Nationale campagne gelanceerd: voor wie download je CoronaMelder? | Nieuwsbericht

Nieuwsbericht | 10-10-2020 | 14:45 uur

Met de boodschap ‘Voor wie download je CoronaMelder?’ vandaag is de landelijke campagne gestart om aandacht te vragen voor de CoronaMelder app. Bij de GGD Gelderland-Zuid gaf minister Hugo de Jonge (VWS) samen met medewerkers van de GGD en de app-bouwers het officiĆ«le startsein. Door Coronamelder.nl of de verschillende app stores CoronaMelder zijn te downloaden. De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.

Minister Hugo de Jonge: ‘De app is geen wondermiddel, maar een tool. De app laat je eerder weten of je mogelijk besmet bent met het coronavirus en voorkomt dat je onbewust iemand anders besmet. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden. Elke download telt en helpt. ‘

Hoe werkt CoronaMelder?

CoronaMelder stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten in de buurt bent van iemand die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker met wie je close was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kunt nemen en of je je kunt laten testen. Op deze manier weet u eerder of u mogelijk besmet bent geweest en kunt u voorkomen dat u onbewust iemand anders besmet. Omdat je het coronavirus al kunt doorgeven voordat je je ziek voelt.

Dit is hoe u CoronaMelder gebruikt

  1. Download CoronaMelder. Als je een Android-telefoon hebt, kun je de app vinden in de Google Play Store. Heb jij een Iphone? Dan vind je de app in de App Store.
  2. Installeer de app. Hoe je dit doet, lees je op het scherm van je telefoon.
  3. Volg de stappen in de introductieschermen.
  4. Zet Bluetooth aan in de instellingen van je telefoon en laat het aan staan. Alleen dan kan de app meten of je in de buurt bent geweest van andere telefoons met CoronaMelder.
  5. Ontvangt u een melding? Open CoronaMelder en lees wat je kunt doen en of je getest moet worden.
  6. Lijkt het erop dat u zelf corona heeft? Dan is het uw eigen keuze of u uw besmetting – samen met de GGD – in de app wilt melden.
READ  Android 12 is in Nederland beschikbaar op de Samsung Galaxy Tab S6

Vind je het moeilijk om de app te installeren? Vraag dan een familielid of kennis om hulp. Veel bibliotheken kunnen u ook helpen bij het installeren. Of bel de Helpdesk CoronaMelder op 0800 – 1280. Ook met technische vragen of vragen over de werking van de app kun je daar terecht.

Praktische test CoronaMelder

Tijdens de testperiode hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen de app gedownload. 615 mensen gaven via de app aan positief te hebben getest. Dit gebeurde op vrijwillige basis samen met de GGD’en. Via CoronaMelder zijn op deze manier contacten van betrokkenen aangemeld.

Op basis van ruwe cijfers uit de praktijktest blijkt dat 99% van de mensen die zich aanmeldden voor een toets (omdat ze een melding kregen van de app) nog niet was benaderd in het kader van het reguliere bron- en contactonderzoek. Hoewel deze gegevens nog nader onderzocht moeten worden, kan gesteld worden dat CoronaMelder sneller nauwe contacten bereikt. Ook wordt onderzocht of deze mensen later via het reguliere bron- en contactonderzoek zijn bereikt en of de app daadwerkelijk meer mensen bereikt.

Dezelfde ruwe cijfers laten zien dat het aantal positieve testen na een CoronaMelder-melding in week 40 meer dan 10% bedroeg. Ter vergelijking: in de weken 27 t / m 37 bleek gemiddeld meer dan 13% van de huisgenoten die in het bron- en contactonderzoek zijn geĆÆdentificeerd besmet te zijn. Dit percentage was bijna 6% van de andere nauwe contacten.

More from Madison Garrett
Stardew Valley: bordspel recensie
De landbouw- en sociale-netwerksimulator van Stardew Valley is erg populair gebleken en...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *