Kunt u geen mondmasker dragen? Huisarts kan u niet helpen, maar de overheid wel

Nederlandse huisartsen krijgen momenteel veel telefoontjes van patiënten die willen dat de arts een briefje schrijft ter bevestiging van een mondkapvrijstelling. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat huisartsen deze mensen niet kunnen helpen. In plaats daarvan kunnen ze een zogenaamde klantenkaart downloaden en printen.

Mondkapjesplicht

Sinds 1 december 2020 is het in Nederland verplicht om op semi-openbare, overdekte plaatsen een mondmasker te dragen. Denk aan bioscopen, winkels, bibliotheken, theaters en op het station.

Geen verklaring van de huisarts

Het dragen van zo’n pet is niet voor iedereen mogelijk. Iemand kan bijvoorbeeld een medische aandoening hebben waardoor hij of zij er geen kan verdragen of ontwikkelen. In die gevallen is het niet verplicht, maar moet iemand dit kunnen aantonen. Veel mensen hopen dit te kunnen doen met een brief van hun huisarts, merkt de LZV op. Praten ermee Algemeen Dagblad Volgens een woordvoerder krijgen huisartsenpraktijken hierover veel telefoontjes, maar kunnen huisartsen zo’n verklaring niet geven.

Richtlijnen

Dit staat in de richtlijnen van de KNMG medische vereniging mogen geen aantekeningen inleveren aangeven of iemand medisch in staat is om iets te doen of niet. Zo’n briefje, in de volksmond ook wel doktersverklaring genoemd, kan de relatie tussen arts en patiënt onder druk zetten. Om die reden mogen dergelijke verklaringen alleen worden gedaan door onafhankelijke artsen.

Lees ook: Wat vind je ervan? Waar is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 1 december 2020?

Klantenkaart

Behalve dat de arts dergelijke aantekeningen niet mag maken, is het ook niet nodig. Op de website van de Rijksoverheid leest u dat het downloaden en printen van een zogenaamde klantenkaart ook voldoende is. Deze klantenkaart is ontwikkeld door de overheid en klantorganisaties om het aantonen van een mondkapvrijstelling gemakkelijker te maken. U kunt dit ticket hier downloaden.

READ  Geen weg naar huis 'Full HD online'

Alternatief

Heeft u zelf geen printer, dan kunt u het ticket door iemand anders laten printen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u ook relevante medicatie meenemen zodat u deze kunt laten zien als er gevraagd wordt waarom u geen mondmasker draagt.

(Bron: KNMG, LHV, nu.nl, AD, Rijksoverheid)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *