Jammu en Kasjmir besproken door Pakistan, Bangladesh? Rapporten Raise Wenkbrauwen In India

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft een telefoontje gepleegd met de tegenhanger van Bangladesh, Sheikh Hasina

Kolkata:

Het telefoontje van de Pakistaanse premier Imran Khan naar zijn tegenhanger in Bangladesh, Sheikh Hasina, en een persbericht uit Islamabad waarin wordt gezegd dat de heer Khan zijn bezorgdheid over Jammu en Kasjmir deelde, heeft de aandacht gewekt vanwege de veranderende dynamiek in de wijk van India en de botsingen met China langs de lijn van Werkelijke controle in Ladakh.

Nu de banden met Nepal de afgelopen maanden stekelig zijn geworden, hebben de succesvolle toenaderingen van Islamabad naar Dhaka aanleiding gegeven tot een vermoeden over een mogelijke verwatering van de fervente stand van zaken in Bangladesh voor India.

Er bestaat bezorgdheid dat China, dat al een sterke beïnvloeder in Bangladesh is, mogelijk een rol heeft gespeeld in het telefoongesprek, dat komt na maanden van gespannen relaties.

Over Kasjmir zijn uit beide landen tegengestelde verklaringen naar voren gekomen.

In de korte verklaring van twee alinea’s van Dhaka werd Kasjmir helemaal niet genoemd, waarbij de twee leiders handhaafden over de coronaviruscrisis en overstromingen in Bangladesh.

De Pakistaanse verklaring van acht alinea’s zei dat premier Imran Khan “het Pakistaanse perspectief” over Kasjmir deelt en “het belang van vreedzame resolutie benadrukt”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen reden tot bezorgdheid is. “Onze betrekkingen met Bangladesh zijn beproefd en historisch. We waarderen hun consistente standpunt dat Jammu en Kasjmir en al zijn ontwikkelingen de interne aangelegenheden van India zijn. Het is een standpunt dat ze altijd hebben ingenomen”, zei Anurag Srivastava, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. op vrijdag tijdens een persbijeenkomst in New Delhi.

READ  Elden Ring-regisseur zegt dat hij "heel dicht" bij zijn perfecte spel komt

Maar sommige experts op het gebied van buitenlands beleid zijn niet overtuigd.

‘Natuurlijk moet India zich zorgen maken’, zegt Subir Bhaumik, analist uit Kolkata en redacteur van de nieuwsportal Eastern Link. “De manier waarop het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Bangladesh en Pakistan heeft plaatsgevonden, de plotselinge verandering van stemming, vooral in een tijd waarin India problemen heeft met China in Ladakh, riekt naar een aantal diplomatieke manoeuvres achter de schermen”, zei Bhaumik .

Bijzonder zorgwekkend, voegde hij eraan toe, zijn pro-Pakistaanse stemmen in het kantoor van premier Sheikh Hasina, “en Kasjmir wordt opgevoed”.

“Sheikh Hasina heeft op een vrij beslissende manier een Laxman Rekha overgestoken”, voegde meneer Bhaumik eraan toe.

Bronnen zeiden dat er na de gesprekken met Imran Khan geen contact is geweest met India vanuit Bangladesh.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Krishnan Srinivasan zegt dat er geen reden tot ongerustheid is. ‘Twee regionale premiers praten is niet ongebruikelijk. Als premiers van twee islamitische landen is het niet verwonderlijk dat Kasjmir in hun gesprekken voorkwam’, zei hij.

Wanneer Jammu en speciale bevoegdheden Kashmir op grond van artikel 370 toegekend werden gesloopt, had Dhaka het standpunt dat het een interne aangelegenheid van India.

Dat was wat Dhaka ook had gezegd over de Citizenship (Amendment) Act.

Maar de minister van Buitenlandse Zaken Abdul Moomen annuleerde zijn bezoek aan december in Delhi nadat hij had verklaard dat de wet op het staatsburgerschap (wijziging) het historische karakter van India als seculiere natie zou kunnen verzwakken.

De heer Moomen kreeg begin juli ook de antenne van New Delhi toen hij de nieuwe gezant van Pakistan voor Dhaka ontmoette.

READ  Disney brengt twee Lucasfilm-klassiekers naar de Nintendo Switch

Sommige analisten zeiden dat de stem van Islamabad tegenwoordig luider is dan voorheen in Dhaka, zelfs binnen het kabinet van de premier. Een van de vermeende pro-Pakistaanse stemmen is de miljardair-zakenman Salman Fazlur Rehman, vorig jaar benoemd tot Private Sector Industry and Investment Advisor van Sheikh Hasina, aldus bronnen.

Salman Fazlur Rehman is de vice-voorzitter van het grootste zakenconglomeraat van het land, Beximco.

Een Amerikaanse ambassadekabel die door WikiLeaks werd vrijgegeven, beschreef hem als “naar verluidt een van de grootste wanbetalers van Bangladesh”.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *