Natuur vandaag | Rapporteren over vogels met gekleurde ringen geeft inzicht in hun levensgeschiedenis

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gezien: kleurrijke plastic ringen om vogelpoten. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten, vaak met gegraveerde letters of cijfers. Voor vogelaars is het een geweldige uitdaging om erachter te komen wat er precies op de poten van vogels staat. Vogels hebben unieke ringensets, waardoor ze op afstand individueel te herkennen zijn. Het gebruik van deze kleurringen is uitvoerig getest op vogels; Het stoort hen niet en levert nieuwe en opwindende kennis op.

Ontdek de levensgeschiedenis van vogels

Door te scrollen en de kleurringen af ​​te lezen, kan de waarnemer de levensgeschiedenis van de vogel leren. Wanneer en waar vloog de vogel? Waar werd de vogel anders gezien? En van? Allerlei aanvullende informatie die een nieuwe interessante laag geeft om op te merken.

Lezen is ook handig voor onderzoekers die gekleurde ringen op vogels aanbrengen. Het helpt hen bijvoorbeeld de overlevingskansen van vogels in te schatten of te weten waar de vogels die in Nederland broeden, overwinteren. Zo zou er in februari een melding over de grutto in West-Afrika kunnen worden gemaakt en een week later zou dezelfde vogel in Nederland te zien zijn.

Online platform groeit

Introductie van het CR-birding-logoOm gemakkelijk kleurringen te kunnen rapporteren en direct de levensgeschiedenis van een vogel te herstellen, hebben Sophone Bird Research Holland, Vogtrick Station en Dirk Rice (directeur European Coloured Birds) de afgelopen jaren hard gewerkt aan een online platform. Site submit.cr-birding.org Het bestaat nu vier jaar en is een belangrijke plaats om metingen van de kleurringen te rapporteren. Het is perfect voor enthousiaste lezers: één centrale plek voor het rapporteren van feedback. Het is ook gunstig voor onderzoekers omdat het veel administratieve tijd bespaart.

READ  Firefox 83-update biedt nieuwe beveiligingsfuncties, browser veiliger dan ooit - One More Thing

Op dit moment is er al 56 projecten verbonden. Van weidevogels als kievit en wulp tot het stadsbad van Groningen. U kunt oestervallen met gekleurde ringen melden, evenals de vele vogels die aan de kust nestelen, bijvoorbeeld in het kader van Wij en Wadvogels Ringvormig (kluut, grijze snavel, strandplevier, visdief) De eerste buitenlandse projecten: de Kroatische Ring van Meeuwen (Luka Jurinovic) en Grote Meeuwen (INBO) in België zijn nu ook aan elkaar gekoppeld.

Meeuwen zijn zwartkop met een gekleurde ring

Met de BirdRing-app kunnen de metingen van de kleurenring rechtstreeks naar het veld worden gestuurd

Rapporteer waarnemingen direct in het veld

Tegenwoordig kunnen metingen worden gedaan via BirdRing-app, Gemaakt en beheerd door Mario Huizinga, zal ook direct op dit gebied worden gerapporteerd. Vervolgens wordt de feedback automatisch gerapporteerd aan het juiste project en geeft de app direct de geschiedenis van de vogel weer. Later kan het via de website worden hersteld om afbeeldingen te downloaden of toe te voegen.

Steeds meer rapporten

Het aantal meldingen neemt gestaag toe. Vorig jaar kwamen er dagelijks gemiddeld 150 meldingen binnen op de site. Dit komt overeen met meer dan 50.000 metingen in één jaar. Vooral scholeksters, kokmeeuwen en sterns worden vaak verplaatst.

We hopen dat in de toekomst steeds meer onderzoekers zich bij hun projecten aansluiten met CR-birding Submit. Voor onderzoekers Het is handig omdat de gegevens daar veilig en voor een lange tijd worden opgeslagen. Voor vogelaars is het een goed idee om feedback direct via BirdRing of de website te kunnen verwerken. Dit maakt het voor vogelaars gemakkelijker om hun lezing door te geven en rapporten bereiken de onderzoeker sneller.

Het aantal Color Loops dat wordt gelezen en gerapporteerd via submit.cr-birding.org neemt gestaag toe

Tekst: Marwa Cavillars en Albert de Young, Suffon Bird Research Nederland, Ook namens Vogeltrekstation
Foto’s: Marwa Cavillars (Hoofdafbeelding: Een paar minder zichtbare meeuwen in het zwart, de vrouw draagt ​​een blauwe ring met een witte inscriptie) Moss Practice

READ  Game moet ambtenaren en bestuurders leren over integriteit | 1Limburg

More from Madison Garrett

Saskatchewan minor hockey krijgt groen licht om spelletjes te spelen

Kinderen in Saskatchewan kunnen dit najaar hun schaatsen aantrekken en georganiseerd hockey...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *