Nieuwe PlayStation en Xbox: welke gameconsole moet je kiezen?

De markt voor gameconsoles is competitief. Sony’s PlayStation 2 is nog steeds ‘s werelds best verkochte gameconsole ooit. De later uitgebrachte Xbox van Microsoft kon daar niets aan veranderen. Een generatie later was het weer de Xbox 360 die populairder was dan de PlayStation 3.

Sony sloeg een generatie later terug met de PlayStation 4, die al meer dan 110 miljoen keer is verkocht. Concurrent Xbox One is nog niet eens halverwege: naar schatting 50 miljoen stuks. Sony is niet van plan die absolute voorsprong los te laten, Microsoft heeft nu voor een andere strategie gekozen.

PS5 ook zonder schijf

De PlayStation 5 verschijnt op 19 november in twee varianten. De PS5 Digital Edition kost 400 euro en speelt alleen games die je digitaal aanschaft in de PlayStation Store.

Voor 500 euro is er de PlayStation 5 die ook Blu-ray-schijven kan bevatten. Het is verder hetzelfde als de goedkopere versie, maar gebruikers hebben de vrijheid om fysieke schijven te kopen, ruilen, lenen en door te verkopen. Gebruikers van de digitale versie zijn gebonden aan de PlayStation Store.

Beide PS5-modellen spelen games in 4K met maximaal 120 frames per seconde, uiteindelijk ook in de nog hogere 8K-resolutie. De PS5 heeft een speciale SSD met 825GB opslagruimte, die later uitbreidbaar is.

Xbox in twee smaken

Daarna de nieuwe Xbox-versies, die op 10 november uitkomen, ook in twee varianten. De verschillen zijn groter bij Xbox dan bij PlayStation. Voor 500 euro is er de Xbox Series X, de krachtigste Xbox ooit. Net als de PS5 spelen hier 4K-games met maximaal 120 frames per seconde en op lange termijn in 8K. De Series X heeft 1 TB ingebouwde opslag, die later kan worden uitgebreid.

READ  Ambulance in brand gestoken, stenen bekogeld in ziekenhuis na de dood van Covid-19 patiënt in Karnataka's Belagavi

Voor 300 euro is er de Xbox Series S, de kleinste Xbox ooit. Maar dat kleintje is ook niet zo krachtig als de Series X. Hij speelt geen games in 4K, maar in de lagere resolutie 1440p, ook wel 2.5K genoemd. De Series S heeft ongeveer een kwart van de grafische kracht van de Series X, heeft slechts 512 GB opslagruimte en geen schijflade. Ook hier zijn spelers gebonden aan de digitale game store van Microsoft.

Verschillende strategieën

Sony blijft zich met PlayStation volledig inzetten voor grote, exclusieve titels. Onder zijn eigen label PlayStation Studios zal Sony Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure uitbrengen bij de lancering van de PS5. Later wordt de nieuwe Horizon-game Forbidden West uitgebracht op PS5, en Ratchet & Clank: Rift Apart, een nieuwe God of War-game en meer.

Er zijn ook een paar games die eerder uitkomen voor de PS5 dan voor de nieuwe Xbox. Dit omvat Deathloop, Godfall en Bugsnax.

Dan de Xbox Series X. Microsoft is beduidend minder toegewijd aan zijn eigen grote games. De belangrijke titel Halo Infinite zou bij de release van de nieuwe Xbox uitkomen, maar is helaas uitgesteld tot 2021. Er wordt gewerkt aan andere grote titels zoals een nieuwe Fable, nieuwe Forza Motorsport en het nieuwe Avowed, maar dat is in de langere termijn. Wanneer de nieuwe Xboxes uitkomen, zullen er enkele grote games van derden zijn, zoals Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs: Legion en Dirt 5.

‘Netflix voor games’ als troef

De troef van Xbox is Game Pass. Voor 10 euro per maand heb je toegang tot meer dan 150 games, nu voornamelijk voor de Xbox One, maar binnenkort komen daar ook games als Halo: Infinite bij. Wie Game Pass Ultimate voor 13 euro per maand pakt, krijgt later dit jaar ook EA Play-toegang en speelt dan een groot deel van de EA-games gratis, waaronder populaire games als FIFA en Need for Speed.

READ  Ubisoft stelt Far Cry 6 en Rainbow Six Quarantine minstens twee maanden uit - Gaming - Nieuws

De Game Pass-strategie is niet mogelijk voor PlayStation, zegt Sony-chef Jim Ryan Gameindustry.biz. “We zijn niet op weg om nieuwe titels in een abonnementsmodel te brengen. De ontwikkeling van deze games kost vele miljoenen, meer dan $ 100 miljoen”, aldus de CEO van PlayStation. “We willen games groter en beter maken, en hopelijk ook duurzamer. Voor ons heeft het geen zin om die games rechtstreeks in een abonnement te stoppen.”

Welke moet je kiezen?

Wie moet kiezen tussen PlayStation 5 en de nieuwe Xbox, kan kiezen uit drie prijsklassen: 300, 400 en 500 euro. De eerste vraag is echter: wil je die exclusieve PlayStation-games spelen, of games die voor alle platforms verschijnen? Iedereen die de afgelopen jaren een PlayStation had, heeft veel Xbox-games gemist. Voor tien euro per maand kunnen veel games nu onbeperkt gespeeld worden met GamePass, een aantrekkelijk aanbod.

Als je eenmaal voor PlayStation of Xbox hebt gekozen, blijft de keuze voor de uitvoering: met of zonder disclade. Afhankelijkheid van de digitale winkel is het twistpunt. Spelers kunnen geen gebruik maken van aanbiedingen van de plaatselijke game store, games van vrienden lenen of games doorverkopen.

Let ook op: de nieuwe games worden tien euro duurder dan voorheen. Sommige PlayStation 5-games kosten tot 80 euro, wat een beetje een zwaluw is. Dezelfde game ligt fysiek in de winkel voor zo’n 70 tot 75 euro, maar de prijzen dalen daar vaak sneller dan in de Sony- en Microsoft-winkels.

Degenen die maar een paar grote games kopen zodra ze uitkomen, nooit games doorverkopen en van het gemak van digitaal houden, zijn op de juiste plek met de goedkopere, discrete versies van de PlayStation en Xbox.

READ  Congress Rebel Sachin Pilot zegt steun vloed Hit Assam, Bihar

Written By
More from Aubrey Mason

Therapeutisch zingen voor mij: Malaika Arora

Malaika AroraInstagram Actrice Malaika Arora zegt dat veel mensen niet weten dat...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *