internet, geschiedenis | Zo is de hele wereld veranderd in 25 jaar

De technologie die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, is iets waar we 25 jaar geleden niet van hadden durven dromen. Onderweg kwamen grote bedrijven om het leven. De kern van dit alles is één ongelooflijke uitvinding: internet.


In november 1996 stond Kelly’s familielied “Can’t Help Myself” bovenaan de tijdloze klassieker “Insomnia” op de VG-hitlijst.

Gru is net afgetreden als premier en Thorbjorn Jagland heeft de functie geërfd. Will Smith schreeuwt ‘Independence Day’ terwijl Tom Cruise ‘Show me the money’ roept naar Jerry Maguire.

Tegelijkertijd gebeurt er iets geheel nieuws in Noorwegen: De eerste openbare krant op internet zonder paperback werd gelanceerd.

Het klinkt tegenwoordig vrij eenvoudig, maar in die tijd was internet een volkomen mystiek iets. Dit was voordat de staat begon met het subsidiëren van uw computer met de zogenaamde “thuiscomputerregeling”.

Mobiele telefoons waren nog ver van het publieke domein. Het belangrijkste op het mobiele front was de Nokia 8110 slider met vier (!) regels tekst op het scherm.

Het jaar daarop kwam Netflix uit en stuurde alleen dvd’s. Apple heeft de eerste iMac nog niet uitgebracht. Het kwam slechts twee jaar later, in een vorm die de tand des tijds niet heeft doorstaan.

Woorden als iPod en Podcast zijn niet uitgevonden. In de damesafdeling werd een handdoek gevonden.

Als u op internet zoekt, is AltaVista de beste.

Super snel dan, inactief vandaag

Het internet was verbonden met uw computer. Ik belde het centrum via de vaste lijn en betaalde voor het rood staan. Snelheden van 28 tot 56 kbps waren gebruikelijk, terwijl ISDN er maar heel weinig had. Dan kun je tot 64 kbps op één lijn halen. Als je twee keer betaalt, ga je twee keer zo snel.

Ter vergelijking: zo snel verlaagt Telia momenteel je snelheid, als je al het dataverkeer op je gsm-abonnement hebt verbruikt.

READ  Luister en download alle nummers van het jaar

Niet dat het een big deal was: het delen van bestanden was niet eenvoudig. Slechts drie jaar later verscheen Napster, waardoor MP3-muziekpiraterij een populaire sport werd.

Toen de service voor het delen van bestanden arriveerde, duurde het ongeveer 10 minuten om één standaardnummer in vier minuten met slechte geluidskwaliteit te downloaden via normaal inbelinternet. Dat je geluk hebt.

De breedbandrevolutie maakte alles veel gemakkelijker: in september 2000 – bijna vier jaar na de oprichting van Nettavisen – kregen de eerste klanten in Noorwegen toegang tot iets dat “ADSL” heet van NextGenTel. echte breedband.

De “People Line” was 10 keer sneller dan de “normale” internetsnelheid. Plotseling kun je een heel album downloaden in de tijd die nodig is om een ​​enkel nummer te downloaden.

Maar misschien wel het belangrijkste: met breedband was er een bestand Altijd Online, zonder dat het u meer geld kost.

Telenor probeerde al snel breedbanddownloads te beperken. Ze dachten dat 1 GB per maand voldoende zou moeten zijn. Niemand was het ermee eens en weigerde na te denken totdat mobiel internet gemeengoed werd.

Van een rechtszaak naar een revolutie

De muziekindustrie heeft een hoek geklikt op mogelijkheden voor het delen van bestanden. Er werd gezegd dat het onmogelijk was om gratis te concurreren. Napster is vervangen door Kazaa en The Pirate Bay. U kunt niet alleen downloaden naar uw computer, maar Apple zorgde in 2001 voor een revolutie in het luisteren naar muziek met een iPod.

Duizenden individuen zijn aangeklaagd voor maximaal $ 150.000 voor elk nummer dat ze hebben gedeeld.

De chaos eindigde met een van de beste Ted-talks ooit:

Rob Reed’s Ted Talk-lezing over surrealistische claims toen piraterij een groot probleem was.

Twee decennia later zijn er geen “iedereen weet” services voor het delen van bestanden. De meeste betalen in plaats van Spotify, Apple Music, Tidal of Quobuz.

Stop de wereld, ik moet plassen

Zelfs de filmindustrie heeft het probleem van hackers voor streamingdiensten opgelost. TV 2 kwam vroeg uit met sumo. Netflix lanceerde zijn streamingdienst voor Noren in 2012. Sindsdien hebben we HBO Max, Disney+ en een aantal andere diensten. Tegenwoordig zijn de meeste ervan toegankelijk via de afstandsbediening van de tv.

READ  Drenthe met Assen's Sake Elzinga-lens: 4.600 foto's uit de jaren 80 zijn gratis te bekijken en te downloaden in het Drents Archief

Vreemd om te bedenken dat we dachten dat het een revolutie was toen Get in 2008 een dienst lanceerde waarmee je tv kunt pauzeren. We herinneren ons allemaal dat Thomas Gerzen zei: “Stop de wereld, ik moet plassen!”


Mobiel is het middelpunt van het leven

In hetzelfde jaar dat Nettavisen verscheen, lanceerde Nokia een mobiele telefoon die zijn tijd ver vooruit was. Ze noemden het “Communicator”. Het zou iets meer moeten zijn dan een draadloze telefoon. Het moet een internetapparaat zijn. Men moet communiceren op internet.

Te groot, te zwaar, te duur en nooit van de grond gekomen – maar na 25 jaar heeft Samsung het idee nieuw leven ingeblazen. En zo zijn we weer terug bij waar we begonnen.

Maar wat echt van de grond kwam, was de Nokia 3210 in 1999. Mobiele telefoons zijn populair geworden, ook onder jongeren. In hetzelfde jaar werd WAP gelanceerd, een soort van internetlicht voor mobiele telefoons.

Maar het mobiele internet kwam niet helemaal van de grond. Online kranten waren iets dat je op computers las.

Tenminste totdat Steve Jobs in 2007 een van de belangrijkste producten uit de geschiedenis lanceerde: de iPhone. Destijds was het een heel slechte mobiel, maar uitzonderlijk goed stakingen. Nokia was op dat moment absoluut dominant in de mobiele wereld, en ze lachten alleen maar om de lancering.

Een paar jaar later was de iPhone ook een goed draagbaar apparaat. Sindsdien denkt niemand meer aan Nokia en heeft Microsoft de relikwieën overgenomen.

Het gebruik van mobiele telefoons is nu goed voor ongeveer 70 procent van het lezen op Nettavisen.

READ  Apple toont iPhone-bezitters in apps die zijn goedgekeurd door de Russische overheid

Web 2.0

In de jaren negentig was internet grotendeels een informatiekanaal, maar communicatie wordt steeds belangrijker. We stopten bij MSN Messenger, IRC en ICQ.

En halverwege de jaren 2000 ontstond er een nieuw concept dat veel veranderde: Web 2.0. Het ging over het Web as a Service, waar communicatie en gebruikerscontent steeds belangrijker werden.

Een lange en lange lijst van nieuwe diensten is gelanceerd. Een van de belangrijkste kwam in 2005 en kreeg de naam YouTube. Twitter verscheen het volgende jaar.

Lees ook: Youtube Borsten (+)

In Noorwegen heeft Nettavisen avontuurlijk succes gehad met de datingservice SprayDate.

Blink en Nettby volgden, voordat Facebook in 2007 alle concurrentie verpletterde met zijn enorme groei.

Zoals het heet, de rest is geschiedenis.

Wat zou de epidemie zijn zonder?

Technologische ontwikkelingen in de afgelopen 25 jaar hebben de wereld veranderd in een tempo dat nog nooit eerder is gezien.

De dingen die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, zijn iets waar je toen niet eens van kon dromen.

De waarde van deze verschuiving mag niet meer worden benut dan tijdens een pandemie.

Stel je voor wat je zou doen als de epidemie zich in 1996 zou verspreiden en iedereen zou worden verzocht thuis te blijven. Er zijn geen online kranten, geen streamingdiensten, geen sociale media, videogesprekken en computerspelletjes.

Technologie is de wereld

In 1996 was de top vijf van bedrijven ter wereld als volgt:

 1. General Electric (GE)
 2. Koninklijke Nederlandse Shell
 3. Coca Cola
 4. Nippon
 5. ExxonMobil

25 jaar na de oprichting van Nettavisen zijn bijna alle van de 10 meest waardevolle bedrijven ter wereld technologiebedrijven.

 1. appel
 2. Microsoft
 3. Saudi Aramco (Olje)
 4. Alfabet (Google)
 5. Amazone
 6. Tesla
 7. Facebook sociale netwerksite
 8. Berkshire Hathaway (Warren Buffet)
 9. Tencent (Chinese internetgroep)
 10. nvidia
More from Madison Garrett
Beste gamedeals voor Amazon Prime Day 2020: Nintendo Switch-games verlaagd tot minder dan $ 40
Dit verhaal maakt deel uit van Amazon Prime Day, CNET’s gids over...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *