Saudi Aramco jaagt nog steeds op deal van $ 15 miljard met de raffinage- en chemicaliënactiviteiten van Mukesh Ambani’s Reliance Industries te midden van pandemie van coronavirus

Het staatsbedrijf Aramco is al een belangrijke leverancier van ruwe olie aan India.

Saudi Aramco zei dat het nog steeds werkt aan een deal om een ​​belang van $ 15 miljard in de raffinage- en chemicaliënactiviteiten van Reliance Industries te kopen, zelfs nu de lagere olieprijzen het dwingen om de investeringsuitgaven te verlagen. De aandelen van Reliance daalden medio juli nadat voorzitter Mukesh Ambani zei dat een transactie was uitgesteld “als gevolg van onvoorziene omstandigheden op de energiemarkt en de Covid-19-situatie”.

Een deal met Reliance zou ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie helpen zich aan te sluiten bij de beste olieraffinaderijen en chemische producenten. Het staatsbedrijf Aramco is al een belangrijke leverancier van ruwe olie aan India, terwijl Reliance aardolieproducten, waaronder benzine, aan het koninkrijk verkoopt.

“We zijn nog in gesprek met Reliance”, zei Amin Nasser, CEO van Aramco, tijdens een telefoongesprek met verslaggevers op zondag. “Het werk is nog niet afgerond. We zullen onze aandeelhouders te zijner tijd op de hoogte houden van de Reliance-deal.”

Aramco meldde zondag dat het nettoresultaat in het tweede kwartaal bijna 75 procent lager was dan een jaar eerder. Het is dichtgeslagen door de ongeveer 33 procent daling van de olieprijzen in 2020. De coronavirus-pandemie stopte reizen en zaken, waardoor de vraag naar ruwe olie en brandstof afnam.

De heer Ambani, de op drie na rijkste persoon ter wereld, zei vorig jaar dat Aramco een belang van 20 procent zou kopen in de raffinage- en petrochemische activiteiten van zijn bedrijf, met een waarde van $ 75 miljard.

READ  Tips voor het vinden van een leuk spel

De Reliance-transactie zou Aramco helpen zijn doel te bereiken om de raffinagecapaciteit meer dan te verdubbelen tot tussen de 8 miljoen en 10 miljoen vaten per dag. Het Saoedische bedrijf had eind vorig jaar een raffinagecapaciteit van 3,6 miljoen vaten per dag, inclusief fabrieken die volledig in eigendom zijn en belangen in joint ventures. De brutocapaciteit van de faciliteiten waarin Aramco aandelen heeft, was 6,4 miljoen vaten per dag.

Het bedrijf, officieel bekend als Saudi Arabian Oil Co., werkt dit jaar aan de start van de Jazan-raffinaderij van 400.000 vaten per dag aan de zuidelijke kust van de Rode Zee in Saudi-Arabië. Het bezit ook de grootste raffinaderij in de VS en fabrieken in landen als Zuid-Korea en Japan. Het plant verschillende Chinese ondernemingen.

De behoefte aan contant geld van Reliance is de afgelopen maanden afgenomen. Het Indiase conglomeraat haalde ongeveer $ 30 miljard op door investeringen van onder meer Google en Facebook Inc. aan te trekken in zijn digitale eenheid, Jio Platforms Ltd., en door aandelen te verkopen aan bestaande belanghebbenden.

(Behalve de kop, is dit verhaal niet bewerkt door NDTV-medewerkers en is het gepubliceerd vanuit een gesyndiceerde feed.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *