KPN versnelt glasvezelverbinding met xgs-pon

Internetsnelheden tot 10 Gbps (10 Gbps) en binnenkort op sommige plekken mogelijk via het glasvezelnetwerk van KPN. De vervoerder levert een nieuwe glasvezelinfrastructuur die is gebouwd met behulp van XGS-PON-technologie. Ook concurrent Delta Fiber is hiermee bezig.

Xgs-pon staat voor 10 Gigabit Symmetrical Passive Optical Network, een nieuwe standaard voor glasvezelverbindingen voor ultrasnel downloaden en uploaden. Het is de opvolger van gpon, dat aanvankelijk dataverkeer op 1 Gbps mogelijk maakte. Met deze technologie kunnen nu downloadsnelheden tot 2,5 Gbps en uploadsnelheden tot 1,25 Gbps worden bereikt. KPN maakt sinds 2018 gebruik van gpon. In voorgaande jaren was de snelheid voor klanten van KPN maximaal 1 Gbps.

Ontvanger: 25 Gbps

Na verloop van tijd zouden 10Gbps netwerksnelheden mogelijk moeten zijn, omhoog en omlaag, via xgs-pon-technologie. Met de volgende generatie technologie zal het mogelijk zijn om 25 Gbps te halen.

Zowel Gpon als zijn opvolger xgs-pon gebruiken splitters, waardoor klanten delen van het netwerk tegelijkertijd kunnen gebruiken. Door de splitters kan het netwerk sneller worden ingezet, zijn er minder straatkasten nodig en kan het netwerk op afstand worden aangestuurd.

Delta

Delta Fiber levert ook glasvezel Upgrade een nationaal netwerk naar xgs-pon. In augustus investeerde een consortium van banken bijna € 1,5 miljard in verdere uitbreiding van het Delta Fiber-netwerk en in de upgrade naar xgs-pon. Het bedrag kan worden verhoogd tot ruim twee miljard euro. Delta streeft ook naar een symmetrische netwerksnelheid van 25 Gbps. Eind dit jaar heeft het bedrijf bijna een miljoen aansluitingen door heel Nederland.

READ  Puzzel met woorden en ijs
More from Madison Garrett

Het hoogtepunt van een ransomwareaanval in het gezondheidszorgsysteem van de Europese Unie

De reden voor deze toename van het aantal ransomware-aanvallen is niet duidelijk,...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *