troepen en wapens uit de bases van de twee legers, aldus de bronnen.

India liet donderdag weten dat het proces van terugtrekking van de troepen in Oost-Ladakh nog niet is voltooid, hoewel er enige vooruitgang is geboekt. Dit was in tegenspraak met de bewering van China dat de frontlinie van de twee landen deze oefening op de meeste locaties langs hun grens hebben “voltooid”.

Vorige week vertelden regeringsbronnen aan NDTV dat China niet de troepen heeft teruggetrokken uit alle gebieden die het in mei in Ladakh bij de LAC was binnengedrongen.

READ  Gautam Gambhir's veeg naar de regering van Delhi over coronavirusgevallen

China’s troepen zijn nog steeds aanwezig in de Depsang Plains-regio, Gogra en de Fingers-regio langs het Pangong-meer, waar India en China een wederzijdse uitschakeling waren begonnen door een bufferzone tussen beide zijden te creëren, had India gezegd.

India heeft erop aangedrongen dat China zijn troepen moet terugtrekken uit de gebieden tussen vinger vier en acht. De bergsporen in het gebied worden ‘vingers’ genoemd.

Er zijn de afgelopen weken verschillende rondes van diplomatieke en militaire gesprekken gevoerd om de spanning in de regio te verminderen.

Indiase en Chinese strijdkrachten hebben sinds mei een impasse op hun de facto Himalaya-grens opgesloten. De twee partijen geven elkaar de schuld van de botsing in Ladakh en hebben sindsdien duizenden troepen daarheen verplaatst terwijl ze gesprekken voeren waarvan ze zeggen dat ze bedoeld zijn om de spanningen te verminderen.

India en China zijn het niet eens geworden over hun 3.488 km lange grens die loopt van de sneeuwwoestijnen van Ladakh in de westelijke sector tot dichte bossen en bergen in het oosten, ondanks verschillende gespreksrondes door de jaren heen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *