Opstandelingen richten zich op NYPD-auto’s, lichtbranden in een chaotisch stadsgezicht

Opstandelingen richten zich op NYPD-auto's, lichtbranden in een chaotisch stadsgezicht

Anti-politiedemonstranten hebben zaterdagavond in Lower Manhattan veel schade aangericht, waarbij ze branden hebben aangestoken en verschillende NYPD-voertuigen hebben vernield.

De chaos en vernietiging is te zien op video en was volgens functionarissen en politiebronnen bedoeld als een blijk van solidariteit met demonstranten in Portland en Seattle.

Video van de nachtelijke onrust toont vandalen die een trio van gemarkeerde NYPD-busjes bekladden, ze met graffiti tagden, hun banden doorsneden en probeerden hun ramen in te slaan met een wegwijzer en het wiel van een fiets.

Een ander deel van de video toont vier demonstranten die bovenop een gemarkeerde SUV van een afdeling springen, waarvan er één een omgekeerde Amerikaanse vlag vasthoudt met de tekst ‘F-k NYPD’ erop gekrabbeld in het zwart.

Alles bij elkaar werden zes gemarkeerde NYPD-voertuigen vernield.

Een paar honderd demonstranten verzamelden zich in de straten Rivington en Ludlow aan de Lower East Side en marcheerden van daaruit naar One Police Plaza, terwijl ze onderweg chaos zaaiden, aldus bronnen.

Terwijl de nacht aanbrak, werden branden aangestoken in verschillende vuilnisbakken op de hoek van de straat, onderdeel van een surrealistische scène die zich afspeelde als demonstranten, politieagenten en alledaagse New Yorkers die uit eten gingen op de patio’s van restaurants die elkaar kruisten.

‘F-k you, varkens!’ een demonstrant was in een oogwenk te horen schreeuwen tegen rijen politieagenten die waren uitgerust met oproeruitrusting.

De spanningen bereikten een hoogtepunt bij Confucius Plaza in Chinatown, waar de politie een opgenomen bevel speelde om zich te verspreiden.

‘Als u vrijwillig vertrekt, worden er geen aanklachten tegen u ingediend’, aldus de opname. ‘Als u weigert te vertrekken, wordt u gearresteerd wegens onwettige vergadering.’

READ  Top 10 passerende uitgangen in een enkel spel in de geschiedenis van de staat Pennsylvania Nittany Lions

Meer dan een dozijn mensen kozen duidelijk voor de laatste, aangezien er ten minste 18 arrestaties werden verricht voor onwettige vergadering, aldus bronnen.

De onrust werd aangekondigd als een blijk van solidariteit met Portland, Oregon, een stad die steeds meer wordt gekenmerkt door gewelddadige botsingen tussen demonstranten en autoriteiten – inclusief federale agenten die zijn ingezet door de Trump-administratie.

Vergelijkbare chaos op zaterdag greep Atlanta, Seattle en Baltimore.

De landelijke opwinding werd aangewakkerd door de dood in mei van George Floyd, een zwarte man, onder de knie van een blanke agent in Minneapolis.

Vooral New York leed in de dagen na de dood van Floyd een aantal nachten met wijdverbreid vandalisme en plunderingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *