Nieuwe App Store-regel biedt kleine opening voor xCloud- en Stadia-games op iOS – Gaming – Nieuws

Apple heeft nieuwe App Store-richtlijnen vrijgegeven die een kleine opening bieden voor gamestreamingdiensten. Het uitbrengen van een xCloud- of Stadia-app is niet mogelijk, maar games kunnen op individuele basis worden aangeboden. Ze moeten kunnen worden gedownload.

In de veranderingen stelt dat games die worden aangeboden in een streaming-abonnementsservice rechtstreeks vanuit de App Store moeten worden gedownload. Deze spellen moeten ook zo worden ontworpen dat een situatie waarin een abonnee dubbel betaalt, wordt vermeden. Met dat laatste verwijst Apple waarschijnlijk naar het scenario zoals bij Fortnite, waar een betalingssysteem werd geïntroduceerd dat buiten de App Store ging. Bovendien moet elke game-update afzonderlijk aan Apple worden aangeboden voordat de innovaties beschikbaar komen voor spelers. Elke streaming game die bij de App Store wordt ingediend, moet een aparte App Store-pagina hebben, zodat gebruikersbeoordelingen mogelijk zijn en bijvoorbeeld de ScreenTime-functie kan worden gebruikt.

Deze vereisten houden in dat bijvoorbeeld Microsoft en Google geen overkoepelende xCloud- of Stadia-app voor iOS kunnen uitbrengen die toegang biedt tot alle games van die services. Wat onder de nieuwe richtlijnen mogelijk is, is dat individuele games worden aangeboden in de App Store met behulp van de streamingtechnologie van de overkoepelende dienst, en dat er vervolgens een catalogus-app wordt uitgebracht die alle individuele apps verzamelt en koppelt. Alle games die hierin worden verzameld, moeten dan linken naar hun individuele App Store-pagina. Verder moet zo’n catalogus-app de mogelijkheid bieden om voor een abonnement te betalen via een in-app-aankoop en moet de optie Aanmelden met Apple aanwezig zijn. Ook de andere App Store-richtlijnen zijn van toepassing, wat inhoudt dat het beleid dat Apple tot dertig procent van zijn omzet mag inhouden.

READ  De beste deals: deals voor games en tech (week 35)

Een maand geleden werd duidelijk dat het door Apple-regels kwam dat Microsoft bijvoorbeeld geen xCloud-app voor iOS kan uitbrengen. Microsoft klaagde hierover en beweerde dat Apple apps voor het streamen van games anders beoordeelt dan andere apps en dat Apple de enige is die zijn gebruikers ervan weerhoudt games te streamen. Een groot bezwaar van Apple is dat xCloud op de Xbox-consoles van Microsoft draait en niet lokaal op het apparaat van de gebruiker. Sterker nog, dit bezwaar is nog steeds leidend, aangezien de games van de streamingdiensten nog moeten worden gedownload volgens de nieuwe richtlijnen. Alleen al die vereiste maakt het onwaarschijnlijk dat Microsoft of Google bijvoorbeeld snel zullen aanslaan. The Verge heeft Google om commentaar gevraagd, maar het bedrijf weigerde.

Apple heeft ook nieuwe richtlijnen opgesteld waardoor het bedrijf lijkt te kunnen reageren op het eerdere conflict met e-mailservice Hey. Het bedrijf Cupertino weigerde tijdelijke updates voor de service in de App Store uit te brengen. Hey is ontwikkeld door de makers van Basecamp en de directeur van Basecamp klaagde dat Apple’s verhuizing te maken had met het ontbreken van een optie voor gebruikers om in-app-aankopen te doen. Een App Store-recensent ontdekte dat Hey toegang biedt tot inhoud, abonnementen of functies die elders zijn gekocht, maar die items waren niet beschikbaar in de vorm van in-app-aankopen vanuit de app. Hansson dacht dat dit een poging van Apple was om vijftien tot dertig procent van de omzet te claimen. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijk conflict zich snel weer zal voordoen, aangezien er een nieuwe richtlijn is waarin staat dat gratis zelfstandige apps die dienen als toegang tot een betaalde webtool, niet langer in-app-aankopen hoeven te gebruiken.

READ  Apple blokkeert App Store-account van Fortnite Creator Epic Games | NU
Written By
More from Aubrey Mason

Trump gaat achter FBI-directeur Wray aan, die hij heeft benoemd, en waarschuwt Barr

Tijdens een discussie over het onderzoek van het ministerie van Justitie naar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *