Met deze app van De Nederlandsche Bank kun je controleren of het biljet origineel is of niet

De nieuwe Check your Ticket app werkt via de camera van zowel iPhone als Android telefoons, DNB Rapportages† Gebruikers leggen een eurobiljet op tafel, leggen hun telefoon erop en de beelden worden vergeleken met de DNB-database. “De app is getraind met valse eurobankbiljetten en wordt regelmatig geüpdatet”, aldus de bank.

Vooral populair biljet van 50 euro

Volgens DNB zijn vorig jaar 26.100 valse eurobiljetten gevonden. De kans om nepgeld te krijgen is klein, maar de kans is er. Het meest voorkomende valse bankbiljet is de coupure van 50 euro, hoewel het aantal valse bankbiljetten de afgelopen jaren is afgenomen.

Eurobankbiljetten zijn al voorzien van allerlei controlemiddelen, die “De manier van voelen, kijken, kantelen” kan worden geverifieerd. Maar er zijn ook kenmerken waaraan sommige valse bankbiljetten te herkennen zijn: de applicatie houdt dit in de gaten.

Kritiek is uit het zicht

Toepassing en “manier van voelen, vorm en neiging” moeten elkaar aanvullen. Volgens DNB kan het gebeuren dat het echte biljet niet door de app-scan komt, bijvoorbeeld omdat het karakter te gekruld is. Wie vals geld vindt, moet het aan DNB afgeven. Het uitgeven van vals geld is strafbaar.

In Nederland wordt steeds minder contant betaald. In 2015 werden contante betalingen al ingehaald door de PIN. eind vorig jaar 20 procent van de aankopen werd contant gedaan: 49 procent van de betalingen verliep contactloos met een pinpas en nog eens 14 procent was contactloos via een smartphone.

Controleer of je ticket gratis kan worden gedownload voor iOS En voor Android-apparatenik

READ  Het gevaar van smartphones en tablets op de werkvloer

More from Madison Garrett
De Michelingids Nederland 2022 wordt op 30 mei gepresenteerd
De bekendmaking van de Nederlandse Michelinsterren is twee maanden uitgesteld. Afspraakplek blijft...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *