‘Nederlanders vinden illegaal downloaden acceptabel als er geen alternatief is’ – IT Pro – News

Volgens Europees onderzoek vindt 44 procent van de Nederlanders het acceptabel om illegaal te downloaden als er geen duidelijk legaal alternatief is. De Nederlanders staan ​​daarmee bovenaan de lijst van Europeanen die dat denken.

Alleen in Bulgarije en Letland zijn er meer mensen die illegaal downloaden acceptabel vinden bij gebrek aan een legaal alternatief. In die landen is dat respectievelijk 50 en 48 procent. Aanzienlijk minder Belgen dan Nederlanders vinden illegaal downloaden acceptabel, het percentage is 30 procent.

De acceptatie van illegaal downloaden onder dergelijke omstandigheden is in Nederland de afgelopen jaren afgenomen. In 2017 was dit 5 procentpunt hoger. De daling is nog sterker in België, waar het percentage bij de vorige meting 10 procentpunt hoger lag.

Relatief weinig Nederlanders vinden illegaal downloaden acceptabel als het alleen bedoeld is voor persoonlijk gebruik. 23 procent van de Nederlanders is het met deze stelling eens, 40 procent van de Belgen.

De cijfers zijn er in een uitgebreide studie van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Het onderzocht de perceptie, het bewustzijn en het gedrag van Europeanen als het gaat om intellectueel eigendom. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 25.636 inwoners van 27 Europese landen. Duizend deelnemers uit Nederland en België deden mee. Het is de derde keer dat het onderzoek wordt uitgevoerd. In 2017 en 2013 werd een soortgelijk onderzoek gepubliceerd.

Op de vraag of deelnemers aan het onderzoek de afgelopen twaalf maanden illegaal iets hebben gedownload of gestreamd, krijgen relatief weinig Nederlandse respondenten een bevestiging. 10 procent geeft toe dat te hebben gedaan, 13 procent van de Belgen.

READ  Software-update: Postbox 7.0.30 - Computer - Downloads

Volgens het onderzoek heeft 36 procent van de Nederlanders de afgelopen twaalf maanden betaald voor legale online toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat is een daling van 8 procentpunt ten opzichte van 2017. In alle andere Europese landen is er geen daling. Het onderzoek verklaart niet waarom er in Nederland een daling zou zijn. 30 procent van de Belgen zei dat ze betaald hebben voor online content, een stijging van 5 procentpunten.

Uit de onderzoeken blijkt dat de acceptatie van illegaal downloaden in Europa over het algemeen afneemt. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een legaal alternatief, als dat betaalbaar is. Europeanen zijn ook positiever over de diversiteit van het legale aanbod. 64 procent geeft nu aan dat juridische dienstverlening een beter aanbod heeft dan illegale alternatieven. Daarnaast geeft 76 procent aan dat de kwaliteit van de juridische dienstverlening beter is.

Er zijn minder Europeanen die bang zijn voor eventuele sancties voor illegaal downloaden. 35 procent van de ondervraagden noemt dit een reden om te stoppen met illegaal downloaden. In 2017 was dat nog 44 procent. De belangrijkste reden om niet illegaal te downloaden, is de beschikbaarheid van betaalbare legale alternatieven, denkt 58 procent van de Europeanen. Dat is ook minder dan in 2017, toen was dat nog 70 procent.

More from Madison Garrett

Samsung waarschuwt gebruikers voor het stopzetten van de cloudservice

Bezitters van een Samsung-smartphone of -tablet kunnen straks geen gebruik meer maken...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *