Monopoly is een bordspel gebaseerd op het kapitalisme. Dat is het oorsprongsverhaal. : Planeetgeld: NPR

Bruno Vincent / Getty-afbeeldingen

LONDEN - JANUARI 25: Details van het nieuwe bijgewerkte Monopoly-spel zijn te zien op de London Game Show op 25 januari 2006 in Londen.

Bruno Vincent / Getty-afbeeldingen

Monopoly is een van de best verkochte bordspellen in de geschiedenis. Het was een bepalend onderdeel van het Amerikaanse leven: een goedkoop tijdverdrijf tijdens de Grote Depressie. een herinnering aan thuis voor soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog; een Amerikaanse export tijdens zijn opkomst als wereldwijde supermacht; En een bestseller tijdens de pandemie.

Een deel van de overleving van het spel kan te danken zijn aan de ruige Amerikaanse cognitie – het idee dat iedereen met een beetje geld van vodden tot rijkdom kan opgroeien. Mary Bellon, auteur De monopolisten: de obsessie, de woede en het schandaal achter ’s werelds favoriete bordspel. Duik in het originele verhaal dat ooit in elke doos van de game zat: een man genaamd Charles Darrow had geen werk en bedacht de game om de tijd te doden. Hij bracht Monopoly naar het spelbedrijf Parker Brothers in 1934 en werd uiteindelijk miljonair.

Maar er is nog een ander oorsprongsverhaal – een heel ander verhaal dat een heel ander beeld van het kapitalisme promoot. (En met twee totaal verschillende combinaties Grammatica.) Dit verhaal laat zien hoe een kritiek op het kapitalisme uitgroeide van het zaadje van een idee in de geest van een opstandige jonge vrouw tot een mythisch spel om rijkdom ten koste van alles te vieren.

Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met NPR’s monoliet. Luister naar de originele aflevering voor meer informatie over het oorsprongsverhaal van Monopoly Passeer niet.

Deze aflevering is geproduceerd door Emma Beasley, gemasterd door Natasha Branch en bewerkt door Jess Jiang.

De online aflevering werd geproduceerd door Rond Abdel-Fattah, Ramtin Arablawi, Lawrence Wu, Lynn Kaplan Levinson, Julie Kane, Victor Evelez, Anya Steinberg, Yolanda Sanguini, Casey Miner, Christina Kim, Devin Katayama en Amiri Tulloch. Gefactcheckt door Kevin Volkel.

Muziek elektrische druppel.

Help Planet Money te steunen en ontvang extra afleveringen door je te abonneren op Planet Money + in Apple-podcasts Of bij plus.npr.org/planetmoney.

Het is altijd gratis via deze links: Apple-podcastEn SpotifyEn Google-podcastEn NPR Een Of waar je podcasts ook vandaan haalt

Vind meer Planet Money: Twitteren / Facebook / Instagram / TikTok We hebben wekelijks Het nieuws.

READ  Winnaar van de loterij deelt de prijs van $ 22 miljoen met zijn beste vriend

More from Madison Garrett
De nieuwe jailbreak van PlayStation 4 is een groot probleem, het zou ook op PS5 kunnen werken
afbeelding: Sony / Kotaku / Se_vector (aandelenstrijd) De datum kan op 13...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *