KNRM voert dronetest uit om verdrinking op te sporen

Scheveningen, 9 juni 2021 – Aan de Scheveningse kust is gisteren een testdrone ingezet om verdronken mensen te lokaliseren. Het onbemande luchtvaartuig fungeert als een paar extra ogen bij reddingsoperaties, waardoor de kans op succes groter wordt. Drones kunnen ook worden gebruikt om water te monitoren.

Het experiment is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), TNO en KPN. Dit was de eerste test van een drone waarbij KNRM gebruik maakte van 5G-connectiviteit. Partner KPN heeft hiervoor gezorgd. Op basis van de verzamelde foto’s wil TNO software ontwikkelen die mensen in nood automatisch detecteert. De proef werd ondersteund door UAV-bedrijven Skytools en Delft Dynamics.

Zoek en Red
De KNRM komt ruim 2500 keer per jaar in actie en brengt ruim 4.000 mensen veilig aan land. De organisatie had een drukke zomer in 2020. Honderden keren kwamen strandwachten uit om zwemmers, surfers en andere watersporters te redden, in veel gevallen met een van de 75 boten die de KNRM ter beschikking had. Ook worden er kustwachthelikopters ingezet. Drones kunnen in de nabije toekomst een extra hulpmiddel zijn.

KNRM omschrijft ze als een meerwaarde en kijkt nieuwsgierig vooruit. “Deze test is onderdeel van ons onderzoek naar het gebruik van marine search and rescue (SAR) drones. Op basis van de verzamelde informatie beslissen we hoe we de drones gaan inzetten: met welke drone we gaan vliegen, welke sensoren we gaan gebruiken en waar sturen we de beelden?Voor detectie kunnen drones ook worden gebruikt om water te monitoren, ziet de KNRM.

READ  HarmonyOS 2.0 bèta: zo ziet Huawei's Android-vervanging eruit

5G-verbinding
Tijdens de oefeningen van gisteren voor de kust van Scheveningen is een drone van UAV-bedrijf Skytools meerdere keren opgestegen met 5G. “Om een ​​grote hoeveelheid data van de drone te verwerken en videobeelden realtime door te sturen, is een 5G-verbinding essentieel. Met 5G legt Nils Hoffmann van KPN uit dat je voldoende bandbreedte en een betere responstijd hebt, wat essentieel is om te kunnen veilig vliegen met een drone.

Bovendien kunnen we met 5G reddingsdiensten met prioriteit beschikbaar houden, zelfs als het netwerk drukker wordt, zoals een vol strand. Vergelijk het met een snelle. Als er veel verkeer is, kan er een file ontstaan ​​waardoor iedereen langzamer gaat rijden. Met 5G houden we een verkeersvrije corridor voor hulpdiensten.”

warmtebeeldcamera
Een pick-up truck van Delft Dynamics, ontwikkelaar en bouwer van drones, diende als start- en landingsplatform. De drone is uitgerust met een camera die beelden in hoge resolutie maakt en een warmtebeeldapparaat dat lichaamswarmte kan detecteren. De redding en controle van de drone werd gecoördineerd vanuit een speciaal commandovoertuig. Beelden van de drone werden in realtime gedeeld met de KNRM-reddingsboot. Met behulp van afbeeldingen en GPS-informatie bepaalde de boot de route van het scheepswrak.

De beelden worden nu verzameld en geanalyseerd door Onderzoeksinstituut TNO. “We hebben veel bruikbare praktijkgegevens verzameld op basis van de vijf vluchten die onder verschillende omstandigheden plaatsvonden”, zegt onderzoeker Judith Dijk. We zullen deze testbeelden gebruiken om automatische identificatie van de verdronkenen te ontwikkelen. Met behulp van dergelijke programma’s kunnen we mensen vinden met grote hoeveelheden beeldgegevens en hun locaties vastleggen. In de toekomst kan deze op AI gebaseerde software sneller en efficiënter worden ingezet. Het kan dus gebruikt worden om verdrinking op te sporen door andere organisaties die hiermee te maken hebben, zoals de Kustwacht of de Marine.”

READ  IOS 14.4 Beta: De nieuwe iPhone-bèta is beschikbaar voor testers

Proeftuin aan de Noordzee
De site is niet willekeurig gekozen. De proeven maken deel uit van de zogenaamde proeftuin in de Noordzee. Dit is een samenwerking waarin gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en Watersportverbond innovatie mogelijk maken. Startups en MKB-bedrijven uit de zee- en watersportsector kunnen onder uitdagende omstandigheden slimme technologische oplossingen testen in een 10 x 10 zeemijls testgebied nabij Scheveningen. Denk aan boeien en sensoren om wind, stroming, golven en scheepsbewegingen te meten.

Videobeelden van de drone die de verdrinking volgt, zijn te downloaden via deze link. Vermeld bij gebruik de bron: Skytools afbeeldingen.

Over KNRM
Royal Dutch Rescue voert reddingen uit in water, zee en grote binnenwateren. Reddingswachten en reddingsboten gaan na een alarm aan de slag. De KNRM heeft 45 strandwachtposten langs de kust. De 75 reddingsboten zijn bemand met 1.400 vrijwilligers. De KNRM komt ruim 2500 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij meer dan 4.000 mensen worden geholpen of gered.

Meer TNO
TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut. TNO richt zich op gerichte innovatie: kennis ontwikkelen om praktische oplossingen te bieden aan de samenleving. Zo’n 2.600 medewerkers doen mee aan innovaties, onderzoek en data die bedrijven en overheden direct kunnen toepassen. De missie is om innovaties te creëren die het concurrentievermogen van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam verbeteren.

Over KPN
Als netwerk uit Nederland helpt KPN al meer dan 135 jaar het avontuurlijke Nederland verbonden te blijven. KPN zorgt voor de continuïteit van het avontuurlijke Nederland met een toekomstvaste netwerk-, ICT- en beveiligingsoplossingen. KPN zorgt ervoor dat organisaties in alle soorten en maten 24/7, 365 dagen per jaar verbonden zijn met hun klanten en medewerkers, zodat zij zich kunnen focussen op succesvolle bedrijven.

READ  Top 10 meest gedownloade tv-series van 2020

Op 8 juni werd voor de kust van Scheveningen een drone ingezet om de schipbreukelingen te lokaliseren. Het is een ervaring geweest van KNRM, KPN en TNO. Klik op de afbeeldingen om de royaltyvrije afbeelding in hoge resolutie te downloaden.

Dit artikel is een inzending en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

More from Madison Garrett

Oude Kerkhof deelt de Roermond, die dateert uit 1785, in We …

De beroemde tombe met twee handen. Foto: Rob Van Deurzen Merum /...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *