Intel valt op rapport dat Microsoft eigen chips gaat ontwerpen voor pc’s, servers

Satya Nadella, chief executive officer van Microsoft Corp., spreekt tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in Bellevue, Washington, op 29 november 2017.

David Ryder | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Intel daalde vrijdag 6,3% een Bloomberg-rapport dat Microsoft van plan is om zijn eigen chips te ontwerpen, mogelijk voor zowel zijn Surface-pc’s als servers.

Intel heeft een beroemde langdurige samenwerking met Microsoft als de maker van de primaire processor voor Windows-pc’s.

“Omdat silicium een ​​fundamentele bouwsteen is voor technologie, blijven we investeren in onze eigen capaciteiten op gebieden als ontwerp, fabricage en tools, terwijl we ook partnerschappen met een breed scala aan chipleveranciers aanmoedigen en versterken”, aldus Microsoft-woordvoerder Frank Shaw. in een verklaring.

Het rapport komt een maand nadat Apple begon met het verkopen van pc’s met een eigen M1-processor in plaats van met Intel-chips. De Microsoft-chips zijn naar verluidt gebaseerd op technologie van Arm, die Nvidia momenteel van Softbank overneemt.

Apple’s chips voor zijn iPhones en Amazon’s serverchips zijn ook gebaseerd op de instructieset van Arm, die verschilt van de x86-technologie die Intel voornamelijk gebruikt. Volgens Bloomberg gebruikt Microsoft zijn chips eerder voor servers dan zijn Surface-pc’s.

Eerder deze maand wees een senior Microsoft-manager het idee niet af dat Microsoft tijdens een conferentie zijn eigen “first party” -chips zou bouwen.

“ De partnerschappen die we hebben op dit gebied, van de OpenAI-inspanningen die we hebben tot onze relatie met Intel en Arm-ontwikkelingen die we hebben, wijzen zeker op de noodzaak om hier over geavanceerde mogelijkheden te beschikken, of we het nu zelf bouwen of een ecosysteem hebben. van externe partners, moet het nog worden bekendgemaakt ”, zei Judson Althoff, executive vice president van wereldwijde commerciële zaken bij Microsoft, tijdens een optreden op de UBS Global, Technology, Media and Telecommunications-conferentie op 8 december.

READ  Enquête: heb je Apple's nieuwe AirPods Max-hoofdtelefoon van $ 549 besteld?

Windows draait momenteel op Arm-gebaseerde pc’s, meestal met chips gemaakt door Qualcomm. Microsoft introduceerde in 2012 de Surface RT-tablet met een Arm-chip van Nvidia, hoewel het apparaat in 2013 werd stopgezet. Vorig jaar introduceerde het de Surface Pro X met een Qualcomm Arm-chip, en het kwam uit met een bijgewerkte versie van het apparaat dat dit jaar.

Zei Microsoft in 2017 dat het samenwerkte met Arm-servermakers om silicium te optimaliseren voor gebruik in zijn eigen datacenters.

Intel meldde $ 9,85 miljard aan inkomsten van zijn groep die pc-chips verkoopt in het kwartaal dat eindigde in september. Serverchips zijn ook een belangrijke zaak voor Intel. In het kwartaal dat eindigde in september, rapporteerde Intel $ 5,91 miljard aan inkomsten voor zijn Data Center Group, die serverchips verkoopt.

Intel heeft de afgelopen jaren problemen gehad met het vervaardigen van zijn chips. Intel beheert zijn eigen chipfabrieken, “fabs” genaamd, in vergelijking met andere chipontwerpers, die contracten sluiten met bedrijven in Azië om chips te vervaardigen volgens de specificaties van de klant.

Hoe meer transistors een chipmaker in dezelfde ruimte past, hoe efficiënter een chip is. Momenteel levert Intel chips met transistors van 10 nanometer, maar speciale gieterijen, zoals TSMC, maken nu chips van 5 nanometer, die technisch superieur zijn.

Eerder dit jaar zei Intel CEO Bob Swan dat het overwoog outsourcing van de productie, zoals Apple doet.

Intel heeft niet onmiddellijk een verzoek om commentaar geretourneerd.

—Jordan Novet heeft bijgedragen aan dit verhaal.

Written By
More from Lesley Curry
Square Enix onthult Star Ocean The Divine Power voor PS5
schermafbeelding: Square Enix / Kotaku Eindelijk, Square Enix Interstellaire JRPG-serie oceaanster is...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *