Natuur vandaag | De Argus-vlinder telt het weekend na twee weken vanwege het late voorjaar

In de planning, die vorig jaar al werd gemaakt, stond het nummer van de Argusvlinder voor komend weekend op de agenda. Omdat de lente de afgelopen jaren weken te laat was, is het nu een weekend van 28-30 mei geworden. De Argus-vlinder is al gemeld, maar de aantallen zijn nog steeds te laag om adequaat te worden vergeleken met eerdere cijfers. Overal in het land tekenen we af of de Argusvlinder nog bestaat. Daarom is het uitdrukkelijk de bedoeling om ook rekening te houden met plaatsen waar de narcisvlinder al een tijdje niet meer is gezien. We gebruiken de resultaten om deze soorten te beschermen. We weten al veel over de redenen voor de achteruitgang, maar het is nog steeds niet duidelijk. Hoe beter we weten waar een vlinder voorkomt (of niet meer bestaat), hoe beter we erachter komen welke elementen belangrijk zijn.

Argusmijten komen voor op alle soorten bloeiende planten.  Ook zie je regelmatig mannen zonnebaden

Heb je hulp nodig?

Zoals eerder vermeld is dit het achtste aantal Argus-motten, maar de methode is dit jaar enigszins aangepast. Gegevens kunnen worden verzameld in de ButterflyCount-app of worden ingevoerd Waarneming.nl. Houten palen, hekken of trappen warmer;  Juist die plaatsen waar je de Argusvlinder kunt vindenU kunt de ButterflyCount-app gratis downloaden in de Playstore (voor Android) of de App Store (voor iPhone- of iPad-apparaten) en vervolgens op uw telefoon installeren. Je herkent de app aan de violette kleur en het vlindericoontje. Selecteer rechtsonder “Menu” en klik vervolgens op “Registreren”. Dit duurt minder dan een minuut. U heeft dan een account en als u inlogt met de door u ingevoerde gegevens, kunt u zoveel cijfers invoeren als u wilt.

Ga naar een locatie bij jou in de buurt (bij voorkeur een die je verwacht of hebt gezien dat er ruzie is met vlinders). Schakel internet en gps in op uw telefoon of tablet. Begin een kwartier te tellen in de ButterflyCount-app. Je kunt in een comfortabel tempo lopen en als je een Argus of een andere vlinder tegenkomt, plaats deze dan direct via de app. De app houdt dat bij. De app stopt automatisch met tellen na vijftien minuten en blijft tellen. Als u wilt, kunt u waar u ook bent een nieuwe kwartierrekening openen, of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartierrekening openen. Herhaal vervolgens stap drie tot en met vijf.

READ  Nieuwe toegankelijkheidsfuncties op Android van Google: bedien telefoons met gezichtsgebaren

We zijn benieuwd omdat de Argus-vlinder nog steeds te vinden is.

Tekst en foto’s: Anthony Steppe en Cars Feeling, Vlinderstichting

More from Madison Garrett
McAfee-vernieuwing ‘ergens’ vastgelopen – De Gooi
© Illustratie Pixabay / Mediahuis Jouw beurt Gersma Vandaag om 07:33 Heiloo’s...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *