Nieuwe lijn van Brabantse hand door Scriptorium

1/1 Project Scriptorium verzamelt 1000 scripts voor een uniek nieuw lettertype.

Brabant krijgt een eigen uniek digitaal lettertype. De komende maanden reist het Scriptorium Project door de provincie om duizend manuscripten te verzamelen. Een aantal van de beschreven bladen wordt ingevoerd in de computer, die er uiteindelijk een uniek lettertype van maakt.

Profielfoto van Raul Kartens

Het resultaat is in december te zien in de straatkrant Sami, de voormalige daklozenkrant, die in het nieuwe lettertype wordt gedrukt.

Monniken droegen bij aan de verspreiding van kennis door manuscripten door te sturen naar scriptoria.

Project Scriptorium is een initiatief van het ontwerpersplatform Graphic Matters in Breda. Oprichter Denis Elbers legt uit: “Het project richt zich op duizend jaar kloosterleven in Brabant. Middeleeuwse monniken stelden kennis beschikbaar en verspreidden ze door manuscripten over te dragen naar Scriptoria. Ook ontwikkelden ze manuscripten, kleine illustraties en interpunctie om teksten te verbeteren. Maak het leesbaar.”

Handschrift wordt verzameld voor een nieuw lettertype (Foto: Raul Kartens).
Handschrift wordt verzameld voor een nieuw lettertype (Foto: Raul Kartens).

Deelnemers dragen niet alleen bij aan deze nieuwe streak. Ze kunnen hun handschrift ook digitaal opnieuw verwerken voor eigen gebruik.

“Dan ontvang je een unieke code waarmee je je handschrift na een dag via onze website kunt downloaden als digitaal lettertype. Je kunt het vervolgens op je computer installeren, karakters schrijven en websites ontwerpen, zonder dat je kramp in je handen krijgt dan schrijven het zelf”, grapt Elbers.

“De komende maanden staan ​​we in bibliotheken, festivals en voormalige religieuze gebouwen.”

Er is ook een speciale reden dat de verzamelde nieuwe regel de primeur krijgt in de krant Sami Street. “Monniken wilden altijd al iets goeds doen voor de gemeenschap. En ook voor mensen die het minder kunnen bijhouden. Daarom dragen we als grafisch ontwerpers graag bij aan de samenleving door meer aandacht te besteden aan de kracht van daklozen.”

Project Scriptorium is een soort reizend circus. “De komende maanden staan ​​we in bibliotheken, festivals en voormalige religieuze gebouwen.”

Onder de locaties zijn LocHal in Tilburg, Huis 73 in Den Bosch en Festival Over de Grens in Roosendaal. De schrijftafel staat nu in het Scriptorium in de kapelzaal van Ingenhousz Breda, aan de Haagweg.

Onze applicatie!
Heeft u een fout of opmerking gezien bij dit artikel? Gelieve ons te contacteren.

Wachten op privacy-instellingen…

READ  "Controlly" Mac-apps: PlayStation-controller en Xbox kunnen als afstandsbediening worden gebruikt
More from Madison Garrett

Speciale klantapps van winkelcentra in Pijnacker

Het HYPElab is gelanceerd in de winkelcentra Pijnacker Centrum en Parade Nootdorp....
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *