Live updates: Beiroet-explosie

Live updates: Beiroet-explosie
Libanese soldaten kijken toe terwijl een helikopter op 4 augustus een vuur bestrijdt op de plaats van een explosie in Beiroet, Libanon. STR / AFP / Getty Images

Libanese functionarissen hebben wees op een mogelijke oorzaak van de enorme explosie dat scheurde door Beiroet: premier Hassan Diab zei dat de verwoestende explosie werd veroorzaakt door 2750 ton ammoniumnitraat.

De gevaarlijke verbinding – ook bekend als AN – kan worden herleid tot een massale zending landbouwmest die jarenlang zonder veiligheidsmaatregelen in de haven van Beiroet was opgeslagen, ondanks waarschuwingen van lokale ambtenaren.

AN brandt niet, maar als het wordt blootgesteld aan hitte, kan het smelten, waardoor brandbare giftige gassen vrijkomen die een explosie kunnen veroorzaken. Het is nog gevaarlijker als er een grote voorraad AN is, allemaal bij elkaar opgeslagen, want zodra een klein deel van AN begint te smelten en te exploderen, kan de resulterende warmte de rest van de voorraad veroorzaken..

Andere AN-rampen: Een van de ergste rampen in de geschiedenis van de VS met betrekking tot een vorm van ammoniak vond plaats in april 1947 toen een schip geladen met ammoniumnitraat in brand vloog terwijl het in Texas City was aangemeerd. De brand veroorzaakte een explosie en extra branden die meer dan 1.000 gebouwen beschadigden en bijna 400 mensen doodden, volgens de website van de Texas Historical Association.

Voor het perspectief werd die explosie veroorzaakt door 2.300 Amerikaanse ton (ongeveer 2087 ton) ammoniumnitraat, volgens de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheid.

En de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, een binnenlandse terreuraanslag in de VS waarbij 169 mensen om het leven kwamen en 467 gewonden raakten, gebruikte slechts twee ton (1,8 ton) ammoniumnitraat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *