Natuur vandaag | Geef blauwalgen door met de Bloomin’ Algae app

Wetenschappers vragen geïnteresseerden om de gratis Bloomin’ Algae-app te downloaden en met een foto details van de blauwgroene algenbloei te melden. Blauwgroene algen kunnen worden geïdentificeerd in een laag die lijkt op blauwgroene tot roodbruine verf die op het wateroppervlak drijft. Het kan van nature voorkomen in vijvers, meren, rivieren, reservoirs en kanalen en is giftig voor iedereen die verontreinigd water doorslikt of huidcontact heeft. Mensen die in contact komen met blauwalgen, zoals zwemmers en surfers, kunnen huiduitslag, braken, diarree, koorts of spier- en gewrichtspijn krijgen. De blauwgroene algenbloei kan vissen, watervogels, paarden, honden en andere dieren doden.

Stuur de afbeelding via de app

De nieuwe toepassing moet het waarschuwingsproces helpen versnellen, zodat risico’s voor mens en dier beperkt worden. De verstrekte gegevens zijn direct beschikbaar om te bekijken op een kaart in de app. Een team van blauwalgenexperts zal het snel controleren en de persoon die de scène heeft gemeld vertellen of het blauwalgen zijn. App-gebruikers kunnen ook meldingen instellen van bevestigde blauwgroene algenbloei in oppervlaktewateren in hun gebied. De Bloomin’ Algae app geeft nog niet een compleet overzicht van alle blauwalgen vindplaatsen in Nederland, maar alleen die welke via de app zijn gemeld.

Snelle en vroege waarschuwing

“Met de app kunnen we sneller waarschuwen voor blauwalgen. Zo kunnen watersporters, hondenbezitters en anderen veilig genieten van de natuurlijke omgeving”, zegt hij. Michael Lohrling, expert in blauwalgen bij Wageningen University & Research. “Ook draagt ​​het bij aan een beter beeld van de schadelijke blauwalgenbloei in Nederland.” Lorling zegt dat blauwgroene algen kunnen worden verward met eendekroos, opgeblazen stuifmeel, bloemen en draadalgen. Het Wageningse team heeft aanvullende training gekregen van experts uit de UK, de Bloomin’ Algae app is ontwikkeld door het UK Centre for Environment and Hydrology (UKCEH) en draait al een tijdje met succes. De Bloomin’ Algae app is nu ook beschikbaar in het Nederlands.

READ  iOS 15.2 bèta en iPadOS 15.2 bèta beschikbaar voor testers

Bloomin’ Algae-app

Download de Bloomin’ Algae-app gratis van Google apps en de App Winkel (App van het UK Centre for Ecology and Hydrology). Ik koos voor “Nederlands” in de app.

Bekijk meer informatie over blauwalgen de website Van Wageningen University & Research.

Tekst en foto’s: Michael Lorling, Wageningen Universiteit en Onderzoek

More from Madison Garrett
Paul Pogba mist drie duels na rode kaart tegen Liverpool
Paul Pogba kwam Manchester United in de eerste helft tegen Liverpool binnen...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *