Na de uitbreiding van het Shivraj Chouhan-kabinet komen er scheuren binnen BJP

Uma Bhaarti wilde de opname van MLA’s van Bundelkhand en haar Lodhi OBC-kaste.

Bhopal:

De uitbreiding van het ministerie van Shivraj Singh Chouhan op donderdag – waar een stuk ligplaatsen naar het kamp Jyotiraditya Scindia is gegaan – heeft de eerste kloven binnen de BJP in Madhya Pradesh veroorzaakt. Voordat de dag voorbij was, hielden aanhangers van een aantal hoopvolle mensen van het ministerie protesten in de hele staat en eisten dat hun leiders in het ministerie zouden worden ondergebracht, en veteraan partijleider Uma Bharati schreef aan de staatsvoorzitter van de partij, VD Sharma, en beweerde dat haar suggesties volledig waren buiten beschouwing gelaten.

Het was het overlopen van de heer Scindia van het congres met 22 MLA’s die de regering van het congres onder leiding van Kamal Nath ten val bracht en de BJP nog een kans op de macht gaf. Maar de beloningsvraag van de nieuwkomers – minstens elf kabinetsbedden – was niet vriendelijk ontvangen door gevestigde leiders van de BJP. Zelfs de eerste minister maakte duidelijk dat hij niet blij was een deel van zijn loyalistische team los te laten.

Uma Bharati, een voormalige eerste minister van de staat, heeft nog een reeks klachten. In haar brief, die ook was gestuurd naar de organisatorische secretaris van de partij, Suhas Bhagat en Vinay Sahasrabudhe, de BJP-parlementariër die de leiding heeft over de staatseenheid, zei ze dat de lijst van de ministers moest worden gewijzigd omdat deze niet de juiste vertegenwoordiging gaf regio of kaste.

Mevrouw Bhaarti wilde de opname van MLA’s uit de regio Bundelkhand en uit haar Lodhi OBC-kaste, een omvangrijke stembank in Bundelkhand en Central Madhya Pradesh.

READ  Warzone-ontwikkelaars verwijderen sneeuwballen uit werkkampen na gekke DrDisrespect-clip

Het 33-koppige kabinet heeft acht Thakurs, drie Brahmanen, één Kayastha, één Sikh, vier ministers van Scheduled Tribes, vier zijn van de Scheduled Castes.

Aanhangers van verschillende hoopvolle ministers hebben hun woede op straat uitgelaten.

In Mandsaur zaten aanhangers van de lokale BJP MLA Yashpal Singh Sisodiya op dharna en eisten dat hun leider in de bediening zou worden ondergebracht.

Uitsluiting van Ramesh Mendola wordt beschouwd als een politieke nederlaag voor Kailash Vijayvargiya, die sinds zijn deelname aan het congres als een sterke tegenstander van Jyotiraditya Scindia werd beschouwd. Ook zijn aanhangers gingen de straat op.

In Dewas hielden de supporters van Gayatri Raje Pawar protesten.

Van de 34 ministers in de staat zijn er 14 afkomstig van het congres – van de 22 ministers die zich bij BJP hebben aangesloten. Elf van hen zijn loyalisten van Jyotiraditya Scindia. Alle 14 ex-ministers van het Congres zijn geen MLA’s – waarschijnlijk een primeur in de geschiedenis van de staat.

De hand van de centrale leiding is goed zichtbaar geweest bij de uitbreiding, waarbij de eerste minister zijn standpunt over de inwijding van het grootste deel van zijn team niet naar voren bracht.

De heer Chouhan maakte woensdag zijn gevoelens duidelijk en zei: “Manthan se toh amrit hi nikalta hai, vish toh Shiv pee jaatein hain (karnen levert alleen nectar op, het gif wordt gedronken door Shiv)” in een boogverwijzing naar zijn naam.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *