NSA Ajit Doval, telefoongesprek van Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi voordat Galwan zich terugtrekt

NSA Ajit Doval, telefoongesprek van Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi voordat Galwan zich terugtrekt

De terugtrekking van één kilometer door China in de Galwan-vallei in Ladakh kwam nadat speciale vertegenwoordigers van India en China ermee hadden ingestemd zich terug te trekken, “zich te laten leiden door de consensus van leiders” en “niet toe te staan ​​dat verschillen geschillen worden”. Nationale veiligheidsadviseur Ajit Doval en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, die zondag een telefonisch gesprek hadden, waren het er ook over eens dat beide partijen de lijn van feitelijke controle – de de facto grens tussen India en China – “strikt moeten respecteren en observeren” en mag geen eenzijdige actie ondernemen om de status-quo te wijzigen, aldus de regering.

De twee partijen waren het erover eens dat “het noodzakelijk was om op zijn vroegst volledige volledige terugtrekking van de troepen langs de LAC en de-escalatie uit de grensgebieden tussen India en China te verzekeren”, zei de regering in een verklaring.

“In dit opzicht waren ze het er verder over eens dat beide partijen het lopende uittredingsproces langs de LAC met spoed moeten voltooien”, voegde de verklaring toe.

Vandaag zeggen bronnen dat China zijn troepen met minstens een kilometer heeft teruggetrokken en zijn tijdelijke structuren in de Galwan-riviervallei in Ladakh heeft ontmanteld, waar 20 soldaten sneuvelden tijdens een botsing met Chinese troepen op 15 juni. Indiase soldaten hebben zich ook teruggetrokken en een er is een bufferzone gecreëerd, aldus bronnen.

De gesprekken op het niveau van de speciale vertegenwoordiger kwamen twee dagen nadat premier Narendra Modi een verrassend bezoek bracht aan een voorpost van Ladakh en in zijn toespraak tot de troepen zei: “Het tijdperk van het expansionisme is voorbij en de expansiediensten hebben verloren of moesten terugkeren . “

READ  Helldivers 2 Dev bevindt zich in “een beetje crisismodus” te midden van matchmaking-problemen en crashes

De militaire commandanten van de twee naties hebben al drie gespreksrondes gehouden, die allemaal niet doorslaggevend waren.

Na de derde vergaderronde vorige week in Chusul, aan de Indiase kant of de Line of Actual Control, zeiden overheidsbronnen dat er nog een aantal rondes zullen volgen, zowel op militair als op diplomatiek niveau.

De speciale vertegenwoordigers waren het erover eens dat de diplomatieke en militaire functionarissen van beide partijen hun besprekingen moeten voortzetten, aldus de regering. Daarnaast zullen de gesprekken tussen de speciale vertegenwoordigers ook doorgaan, aldus de regering.

Bronnen hadden gezegd dat de wederzijdse terugtrekking op de grond ervan afhangt of China ermee instemt terug te gaan naar zijn posities voordat de spanning in de gebieden langs de controlelijn begon op te bouwen.

Sinds april werden Chinese inbraken gemeld in de Fingers-regio aan de oevers van het Pangong-meer, het Hot Springs-gebied, de Galwan-vallei en de Depsang-vlaktes verder naar het noorden. China heeft ook aanspraak gemaakt op het gebied in de Fingers-regio van het Pangong-meer in Ladakh. Satellietbeelden hebben een enorm Mandarijns symbool en een kaart van China onthuld, gegraveerd op de grond die ze innemen.

Op 5 mei waren de Chinese en Indiase troepen in botsing gekomen bij het Pangong-meer. Beide zijden zijn later uitgeschakeld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *