Op deze 8 manieren kun je je WhatsApp nog veiliger maken

Van je (toekomstige) schoonmoeder tot je vrienden, iedereen maakt tegenwoordig gebruik van WhatsApp. Maar zorgt u ervoor dat uw gegevens veilig zijn?

WhatsApp is de meest populaire berichtenservice van Nederland. Of je nu met je vriendengroep of je familie praat, je stuurt waarschijnlijk gewoon een sms om te vragen hoe het met ze gaat. Hoewel veel van die berichten onschadelijk zijn, wil je niet dat anderen het lezen. Je wilt ook niet dat je telefoonnummer of foto bij vreemden terechtkomt. Gelukkig zijn er een aantal opties die ervoor zorgen dat die kans aanzienlijk wordt verkleind. We zetten ze speciaal voor jou op een rijtje.

WhatsApp-status

In de instellingen in WhatsApp heb je ook een optie met een account. Als je daarop klikt kun je naar privacy gaan. Hier kunt u zien wie informatie over u kan zien. Op deze manier kun je kiezen wie je profielfoto, status en info kan zien en wanneer je voor het laatst online was. U stelt bijvoorbeeld in dat alleen uw contacten het kunnen zien. Zo kunnen vreemden die u een bericht sturen, uw foto niet meteen zien. Een andere optie die u in dat menu ziet, zijn groepschats. Op deze manier kunt u voorkomen dat een onbekende u aan een groep toevoegt. U kunt ook zien met wie u een locatie deelt.

Versleuteling van WhatsApp

U hoeft voor deze optie niets te doen. Al uw gesprekken worden automatisch versleuteld. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat iemand een verzonden bericht zal hacken en lezen. Natuurlijk moet u uw telefoon beveiligen, zodat niemand leest. Het is voor u mogelijk WhatsApp met een vingerafdruk of met Face ID. Dit activeer je door naar screensaver te gaan in het eerder genoemde privacyscherm.

READ  geen 4G op KPN-netwerk na recente Galaxy S20-update (opgelost!)

Tweestapsverificatie

U vindt deze optie in het accountscherm waar u ook het kopje privacy kunt vinden. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan je WhatsApp. Naast biometrische beveiliging kunt u ook een beveiligingscode toevoegen door deze optie aan te vinken. Dit zorgt ervoor dat iemand in je kan komen WhatsApp komen. Als iemand je nummer wil registreren voor WhatsApp, moet een ander apparaat (bijvoorbeeld als de persoon je simkaart heeft gestolen) een zescijferige code invoeren.

Vraag accountinformatie aan

Wil je weten wat WhatsAppeigenaar Facebook slaat alles over jou op? Vraag dan uw accountgegevens aan. Na maximaal drie dagen ontvang je een melding dat je het rapport kunt downloaden. Uw verzonden berichten horen hier niet thuis.

Download media

Wil je foto’s of video’s van je gesprekken downloaden, maar niet dat iemand anders er toegang toe heeft? Doe dit alleen op een beveiligde wifi-verbinding of het mobiele netwerk. Zo voorkom je dat hij door iemand wordt onderschept.

Controleer uw ingelogde apparaten

Tegenwoordig kun je je WhatsApp ook op andere apparaten laten weergeven. Dit is handig als u op uw computer aan het werk bent en niet elke keer uw telefoon hoeft te pakken. Toch moet je voorzichtig zijn. Als u bijvoorbeeld een tijdje weggaat en uw computer aanzet, kan iedereen gewoon deelnemen aan uw gesprekken. Zorg er dus voor dat u ook uw computer goed afsluit. Ook is het goed om in het instellingenmenu te kijken op welke apparaten je bent ingelogd. Herkent u een van deze niet, log dan onmiddellijk uit!

Back-up

Maakt u een back-up van uw berichten? Wees dan voorzichtig! In tegenstelling tot uw verzonden berichten, zijn de back-ups niet versleuteld. Houd hier dus rekening mee.

READ  e-book vol advies en inzichten van 22 marketingexperts

Trap niet in nepberichten via WhatsApp

In de afgelopen tijd zijn cybercriminelen het slachtoffer geworden van een WhatsApp-oplichterij. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze een familielid zijn dat ineens veel geld nodig heeft. Reageer hier niet op en blokkeer het contact direct. Geef het ook direct aan bij de politie. Hetzelfde geldt voor bedrijven die je benaderen via WhatsApp dat je direct een rekening moet betalen. Check bij bedrijven of dit ook het geval is. Ze zullen u waarschijnlijk bevestigen dat het oplichterij is.

Download niet zomaar een bestand dat u van een onbekende afzender ontvangt. Dit kan gewoon een virus zijn, net als een e-mail.

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft WhatsApp? Check dan dit artikel!

Reageer op artikel:

Op deze 8 manieren kun je jouw WhatsApp nog veiliger maken

More from Madison Garrett

F1 livestream: bekijk de Belgische Grand Prix online van overal ter wereld

Dit weekend vindt de F1-race plaats op het Circuit de Spa-Francorchamps. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *