Pakistaans hogerhuis neemt resolutie aan om de Kasjmirse separatist Geelani te prijzen

Pakistan upper house passes resolution to laud Kashmiri separatist Geelani

Syed Ali Shah Geelani.IANS

De Senaat van Pakistan, de Eerste Kamer, heeft een resolutie aangenomen waarin de separatistische leider van Kasjmir, Syed Ali Geelani, wordt geprezen en de regering wordt opgeroepen hem de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land, “Nishan-e-Pakistan”, te verlenen. Dit is een schokkende belediging voor de regering van India en benadrukt nogmaals de ondubbelzinnige steun van de Pakistanen aan de separatistische haviken van Kasjmir, zoals Geelani. Het zal duidelijk een krachtig antwoord oproepen van een toch al boze Indiase regering die de Pakistaanse 30-jarige proxy-oorlog in Kasjmir heeft gekelderd.

De resolutie werd unaniem aangenomen in de Senaat van Pakistan met volledige overeenstemming over wat zij de “meedogenloze” strijd van Syed Ali Geelani noemden.

De regering en de oppositiebanken prezen de noodlijdende Kasjmirse leider voor zijn “niet-aflatende inzet, toewijding, doorzettingsvermogen en leiderschap” en hebben de resolutie gezamenlijk ingediend.

In de resolutie werd Geelani ook gewaardeerd voor het “blootleggen van Indiase wreedheden, onderdrukkende maatregelen en schendingen van de mensenrechten in het door India bezette Kasjmir”.

De verhuizing volgt op de eenjarige voltooiing van de intrekking van de speciale status van de staat Jammu en Kasjmir door de Modi-regering. Op 5 augustus 2019 heeft India artikel 370 en 35A ingetrokken en de status van Jammu en Kasjmir veranderd in twee vakbondsgebieden.

Sindsdien bevinden Jammu en Kasjmir zich in een staat van afsluiting met een avondklok in de vallei.

Syed Ali Geelani, leider van Tehreek-e-Hurriyat, steunt de zaak van Pakistan tegen India tegen Kasjmir en roept op tot onafhankelijkheid van India en eenwording met Pakistan.

READ  Nir: een Automata-speler ontdekt een geheim dat al 5 jaar verborgen is

Geelani is, samen met andere leiders van de hurriyat, in het verleden verschillende keren vastgehouden terwijl de Kasjmir-vallei onder detentie, avondklok en communicatieonderbreking blijft.

De 90-jarige is ziek en onder huisarrest geplaatst, waarover Pakistan grote bezorgdheid heeft geuit en het “onterecht” noemde omdat hij in een zwakke gezondheidstoestand verkeert.

De resolutie aangenomen in de Senaat van Pakistan heeft de federale regering voorgesteld om de naam van de Pakistan University of Engineering Technologies (PUET) in Islamabad te veranderen in Syed Ali Shah Geelani University of Engineering and Emerging Sciences (SGUEES).

“Neem de opkomst en strijd van Syed Ali Shah Geelani op in het onderwijscurriculum op federaal en provinciaal niveau en mobiliseer het geweten van de wereld om Gillani te helpen de best beschikbare behandeling te krijgen op een plaats naar keuze”, aldus de resolutie.

De stap van Pakistan is uren na de aankondiging van Geelani om een ​​staking op 5 en 15 augustus in Jammu en Kasjmir te observeren, uit protest tegen de intrekking van de speciale status van de staat Jammu en Kasjmir.

“5 augustus is een van de donkerste hoofdstukken van Kasjmir. Deze dag moet worden gezien als een bewustmakingsdag en de Kasjmiri-diaspora over de hele wereld moet protesteren buiten de Indiase ambassades”, zei Geelani in een verklaring.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *