Microsoft heeft zojuist mijn Windows 10-pc geforceerd opnieuw opgestart om meer ongewenste apps te installeren

Ik stapte weg van mijn computer voor het avondeten, halverwege het schrijven van een verhaal voor De rand. Toen ik terugkwam, kon ik mijn ogen niet geloven.

Windows 10 had mijn computer opnieuw zonder toestemming opnieuw opgestart – om weer een geforceerde OS-update op mijn SSD-station te installeren.

Het gekste deel: toen mijn machine klaar was met opnieuw opstarten, bevatte het nu precies waar ik over had geschreven voordat ik brutaal werd onderbroken. Microsoft had ongevraagde, ongewenste webapp-versies van Word, PowerPoint, Excel en Outlook op mijn computer geïnstalleerd.

Serieus, het verhaal dat je nu leest, begon als een nieuwsbericht over dit gebeuren andere mensen.
Schermafbeelding: Sean Hollister / The Verge

OK, het is niet zo erg als toen mijn hele computerscherm werd overgenomen door een ongewenste kopie van Microsoft Edge. Dat was echt flagrant.

Nee, deze keer sluipt Microsoft alleen maar ongewenste web-apps naar mijn pc – en gebruikt ik mijn Windows 10 Start-menu als gratis advertentieruimte. Had ik al gezegd dat pictogrammen voor Microsoft Office-apps op magische wijze in mijn startmenu zijn verschenen, ook al heb ik Office nog nooit op deze computer geïnstalleerd?

Mijn nieuwe startmenu bevat snelkoppelingen naar Microsoft-apps die ik nog nooit heb geïnstalleerd
Schermafbeelding: Sean Hollister / The Verge

Dit zijn overigens geen volledige gratis exemplaren van Office. Het zijn slechts snelkoppelingen naar de webversie waartoe u al toegang had in elke webbrowser van uw keuze, die ook dienst doen als advertenties om te betalen voor een meer volledig functionele versie.

Omdat het web-apps zijn, is het niet alsof ze ruimte op mijn computer innemen, en ik vind ze niet erg in mijn startmenu. Ze behoren tot de minst aanstootgevende bloatware die ik heb gezien, en ik kijk hoe dan ook nooit echt naar het Startmenu – mijn taakbalk en zoekbalk zijn lang genoeg voor mij geweest.

Desalniettemin zijn ze het nieuwste bewijs dat Microsoft uw eigendom van uw eigen pc niet respecteert, het nieuwste voorbeeld van Microsoft die alles installeert wat het leuk vindt in een Windows-update tot en met bloatware, en het laatste voorbeeld van Microsoft die zich meer bekommert om de onderste regel dan of een paar mensen kunnen hun werk verliezen wanneer Windows plotseling hun pc afsluit. Gelukkig ben ik vandaag geen werk kwijtgeraakt, maar onlangs deed een vriend van mij:

Microsoft lijkt te denken dat onze computers gratis advertentieruimte zijn, een plek waar het zelfzuchtig zijn andere producten kan promoten – ook al werd hen in de jaren ’90 ronduit verteld dat zelfs het bundelen van een webbrowser niet oké was. Nu bundelen ze een browser die u niet kunt verwijderen, en een set PWA-webapps die in dezelfde browser worden gestart. (Ja, ze starten Edge op, zelfs als u een andere browser als standaard hebt ingesteld.)

Zoals ik eerder heb betoogd, ondermijnen beslissingen als deze die ene goed argument dat Microsoft eigenlijk heeft voor verplichte updates – dat ze belangrijke beveiligingspatches leveren die computers (die van jou en anderen) veilig houden. Dat is een moeilijker argument wanneer het meest zichtbare verschil na een nieuwe update een poging is om meer geld te verdienen!

Leuk vinden ZDNet merkt veteraan Microsoft-verslaggever Mary Jo Foley op, dit is niet alleen een experiment dat sommige Windows Insiders overkomen. Ik ben niet aangemeld bij het Windows Insider-programma op deze pc. Het bedrijf heeft zich nog niet verwaardigd om te reageren op Foley’s verzoeken om commentaar, maar laten we kijken of dat volgende week verandert.

READ  Bespaar op Echo, robotstofzuigers, meer
Written By
More from Lesley Curry
De batterij van 4500 mAh van de OnePlus 8T wordt in 35 minuten opgeladen met Warp Charge 65
Update 1 (28-09-2020 @ 02:13 uur EN): OnePlus heeft een afbeelding van...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *