IVN Zuid-Kennemerland lanceert nieuwe applicatie (wandel)route rondom Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

vlnr: Gerard, Cos en Juno bereiden zich voor. © Ronald Cassese, IVN-ZK

IJMOND – Op 26 juni heeft een groep van 20 cursisten van de opleiding Natuurgids van IVN Zuid-Kennemerland het Gidsendiploma in ontvangst genomen. De cursus, die ruim anderhalf jaar duurde, moest na het uitbreken van de COVID-19-epidemie flink worden aangepast: lessen via Zoom, online mentoring en het alleen of in tweetallen uitvoeren van taken in het veld. Niet perfect, maar uiteindelijk blijkt het te doen.

Een van de opdrachten tijdens de cursus was het ontwikkelen van een nieuw wandelpad voor de uitvoering van de IVN-routes. Deze routes-app bestaat al een tijdje en bevat een verzameling van zo’n 350 wandel-, fiets- en kajakroutes in Nederland. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store. De methoden zijn via de IVN-website te bekijken en te downloaden naar een mobiele telefoon voor offline gebruik.

Via de app kun je de route volgen. Maar er is meer: ​​tracks bevatten “points of interest” waarin tekst, beeld en geluid worden gebruikt. Zo heb je als het ware altijd je eigen gids bij de hand.

Voor de regio Zuid-Kenmerland is een indrukwekkende selectie aan routes te downloaden. Hier is onlangs een mooie wandelroute aan toegevoegd. Drie nieuw opgeleide natuurgidsen, Juno Roanhorst, Kos Possel en Gerard van Dijk, hebben tijdens hun opleiding dit nieuwe pad ontwikkeld. Het betreft een wandelroute van 5,3 kilometer in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Start- en eindpunt van de route is parkeerplaats Parnassia (ingang Zeweg Bloemendaal). De weg loopt grofweg om het Vogelmeer heen en voert door de duinen en langs het strand. Indien gewenst kan het pad worden ingekort. Deze route kenmerkt zich door de enorme diversiteit aan landschap, cultuur, flora en fauna en niet te vergeten de bijbehorende historie. De weg is het hele jaar door geschikt om te wandelen. Voor iedereen is er genoeg te zien: van prachtige uitzichten vanaf de toppen van de zandduinen (verrekijker meenemen!) tot het strand, van oude aardappelvelden tot Natura 2000, van rozenstruiken tot mos, van een vogelkijktoren tot een vogelkijkhut, van lagen in het zand tot archeologie En van de aardgasleiding tot de kustpaal. Het is ook mogelijk om met een beetje geluk te genieten van bijzondere waarnemingen en ontmoetingen: orchideeën, gentiaan, barnacea, zonnebadende zandhagedissen, ontmoetingen met vossen, Schotse Hooglanden of Conische paarden.

READ  IOS14: Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies - Radar

Onderweg ontdek je alles over het gebied waar je wandelt. Door de steile en soms losse zandwegen is deze weg vooral geschikt om actief te wandelen. Net als bij een aantal andere app-tracks, kan veel informatie worden gelezen, beluisterd en geback-upt met foto’s. De looproute is via de IVN Routes-app te downloaden naar een mobiele telefoon en te printen vanaf de IVN Routes-website (pdf).

More from Madison Garrett

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *