Limburg loopt achter op Nederland met de uitrol van gigabit | 1 Limburg

Limburg, en vooral Zuid-Limburg, loopt achter op de rest van Nederland als het gaat om het aanleggen van een supersnelle gigabit internetverbinding.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect, die voor het eerst de dekking in Nederland voor internet met gigabitsnelheid in kaart heeft gebracht.

Dertig procent
Steeds meer huishoudens in Nederland hebben toegang tot supersnel internet, waardoor gebruikers een downloadsnelheid krijgen van één gigabyte per seconde. De uitrol hiervan gaat zo snel dat de doelstelling van het kabinet voor 2023 al gehaald lijkt te zijn. Met 5,5 miljoen van de bijna 8,2 miljoen woonadressen in Nederland ligt het landelijke percentage voorziene huishoudens al op 67 procent. In Limburg is dat nog een ander verhaal; hier is slechts 29,7 procent van alle huishoudens aangesloten op het snelle internet.

Grote steden
Opvallend is dat met name de grote steden in de provincie nog maar marginaal zijn aangesloten op gigabit. In Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo kan slechts één procent of minder van de huishoudens een gigabyte per seconde downloaden. Roermond doet het iets beter met 16 procent en alleen Weert is met bijna 90 procent bijna volledig overgestapt op gigabit internet.

Sommige gemeenten hebben helemaal geen aansluitingen: Simpelveld, Landgraaf, Bergen en Roerdalen. Beek is met 99 procent de gemeente waar de meeste huishoudens al aangesloten zijn.

Eind 2021
Volgens VodafoneZiggo, dat het grootste deel van het Limburgse internetnetwerk beheert, staat alles klaar om over te schakelen. Alleen in kasten onderweg zijn nog wat aanpassingen nodig, maar dan kan Limburg ook helemaal overschakelen op gigabit internet. “Eind 2021 moeten we het overal in Nederland hebben”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

READ  Nieuwe iOS-app voor diavoorstellingen: PhotoMeister speelt foto's en video's draadloos af op smart-tv's
More from Madison Garrett
Alle niet-conferentiespellen moeten door BYU . worden bewaard
1 oktober 2021; Logan, Utah, VS; Brigham Young Cougar running back Tyler...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *