Paul Keres “Special” in ChessBase Magazine # 199

Door ChessBase

1/11/2021 – 105 jaar geleden, op 7 januari 1916, werd Paul Keres geboren, een van de beste schakers aller tijden. Ter gelegenheid van het jubileum wijdt het nieuwe ChessBase-magazine 199 “specials” aan de Estse coach: 18 spelers presenteren en geven commentaar op hun favoriete Paul Keres-games – 18 geweldige games en 18 verhalen die laten zien hoe schakers van over de hele wereld deze speler en de buitengewone persoonlijkheid nog steeds bewonderen.Schaakstukjournaal 199Schaakstukjournaal 199

Exclusief: AVRO 1938. “All in One”: Anish Giri en Igor Stohl ontleedden twee vlekopeningsregels. Analyses van Norwegian Chess 2020 door Duda, Firouzja et al. Video’s van Irwin Lamy, Daniel King en Michael Marin. 11 inleidende artikelen en nog veel meer!


Meer…

Paul Keres in ChessBase # 199

Paul Keres, geboren op 7 januari 1916 in Narva, Estland, en stierf aan een hartaanval op 5 juni 1975 in een ziekenhuis in Helsinki, terwijl hij terugkeerde van een toernooi in Vancouver, Canada, is een echte schaaklegende.

In 1938, toen hij 22 jaar oud was, won Keres het AVRO-toernooi, waaraan acht van ‘s werelds beste spelers van die tijd deelnamen, en vestigde hij zich bij de beste ter wereld. Na deze overwinning hoopte hij op een kans om een ​​WK-wedstrijd tegen Alexander Alkin te spelen, maar zo’n wedstrijd kwam niet uit. De AVRO-cursus uit 1938 is ook het hoofdonderwerp in ChessBase Magazine # 199 (zie hieronder).

Bij de Wereldkampioenschappen van 1948 in Den Haag en Moskou behaalde hij de derde plaats achter Mikhail Botvinnik en Vasily Smislov, en bij de Kandidatenkampioenschappen van 1950 behaalde hij de vierde plaats. In de volgende vier kandidaat-kampioenschappen tussen 1953 en 1962 eindigde hij vier keer als tweede en verloor in 1965 van Boris Spassky in de kwartfinales van de kandidaten. Keres won in het enkelspel van maar liefst negen wereldkampioenen, maar speelde geen wedstrijd in de World Series.

READ  Rahul Gandhi veegt Yogi govt over de moord op Vikram Joshi, zegt 'Promised Ram Raj, Gunda Raj gegeven'

In Estland was en is Keres een kampioen, en hij was en blijft hoog aangeschreven in de schaakwereld, niet in de laatste plaats vanwege zijn onberispelijke houding en elegante uiterlijk. Hij heeft verschillende boeken geschreven en wordt nog steeds beschouwd als een uitstekende analist die alle aspecten van het spel beheerst. Hij was echter bijzonder krachtig bij het aanvallen en veel schakers waardeerden en waardeerden zijn gewaagde tactische stijl nog steeds.

18 wedstrijden werden gemaakt door Keres in ChessBase Magazine # 199 Laat hem zien als een briljante strateeg en eindspelspeler en laat ook zien hoe creatief en creatief Keres was in het aanvallen van de vijandelijke koning. Het volgende spel, geïntroduceerd door Yago Santiago, is slechts een van de vele.

CBM # 199 hoofdonderwerp: AVRO 1938

Tijdens het AVRO-toernooi, dat plaatsvond van 6 tot 27 november 1938, vochten de acht beste spelers ter wereld tegen een Dopplerond Robin. Met de wereldkampioen en twee voormalige titelhouders – Alexander Alken, Jose Raul Capablanca en Max Ewe – tegenover een groot aantal ambitieuze jonge talenten – Mikhail Botvinnik, Robin Fine, Salou Fleur, Paul Keres en Samuel Reshevsky – trok het evenement het publiek als een generatieclash en trok het veel aandacht.

Robin Vine domineerde het veld vanaf het begin en na het verslaan van Alken in de zesde ronde behaalde hij 5/6. Maar de volgende dag versloeg hij de Amerikaan Paul Keres (zie Renato Quintiliano Annotaties in “My Favorite Game door Paul Keres” en ook Carsten Muller Artikel “Endgame Special”).

Na 29 … dxc4! 30- Nxb4 cxb3 Zwart bleef een geweldig eindspel winnen.

READ  Hoeveel games zullen Celtics winnen in 2020-21? Dit is wat deze ESPN-projectie zegt

Vine bleef een halve punt voorsprong op Keres tot ronde 11 toen hij opnieuw een nederlaag leed, waardoor de laatste gelijk kon spelen. Het hoogtepunt van de dag was echter Botvinnik’s indrukwekkende overwinning op Capablanca, die culmineerde in een indrukwekkende line-up van Finishing Touches.

Het spel verscheen in beide Oliver Wind pool ‘Tactiek’ En in Dorian Rogozenko Video-analyse ‘Klassiek’ .

Wit om te spelen en te winnen!

Op de slotdag eindigde de confrontatie tussen de twee koplopers na 19 zetten in een korte remise. Het resultaat van hun persoonlijke ontmoeting was om de algemene score te bepalen, en zo werd de Est Paul Keres uitgeroepen tot winnaar van het AVRO-toernooi van 1938. Keres en Vine scoorden 8,5 / 14; De derde plaats was Botvinnik, een punt achter hen.

Op dvd, Simon Williams Nodigt je uit om het spel Alken, Capablanca, G 1-0 opnieuw te spelen in zijn interactieve column Overboeking door overboeking.

En de Mikhail Marin Het artikel draagt ​​de titel direct in de titel.

ChessBase Magazine # 199 biedt zoveel meer: ​​analyses door topspelers als Alireza Firozja of Jan Krzysztof Duda, 11 redactionele artikelen met frisse repertoire-ideeën, openingsvideo’s van Erwin l’Ami, Daniel King, Mihail Marin en meer.

Bekijk en download ChessBase Magazine Handbook # 199 als pdf en Vrij.

Links

More from Madison Garrett

Opladers dobberen weer een wedstrijd weg in 6e hartverscheurende verlies

Misschien twee zalige minuten na het laatste fluitsignaal dachten de Los Angeles...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *