“Lord Ram is Nepali niet Indiaas”, zegt de Nepalese premier KP Sharma Oli

Premier KP Sharma Oli van Nepal heeft beweerd dat Lord Ram eigenlijk Nepalees was

Kathmandu / New Delhi:

Ayodhya, de oude stad die door miljoenen hindoes wordt beschouwd als de geboorteplaats van Lord Ram, is eigenlijk een klein dorp in de buurt van Kathmandu, zei premier KP Sharma Oli van Nepal maandag in een verklaring die zeker een reactie van Ram-volgers zal uitlokken.

De premier beweerde ook dat Lord Ram eigenlijk Nepalees was.

Tijdens een cultureel programma in zijn woonplaats beschuldigde de heer Oli India vervolgens van culturele onderdrukking en aantasting, en zei hij dat de bijdrage van Nepal aan de wetenschap ondergewaardeerd was.

“We geloven nog steeds dat we Sita aan prins Ram hebben gegeven, maar we hebben de prins ook gegeven, uit Ayodhya, niet uit India. Ayodhya is een dorp iets ten westen van Birgunj (een district in Nepal dat ongeveer 135 km van de hoofdstad Kathmandu ligt),” Premier Oli zei.

‘We zijn cultureel een beetje onderdrukt. Feiten zijn aangetast’, werd hij geciteerd door de Nepalese nieuwswebsite Setopati.com, dat zichzelf omschrijft als “de digitale krant van Nepal”.

Volgens persbureau ANI, dat Nepalese mediabronnen citeerde, zei de heer Oli ook: “Echte Ayodhya ligt in Nepal, niet in India. Lord Ram is Nepalees, niet Indisch”.

Ayodhya is een stad in Uttar Pradesh, ongeveer 135 km van de hoofdstad Lucknow.

De controversiële opmerkingen van premier Oli komen te midden van een ruzie tussen de twee landen over een herziene politieke kaart waarop Nepal het Indiase grondgebied opeist – de Lipulekh-pas in Uttarakhand en de gebieden Limpiyadhura en Kalapani.

READ  De PlayStation Store heeft de actie 'Eindejaarsdeals' gelanceerd

Vorige maand stemde het parlement van Nepal unaniem om een ​​grondwetswijziging door te voeren om de landkaart bij te werken om deze landen op te eisen. Dagen later keurde de Nationale Vergadering het wetsvoorstel goed, ook unaniem.

Dit zijn zeer strategische gebieden langs de Indiase grens met China en worden sinds de oorlog van 1962 door het land bewaakt.

5aabrkp8

Vorig jaar maakte het Hooggerechtshof de weg vrij voor een Ramtempel op de betwiste site in Ayodhya

India heeft heftig gereageerd op de claims op zijn grondgebied en de “kunstmatige uitbreiding” als onaanvaardbaar bestempeld.

“Nepal is zich terdege bewust van het consistente standpunt van India in deze kwestie en we dringen er bij de regering van Nepal op aan af te zien van een dergelijke ongerechtvaardigde cartografische bewering en de soevereiniteit en territoriale integriteit van India te respecteren”, aldus de regering.

Nepal claimde het grondgebied op grond van een verdrag dat in de Britse periode met de Oost-Indische Compagnie was gesloten.

In mei gaf premier Oli India ook de schuld van de verspreiding van het nieuwe coronavirus in zijn land.

“Het is erg moeilijk geworden om COVID-19 in bedwang te houden door de stroom van mensen van buitenaf. Het Indiase virus ziet er nu dodelijker uit dan Chinees en Italiaans”, zei hij.

De ogenschijnlijk verslechterende relatie met Nepal wordt fel bekritiseerd door congresleider Rahul Gandhi, die de beslissingen van de regering over het buitenlands beleid vaak in twijfel heeft getrokken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *