Intel’s tGPU voor Meteor Lake-CPU’s die TSMC 3nm-node-massaproductie gebruiken, wordt mogelijk uitgesteld tot eind 2023

In een rapport gepubliceerd door TrendForcekregen we onze tweede bevestiging dat Intel’s tGPU voor 14e generatie Meteor Lake CPU’s die naar verwachting een 3nm TSMC-procesknooppunt zullen gebruiken, is uitgesteld voor volumeproductie tot eind 2023.

Intel belemmert TSMC’s 3nm tGPU massaproductie vertraagd, 14e generatie Meteor Lake uitgesteld tot eind 2023?

Eerder ging het gerucht dat Intel zijn 14e-generatie CPU’s naar het einde van 2023 zou pushen en we lijken soortgelijke rapporten te ontvangen van Trendforce-bronnen in de buurt van de Taiwanese chipmaker TSMC. Naar verluidt was Intel aanvankelijk van plan om in de tweede helft van 2022 massaal tGPU (Tiled GPU) te produceren in 14e-generatie Meteor Lake-CPU’s. Dit werd later uitgesteld tot de eerste helft van 2023 vanwege productontwerp en -proces. Verificatieproblemen, maar voorlopig kunnen we verdere vertraging overwegen.

Volgens TrendForce Research is Intel van plan de tGPU-chipset in Meteor Lake uit te besteden aan TSMC voor productie. Massaproductie van dit product was aanvankelijk gepland voor de tweede helft van ’22, maar werd later uitgesteld tot de eerste helft van 2013 vanwege problemen met productontwerp en procesvalidatie. Onlangs is het massaproductieschema van het product om de een of andere reden verschoven naar het einde van 2023, dicht bij de 3nm-productiecapaciteit die oorspronkelijk was gereserveerd voor 2023, met slechts een marginale hoeveelheid chipinvoer over voor technische verificatie.

De ontwikkelingsstatus van Intel’s 4 propriëtaire proces en de bijbehorende outsourcingstatus blijven echter belangrijke potentiële groeimotoren voor TSMC. Als Intel 4 er niet in slaagt om volgens plan massaal te produceren, kan Intel zijn computertegels uitbesteden aan TSMC, waardoor de groei in 2024 agressief wordt gestimuleerd. Als het proces van Intel zich echter soepel ontwikkelt, is er nog steeds een mogelijkheid dat het bedrijf ervoor kiest om producten te produceren die verband houden met zichzelf en annulering van TSMC-bestellingen.

via TrendForce

Volgens de laatste gegevens start TSMC mogelijk pas eind 2023 met massaproductie op de Intel tGPU 3nm. Een rapport van vorige maand van Digitimes zei soortgelijke dingen. Er werd gezegd dat Pat Gelsinger, CEO van Intel, het zou doen Zelf bezoekt TSMC Uitbesteding van plannen met Taiwanese chipmaker debuggen. Aangezien Intel een grote klant is op 3nm, zal de vertraging TSMC waarschijnlijk vertragen en vertragen. Hoewel er andere grote 3nm-leveranciers zijn, zoals Apple, AMD en Qualcomm, wordt verwacht dat hun producten pas in 2024 in productie zullen gaan.

READ  De Apple Store gaat online vooruit op het Apple Streaming-evenement later vandaag

Er werd ook benadrukt dat Intel’s Intel 4-procesknooppunt problemen kan hebben en als het er niet in slaagt om een ​​levensvatbare grootte van Meteor Lake-CPU’s te produceren, kan Chipzilla opnieuw overwegen om andere IP’s zoals Compte Tile uit te besteden aan TSMC. Dit kan TSMC helpen de inkomsten verder te verhogen, maar op basis van recente Intel-claims lijkt het erop dat er vooruitgang wordt geboekt op hun interne procesknooppunt en goede resultaten laat zien, maar we zullen zien als we 2023 ingaan.

We bouwen voort op het leiderschap van Alder Lake met Raptor Lake in de tweede helft van dit jaar en Meteor Lake in 2023, en laten zien hoe onze innovatieve ontwerpbeslissingen de rijprestaties kunnen verbeteren, zelfs voordat de allerbeste transistortechnologie opnieuw is gecreëerd.

En in 2023 introduceren we onze eerste beoordeelde CPU op basis van Intel 4, Meteor Lake, die een goede gezondheid laat zien in zowel onze laboratoria als die van onze klanten.

ja. Misschien omdat we gewoon snel door de vijf knooppunten gaan, is de Intel 7 verdwenen, en de volumeverzendingen, we zeiden vijf decennia, vier jaar, Intel 7, 35 miljoen eenheden, kun je er een van elkaar scheiden. Ik weet zeker dat onze concurrenten hun kannibalen hebben laten doen, en het is klaar. Intel 4, nou, we zeiden, hey, Meteor Lake, ziet er op dit moment best goed uit.

Intel CEO Pat Gelsinger (Q2 2022 winstoproep)

De tGPU zal een belangrijk onderdeel zijn van de 14e-generatie Meteor Lake-CPU’s, die zijn voorzien van Arc-grafische architectuur om Intel op één lijn te brengen met AMD en de GPU-oplossingen van Apple. Dit is slechts een gerucht op dit moment, maar Recent gelekte platformdetails Meteor Lake-CPU’s bevestigen dat een consumentenlancering ergens in de tweede helft van 2023 wordt verwacht.

Intel Mobility CPU-opstelling:

CPU-familie Meteor Lake Lake Raptor Elzenmeer
Operatie knoop: Intel 4’7nm EUV’ Intel 7 ’10nm ESF’-processor Intel 7 ’10nm ESF’-processor
CPU-engineering Hybride (drie-core) Hybride (dual-core) Hybride (dual-core)
P-kern. Engineering Redwood Cove Raptor Cove Gouden baai
E-Core Engineering Christmont Gracemont Gracemont
top configuratie 6 + 8 (H-serie) 6 + 8 (H-serie) 6 + 8 (H-serie)
Max aantal kernen/threads 14/20 14/20 14/20
Gepland assortiment H/P/U.-serie H/P/U.-serie H/P/U.-serie
GPU-architectuur Xe2 Battlemage “Xe-LPG” Iris Xe (Gen 12) Iris Xe (Gen 12)
GPU-uitvoeringseenheden 128 EU’s (1024 cores) 96 EU (768 kernen) 96 EU (768 kernen)
Geheugenondersteuning DDR5-5600
LPDDR5-7400
LPDDR5X – 7400+
DDR5-5200
LPDDR5-5200
LPDDR5 – 6400
DDR5-4800
LPDDR5-5200
LPDDR5X-4267
Geheugencapaciteit (max.) 96 GB 64 GB 64 GB
4 Thunderbolt-poorten 4 2 2
WiFi-capaciteit Wifi 6E Wifi 6E Wifi 6E
TDP 15-45 W 15-45 W 15-45 W
laat los 2H 2023 1H 2023 1H 2022

Written By
More from Lesley Curry
‘Windows 11’ komt eraan en ontketent ‘serieuze Mac-vibes’
Microsoft zal naar verwachting later deze maand de volgende generatie Windows onthullen,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *