Kanimozhi zegt dat ze door CISF-functionaris op de luchthaven of ze Indiaas is, omdat ze Tamil spreekt, Engels en niet Hindi

NDTV News

Kanimozhi zei dat haar door een CISF-functionaris werd gevraagd of ze ‘een indiaan was’ omdat ze Hindi niet kende (Bestand)

Chennai:

De smeulende politiek boven taal, aangewakkerd door het debat over het nieuwe onderwijsbeleid, vond zondag een nieuw vlampunt toen DMK-parlementslid Kanimozhi een recente onaangename ervaring op de luchthaven deelde. Het parlementslid van Tuticorin zei dat een beveiligingsbeambte op het vliegveld haar vroeg of ze “een indiaan” was omdat ze zei dat ze geen Hindi kende en de officier vroeg om in Tamil of Engels te spreken.

Ze beëindigde haar tweet met de vraag: “Ik zou graag willen weten wanneer Indiaas zijn gelijk staat aan Hindi kennen.” Een hashtag van “Hindi imposition” volgde.

Haar tweet vond steun van velen, waaronder Congres-parlementsleden Manickam Tagore, die het “verwerpelijk” noemde, en Karti Chidambaram, die wilde dat de Central Industrial Security Force (CISF) zou reageren op wat hij “ronduit belachelijk” noemde.

En CISF reageerde kort daarna.

Ze vroegen naar de reisgegevens van mevrouw Kanimozhi – naam van de luchthaven, locatie, datum en tijd van het incident om hiertegen actie te ondernemen. Ze boden ook hun excuses aan.

READ  Twitch verwijdert de tag 'blind playthrough' als reactie op feedback van gehandicapte spelers

Taalpolitiek is altijd een gevoelig en emotioneel onderwerp geweest in Tamil Nadu, waar het nieuwe onderwijsbeleid tot controverse heeft geleid. De regering van Tamil Nadu noemt het het opleggen van Hindi en heeft de voorgestelde implementatie van een drietalige formule op scholen, waarvan er twee autochtoon zouden moeten zijn, afgewezen.

In de jaren zestig was er een massale anti-Hindi agitatie in de staat toen de toenmalige regering van het Congres probeerde Hindi tot officiële taal te maken. Dit had de DMK aan de macht gekatapulteerd in Tamil Nadu. De huidige tijd is niet anders.

De door MK Stalin geleide DMK en veel oppositiepartijen in Tamil Nadu hebben zich verzet tegen het nieuwe onderwijsbeleid en willen een herziening van de ingrijpende hervormingen die het heeft voorgesteld.

Ook mevrouw Kanimozhi is altijd streng tegen het opleggen van Hindi of Sanskriet geweest in haar staat, waar de twee talen die op school worden onderwezen Tamil en Engels zijn. Hindi wordt op sommige scholen echter als keuzevak onderwezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *