Onvoorspelbaar, KB wil net als Duitsers de tweets van Musk archiveren, maar de wetgeving staat het niet toe

Onvoorspelbaar, KB wil net als Duitsers de tweets van Musk archiveren, maar de wetgeving staat het niet toe

Uitbreiding van de Duitse Nationale Bibliotheek in Leipzig.Afbeelding Getty-afbeeldingen

Een KB-woordvoerder spreekt zich daartegen uit De Volkskrant. In tegenstelling tot Duitsland bestaat er in Nederland niet zoiets als “statiegeldwetgeving”. Dit betekent dat uitgevers in Nederland niet verplicht zijn publicaties aan te leveren. De KB mag dus geen openbare online informatie zoals websites archiveren zonder toestemming van de eigenaar. Om tweets te archiveren, moet de kennisbank toestemming krijgen van elk Tweet-label.

Het archiveren van tweets is belangrijk omdat veel uitingen, uitspraken en verklaringen van bijvoorbeeld politici en maatschappelijke discussies op Twitter hebben plaatsgevonden. Samen met andere erfgoedinstellingen pleit de KB al een aantal jaren bij het ministerie van OCW voor het verkrijgen van een wettelijke status en alle rechten die daarbij horen. Volgens de woordvoerder wordt dit alleen maar urgenter door het huidige Twitter-traject van Elon Musk. Musk is van plan om de API, een momenteel gratis service waarmee wetenschappers miljoenen tweets tegelijk kunnen downloaden en analyseren, in de zeer nabije toekomst om te zetten in een betaalde service.

Duitsland is al begonnen

De Duitse Nationale Bibliotheek is nu actief op zoek naar vrijwilligers om alle 4 miljard tweets in het Duits te archiveren. Het zou volgens de Nationale Bibliotheek zonde zijn als al deze uitingen van politici en beroemdheden zo snel zouden verdampen. En omdat nog niet bekend is welke Duitser de komende jaren een bekende schrijver, artiest of politicus zal worden, archiveert de bibliotheek voor de zekerheid alle Duitse berichten die sinds 2006 op Twitter verschenen. De bibliotheek heeft samen met een datacentrum voor literatuur de afgelopen anderhalve maand 160 miljoen Twitter-berichten gedownload. Maar aangezien de politiek van Twitter-baas Elon Musk weinig voorspelbaar is, is haast geboden.

Sinds de oprichting in 1913 is de Nationale Bibliotheek wettelijk verplicht om alle geschreven, fotografische en audiopublicaties over Duitsland of in de Duitse taal te verzamelen. Dit, volgens Zuid-Duitse Zeitung De collectie documenten beslaat gezamenlijk 410 kilometer planken, verspreid over afdelingen in Leipzig en Frankfurt. Ook de Deutsche Nationalbibliothek verzamelt sinds 2006 digitale documenten, maar tot februari van dit jaar had de bibliotheek geen sociale media.

sneller

Nu de API als gratis service is verdwenen, doet Duitsland meer snelheid. De bibliotheek gebruikt de API voor archivering en Nu op zoek naar vrijwilligers Wie kan daarbij helpen. Het account kan tot 10 miljoen tweets per maand downloaden.

Het duurt dus vierhonderd maanden op één account, ruim 33 jaar, maar met vierhonderd vrijwilligers hoopt de bibliotheek alle 4 miljard tweets binnen een maand te downloaden. De bibliotheek beweert bijvoorbeeld eerder te zijn dan wanneer API-kosten moeten worden betaald.

De Library of Congress begon in 2010 met het archiveren van alle tweets wereldwijd, maar stopte daar zeven jaar later mee. Sindsdien heeft de US National Library alleen een selectie gemaakt van tweets die belangrijk zijn om te daten.

Onvoorspelbaarheid

Het is niet verwonderlijk dat de Duitsers zo’n haast hebben. Afgezien van de aanstaande verdwijning van de API als gratis dienst voor academici, is het medium sinds de overname van Musk in oktober vorig jaar een platform van experimentele ballonnen en volatiliteit geweest. Wie afgelopen zaterdag niet met geld komt, verliest zijn blauwe vinkje. Twitter stelde deze actie op het laatste moment uit.

Maandag verving Musk plotseling het Twitter-logo. De blauwe vogel Larry is sinds de oprichting in 2006 het logo van Twitter, maar op dezelfde plek op de website staat nu de Shiba Inu, een Japans hondenras. De hond is ook het logo voor de dogecoin-cryptocurrency die Musk regelmatig promoot. Dinsdagochtend werd bekend dat abonnementsdienst Twitter Blue, het geesteskind van Musk, amper abonnees krijgt.

READ  Tulpen plukken in eindeloze bollenvelden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *